تعیین سطح رنگ سیاه در کالر گریدینگ
شاید یکی از مهمترین مراحل اصلاح رنگ و کالر گریدینگ برای هر ویدیو تعیین کردن Black Level یا سطح رنگ سیاه هست. شاید بشه اینطور گفت که اگر سطح رنگ سیاه رو در ویدیوهای خودمون به درستی تعیین نکنیم به سادگی ویدیویی آماتور خواهیم داشت.
Black Level چیست؟
در هر شات از ویدیوی شما، قسمت هایی وجود دارند که در دنیای واقعی هم به رنگ سیاه هستند. مثلا فردی جلوی دوربین در حال صحبت کردن هست. یا یک تابلو در بک گراند تصویر وجود داره که حتی در دنیای واقعی و با چشم هم به صورت سیاه دیده میشه.
حالا اینکه در فرآیند اصلاح رنگ و کالر گریدینگ این قسمت هایی که واقعا تیره هست رو دقیقا به چه طریقی به تصویر بکشیم، موضوع صحبت ما در این مقاله هست.
چرا تعیین بلک لول مهم است؟
ما به عنوان کالریست همیشه باید تلاش کنیم که عنصر طبیعی بودن رو در فیلم هایی که تولید میکنیم رعایت کنیم. یادمون باشه کالر گریدینگ خوب، کالر گریدینگی هست که دیده نشه! منظور من این هست که نباید طوری ویدیو رو اصلاح رنگ و کالر گرید کنیم که مخاطب حواسش از اصل فیلم پرت بشه.
موضوع Black Level یکی از چیزهایی هست که اگر به درستی تعیین نشه، کاملا این پتانسیل رو داره که حواس مخاطب رو به طور کلی از اصل داستان پرت کنه؛ و نه تنها مخاطب به کالر گریدینگ توجه میکنه ، بلکه این توجه به صورت منفی خواهد بود نه مثبت. مثلا مخاطب پیش خودش نمیگه “عجب رنگ خوبی داره این ویدیو” بلکه از بد بودن رنگ فیلم شکایت خواهد داشت.
چالش هایی که در تعیین Black Level داریم
و اما اصل داستان؛ یعنی چالش هایی که در خود کار با اونها روبرو خواهیم شد کمی جالب و البته تخصصی هست. من بارها و بارها با این چالش ها روبرو شدم و اگر بخوام کلی صحبت کنم اینطوری میگم که ما 3 تا رفتار اشتباه رو در ارتباط با تعیین مقدار سیاه های تصویر میتونیم داشته باشیم:
1. اگر سطح رنگ سیاه رو شدیدا پایین بیاریم
حالت اول زمانی هست که سطح سیاه رو به قدری پایین بیاریم که حتی در دیتای ویدیو هم سیاه داشته باشیم. سیاه در دنیای کالر گریدینگ یعنی اینکه دیتای چنل های RGB اون نقطه 0,0,0 باشه. عملا یعنی هیچ! هیچ چیزی در اون نقطه وجود نخواهد داشت مگر رنگ سیاه مطلق.
در اکثر قریب به اتفاق پروژه هایی که خواهیم داشت باید از رسیدن به سیاه مطلق یا Absolut Black اجتناب کنیم. به این دلیل که جلوه خیلی بدی در تصویر ایجاد خواهد شد. مگر اینکه واقعا چیز خاصی رو مد نظر داشته باشیم که باید به سیاه کامل برسیم.
2. اگر سطح رنگ سیاه رو تا حدودی به سیاه مطلق نزدیک کنیم
در این حالت در مانیتور هایی با پنل LCD همه چیز خوب به نظر خواهد رسید. در ویدیو پرژکتور ها همه چیز خوب به نظر خواهد رسید. اما زمانی که فیلم ما روی مانیتورهای OLED نمایش داده میشه ماجرا ممکنه کمی فرق کنه.
کمی بیشتر توضیح میدم. در مانیتورهایی که پنل LCD دارن، نمایش تصویر به این صورت هست که یک لامپ در پست پنل نمایشگر همیشه روشن هست و وقتی پنل، تصاویری رو تولید میکنه، نور ازش رد میشه و نتیجه کار چیزی میشه که ما در مانیتور میبینیم.
نمایش سیاه مطلق در مانیتورهای LCD تقربیا غیرممکن هست؛ به این دلیل که پنل LCD هر چقدر هم که در تولید رنگ سیاه موفق عمل کنه، نمیتونه 100درصد نوری که لامپ پشت پنل تولید میکنه رو بلاک کنه. پس همیشه حتی در تاریک ترین نقاط تصویر هم کمی روشنایی وجود داره.
در مورد مانیتورهای OLED اما داستان به کلی متفاوت هست. در اولدها تصویر به این صورت ایجاد میشه که هر پیکسل خودش وظیفه ایجاد نور خودش رو داره و دیگه لامپی در پشت پنل وجود نداره. پس برای نشون دادن رنگ سیاه مطلق فقط کافیه که اون پیکسل خاموش باشه! همین.
حالا ماجرا جایی رنگ و بوی چالش به خودش میگیره که خیلی از مانیتورهای OLED کالیبره شده نیستن و برای استفاده های حرفه ای ساخته نشدن و Gamma Shift دارن. در نتیجه ممکنه جایی رو به صورت سیاه مطلق نشون بدن که در فایل تصویر کاملا سیاه نیست و هنوز جزییات داره.
و این یعنی در کالر گریدینگ ما باید به شدت حواسمون باشه که اگر جایی رو هم کاملا سیاه نمیکنیم، ممکنه در بعضی از مانیتورهای OLED به صورت سیاه کامل در بیاد. این داستان مخصوصا در گوشی های موبایل که پنل OLED دارن به وفور دیده میشه.
من عادت کردم در پروژه های مهم خودم، گوشی موبایلم رو هم به عنوان مانیتور به کامپیوترم وصل میکنم و این موارد رو روی موبایل هم چک میکنم. همچنین بعد از تموم شدن کار، یک نسخه رو هم موبایل هم نگاه میکنم تا اگر به درستی برای فضای رنگی و گاما تگ گذاری نکرده باشم، Gamma Shift ویدیوی من رو خراب نکنه.
3. اگر بلک لول رو خیلی بالا بیاریم
اشتباه سومی که ممکنه در رابطه با Black Level انجام بدیم این هست که از ترس دو مورد قبلی، به قدری سطح سیاه رو بالا بیاریم که عملا ویدیو حالت Washed Out به خود بگیره و رنگ و روو رفته به نظر برسه.
درسته که در عکاسی تکنیکی در ادیت عکس وجود داره به نام Muted Look که دقیقا همین کار رو انجام میدن و اتفاقا زیبا هم هست، اما در مورد کالر گریدینگ به نظر خود من کار چندان جالبی نخواهد بود.
پس باید دقت کنیم که از ترس سیاه مطلق به تصویری Washed Out شده دچار نشیم و اصطلاحا از ترس چاله توی چاه نیوفتیم. همیشه باید یک حد اعتدالی در رویارویی با رنگ سیاه و نقاط تاریک تصویر رعایت کنیم. این دقیقا همون چالشی هست که فرق یک کالریست خوب و فردی هست که در آینده قراره یک کالریست خوب باشه.
جمع بندی
تعیین میزان سطح رنگ سیاه و به طور کلی تُن های تیره به شدت مهمه. گاهی فقط اشتباه در همین موضوع باعث میشه ویدیوی ما از حالت حرفه ای خارج بشه و مخاطب اون رو پس بزنه.
دیدگاهتان را بنویسید