تاکتیک یانکی در تبلیغات – فرصت طلبی آمریکایی
در این مقاله در مورد یکی از تاکتیک های تبلیغات صحبت میکنم که بسیار در کشور ما مورد استفاده قرار میگیره. تاکتیک یانکی یکی از فرصت طلبانه ترین روش های تبلیغاتی ای هست که در دنیا وجود داره.
اسم تاکتیک یانکی از کجا آمده ؟
قبل از اینکه در مورد معنی یانکی توضیح بدم ، بد نیست تعریف یانکی رو در ویکی پدیا بخونید :
یانکی یک اصطلاح عامیانه و نامی است که مردم انگلستان به استهزا مردم آمریکا را به آن نامیده اند و بعدها از طرف جنوبیهای آمریکا به شمالیها داده شدهاست و اکنون در نقاط مختلف جهان این نام از روی استهزا و خشم به امریکائیان اطلاق میشود.
بنابراین میتونیم بگیم کلمهی یانکی ، با کمی بار معنایی منفی به معنی مردم آمریکا هست . اینکه میگم “کمی” بار معنایی منفی به این دلیل هست که به مرور زمان ، از منفی بودن این کلمه کم شده و الان یک جورایی یانکی به معنی مردم آمریکا هست.
روش تاکتیک یانکی در تبلیغات چیست ؟
میرسیم به تاکتیک یانکی در تبلیغات . همه این رو میدونیم که مردم و فرهنگ آمریکایی ، به بلند پروازی ، فرصت طلبی و جاه طلبی بسیار مشهور هستند. تاکتیک یانکی دقیقا از همینجا اومده.
یعنی به روش تبلیغاتی ای که در اون از هر اتفاقی در فضای سیاسی ، اقتصادی ، خبری و .. کشور برای تبلیغ کردن محصول خودمون استفاده کنیم ، تاکتیک یانکی گفته میشه.
اخلاق ، اصلا اهمیت نداره !
نکتهی مهم در استفاده از این تاکتیک این هست که پایبندی به اخلاقیات اصلا اهمیتی نداره ! به این معنی که فرقی نداره اتفاقی که در کشور میوفته چی باشه ؛ سیل ، زلزله ، انتخابات ، آتش سوزی ، مرگ دسته جمعی و … در هر صورت از این اتفاق برای پیشبرد اهداف تبلیغاتی استفاده میشه.
در واقع به همین دلیل هست که اسم این متد رو تاکتیک یانگی گذاشتن . چون فرهنگ آمریکایی بسیار فرصت طلب هست.
چند مثال از این تاکتیک
در ادامه ، چند مثال از داخل ایران برای شما ذکر میکنم که بدونید ، تاکینک یانکی فقط مختص آمریکایی ها نیست. گاهی خود ما ، دست یانکی ها رو از پشت میبندیم !
شوخی کردن با حوادث کشور در کانال های تلگرام
فرقی نداره چقدر یک اتفاق تلخ باشه ، میخواد سیل باشه ، زلزله باشه ، آتش سوزی پلاسکو باشه و … در هر صورت بسیاری از کانال های تلگرام در ایران سعی میکنن با درست کردن جک و لطیفه در مورد حادثه ، ممبر های خودشون رو افزایش بدن.
همه میدونیم که کار بسیار زشتی هست. اما فراموش نکنید که در این تکنیک ، پایبندی به اخلاقیات اصلا موضوعیت نداره !
لو رفتن اطلاعات خصوصی کاربران یک اپراتور موبایل
اگر یادتون باشه مدتی قبل ماجرای لو رفتن اطلاعات خصوصی کاربران یکی از اپراتور های موبایل در ایران به شدت جنجالی شد. دقیقا بعد از این حادثه ، اپراتور رقیب یک کمپین تبلیغاتی رو شروع کرد مبنی بر اینکه “ما اطلاعات کاربران خودمون رو به کسی نمیدیم”
کاملا هوشمندانه و بجا از این تاکتیک استفاده شد. شاید بعضی ها بگن : این بی رحمانه هست ! اما بازهم فراموش نکنید که در تاکتیک یانکی ، چیزی به نام اخلاقیات مطرح نیست.
سخنران های انگیزشی
از این بعد اگر در حال تماشای صحبت های پرشور سخنران های انگیزشی بودید به این فکر کنید که اگر شرایط اقتصادی ایران ، نرمال و خوب بود ، آیا این دوستان باز هم این حرف ها رو میزدند ؟
آیا در کشوری که وضع اقتصاد مردم خوب و رضایت بخش هست ، اصلا کسی به حرف خیلی از این سخنران ها اهمیت میده ؟ مثلا یک سخنران ادعا کنه که من میتونم حال روحی شما رو خوب کنم. اگر حال روحی شما واقعا خوب باشه ، آیا حرف های این فرد کوچکترین اهمیتی برای شما داره ؟
بنابراین میشه اینطوری نتیجه گرفت که به لطف اوضاع بد اقتصادی ایران ، کار و کاسبی بسیاری از سخنران های انگیزشی در کشور ، سکه شده. کسانی که از راه فروش آرزو به مردم ، درآمد بسیار خوبی دارند.
جمع بندی
تاکتیک یانکی یکی از روش های متداول و صد البته بسیار جاه طلبانه در تبلیغات هست. یکی از آرزوهای هر مدیر تبلیغات اینه که اتفاق و حادثه ای در کشور رخ بده تا با استفاده از جو ایجاد شده ، کالا و خدمت مورد نظر خودش رو تبلیغ کنه.
نکتهی بسیار مهم این هست که اخلاقیات در تاکتیک یانکی اصلا اهمیت نداره و صد البته علیرغم اسم این تاکتیک که اشاره به مردم آمریکا داره ، در بیشتر نقاط دنیا ازش استفاده میشه.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
آقا رضا ممنون. چقدر روشنمون کردید راجع به سخنرانای انگیزشی!!! یه مشت دزد بی همه چیز!
سلام. مرسی از نظرتون . البته همه رو نمیشه به یک چشم دید. سخنران های انگیزشی خوبی هم وجود دارند که واقعا علم و دانش بسیار بالایی دارن و خود من هم قبولشون دارم