دایره رنگ ها چیست؟ معرفی اختراع نیوتون
در مورد هر هنری که صحبت کنیم پای دایره رنگ ها در میان هست! فرقی نداره که نقاش باشی یا عکاس، ریتاچر باشی یا کالریست فیلم، در هر صورت با دایره رنگ ها سر و کار خواهی داشت و توی این مقاله میخوایم در مورد چرخه رنگ باهم صحبت کنیم.
دایره رنگ های مرئی
همونطور که از تیتر مشخص هست، چرخه رنگی که قراره در موردش صحبت کنیم، در واقع دایره رنگ های مرئی هست. رنگ هایی که ما میتونیم با چشم های خودمون ببینیم.
توی دنیای ما طیف خیلی خیلی گسترده ای از امواج الکترومغناطی وجود داره. از امواج رادیویی بگیر تا پرتوی ایکس و گاما؛ همه و همه جزو این طیف گسترده و بزرگ هستن.
حالا قسمت خیلی خیلی کوچکی از این امواج گسترده (400 نانومتر تا 700 نانومتر طول موج) مربوط به رنگ های مرئی هستن. رنگ هایی که کل دنیای دیدنی اطراف ما رو شامل میشن و تمام رنگ هایی که ما با چشم های خودمون میبینیم در این طیف خیلی محدود جا میگیره.
اسحاق نیوتون خالص چرخه رنگ ها
مشهور هست کسی که دایره رنگ ها رو برای اولین بار طراحی کرد و اون رو به صورت یک چرخه درآورد، دانشمند معروف اسحاق نیوتون بوده. ظاهرا علاوه بر کشف جاذبه کارهای خوب دیگه ای هم کرده 🙂
نیوتون بعد از عبور دادن نور سفید خورشید از منشور و تجزیه نور سفید به سایر رنگ های طیف مرئی، متوجه شد نور سفیدی که ما از خورشید شاهد هستیم در واقع خودش ترکیب بقیه نورهای مرئی هست.
مجنتا وجود نداره!
حالا نکته جالب ماجرا اینجاست که اگر با دایره رنگ ها آشنا باشی، بین رنگ آبی و قرمز، ما رنگ مجنتا رو شاهد هستیم. اما اگر به نور تجزیه شده سفید دقت کنی میبینی که اصلا رنگی به عنوان مجنتا وجود خارجی نداره!
اضافه کردن مجنتا به دایره رنگ توسط نیوتون انجام شد. به این دلیل که میخواست از یک راهی دو سر امواج نور مرئی که همون بنفش و قرمز باشن رو به هم وصل کنه. ترکیب این دو رنگ هم شد مجنتا.
اگر هم دقت بکنی توی طبیعت تقریبا پیش نمیاد که نوری به رنگ مجنتا باشه. مثلا توی کالر گریدینگ فیلم ها غروب آفتاب رنگ های نارنجی داره یا شب ها رو به رنگ آبی نشون میدن. حتی رنگ سبز جنگل ها رو توی فیلم میبینیم؛ اما تنها جایی که از رنگ مجنتا استفاده میشه مربوط به صحنه هایی هست که نورپردازی مصنوعی داریم و مجنتا رو به صورت طبیعی نمیبینیم.
پایه و اساس تمام نرم افزار های کالر گریدینگ
فرقی نداره به چه نرم افزاری کار کنی. در هر صورت اولین چیزی که باید یاد بگیری و حتی حفظ باشی همین دایره رنگ هست. یعنی باید توی ذهنت این موضوع ملکه بشه که به طور مثال نارنجی روبروی Teal هست یا آبی و زرد مخالف هم هستن و …
حالا توی نرم افزارهای مختلف ممکن هست جهت این چرخه رنگ متفاوت باشه. مثلا ممکنه در یک نرم افزار قرمز بالای دایره باشه و در نرم افزار دیگه سمت راست. اصلا مهم نیست؛ چیزی که اهمیت داره این هست که رابطه ای که رنگ ها با هم دارن رو بلد باشی و جای هر رنگ رو توی چرخه رنگ ها بدونی.
حتی هنگام کالر گریدینگ با داوینچی ریزالو
و خب خود من به عنوان کسی که گاهی به عنوان کالریست فعالیت میکنم، نرم افزار اصلی کار من داوینچی ریزالو هست. توی داوینچی ریزالو بسیار از ابزارها بر مبنای همین دایره رنگ ها کار میکنن و امکان نداره به عنوان کسی که کالر گریدینگ میکنه، از چرخه رنگ چیزی ندونی. در واقع مجبور به یاد گرفتنش میشی.
سوالات متداول
دایره رنگ ها چیست؟
- اگر رنگ هایی که از تجزیه نور خورشید به دست میاد رو روی یک دایره رسم کنیم و دو سر بازه قرمز و بنفش رو هم به وسیله رنگ مجنتا به هم متصل کنیم، چرخه رنگ رو شاهد خواهیم بود.
چه کسی برای اولین بار چرخه رنگ رو درست کرد؟
- نقل هست که اسحاق نیوتون دایره رنگ ها رو برای اولین بار رسم کرد.
ماجرای رنگ مجنتا در دایره رنگ ها چیه؟
- رنگ مجنتا در نور خورشید وجود نداره؛ و فقط برای اینکه بتونیم این رنگ ها رو به صورت دایره ای رسم کنیم باید یک رنگ واسط بین قرمز و بنفش داشته باشیم. اون رنگ مجنتا هست.
دیدگاهتان را بنویسید