فیلمبرداری با 30 فریم در ثانیه – برای تولید محتوا چند FPS خوبه ؟
اولین و مهمترین سوالی که برای ضبط یک ویدیو به ذهن یک فرد میرسه اینه که روی چند فریم در ثانیه باید فیلمبرداری بکنم؟ خود من شاید سال ها روی ۲۵ فریم در ثانیه فیلمبرداری می کردم و حتی اگر ویدیو های قدیمی من رو نگاه کنی موید همین هست؛ اما چه اتفاقی افتاده که من جدیداً روی 30 فریم در ثانیه فیلمبرداری می کنم؟ توی این مقاله در مورد موضوع فریم ریت صحبت می کنیم؛ فریم ریت های متداول در فیلمبرداری رو توضیح میدم و در نهایت پیشنهاد خودم رو مطرح می کنم.
نکته بسیار مهم در مورد انتخاب فریم ریت (قانون ۱۸۰ درجه)
قبل از اینکه حتی شروع کنم در مورد فریم ریت های متداول در فیلمبرداری حرف بزنم بهتره در مورد قانون ۱۸۰ درجه با هم کنار بیاییم. هیچ میدونستی که انتخاب کردن سرعت شاتر موقع فیلمبرداری ارتباط تنگاتنگی با عدد فریم ریت داره. یعنی اینطوری نیست که هر سرعتی برای شاتر که دلمون خواست انتخاب کنیم.
طبق قانون ۱۸۰ درجه سرعت شاتر باید 1 دو برابر ام فریم ریت باشه! مثلاً اگر من برای فیلمبرداری ۲۵ فریم در ثانیه رو انتخاب می کنم؛ بنابراین سرعت شاتر من باید یک پنجاهم ثانیه باشه. در این صورت موشن بلر استاندارد رو ویدیوی خودم خواهم داشت. این قانون حتی در بزرگترین فیلم های سینمایی هم رعایت میشه.
فریم ریت های متداول در فیلمبرداری
خوب حالا که با قانون ۱۸۰ درجه آشنا شدیم وقت این رسیده که در مورد فریم ریت های مشهور و متداول در صنعت ویدیو صحبت کنیم:
۲۴ فریم در ثانیه (24 FPS)
۲۴ فریم در ثانیه فریم ریت سینمایی هست. تقریباً اکثر قریب به اتفاق فیلم های سینمایی با این فریم ریت ضبط میشن. ۲۴ فریم در ثانیه کاراکتر و حال و هوای شدیداً سینمایی رو به ویدیوهای ما میده. حتی شاید برات جالب باشه که بدونی یکی از دلایلی که باعث میشه فیلم های سینمایی، سینمایی به نظر برسن استفاده از همین فریم ریت هست.
خود من قبلا از 24 فریم در ثانیه کمتر استفاده میکردم؛ اما الان چند تا از ویدیوهای خودم رو با این فریم ریت ضبط کردم و احتمالا تعداد ویدیدوهای بیشتری رو هم با همین رویه ضبط کنم.
۲۵ فریم در ثانیه (25 FPS)
از 25 فریم در ثانیه معمولا در سریال ها استفاده میکنیم. فیلم های تلویزیونی رو با این فریم ریت ضبط میکنن و یکی از پر استفاده ترین فریم ریت ها برای خودم، همین 25 بوده. مدتی هست که دیگه از 25 استفاده نمیکنم اما بهت پیشنهاد میکنم حتما مدتی رو با 25 سر کنی! پشیمون نمیشی 🙂
۳۰ فریم در ثانیه (30 FPS)
۳۰ فریم در ثانیه متداول ترین و معمولی ترین فریم ریتی هست که ما میتونیم استفاده کنیم. به قدری این فریم ریت متداول هست که خیلی از دوربین ها و صد البته دوربین موبایل ها به صورت پیش فرض روی این فریم ریت تنظیم شدن. در واقع برای استفاده از ۳۰ فریم در ثانیه ما نیاز نیست کار خاصی انجام بدیم؛ خود موبایل یا دوربین روی همین فریم ریت تنظیم شده.
یک نکته عجیب بگم که شاید براتون جالب باشه؛ خیلی از تولیدکننده های محتوا برای اینکه از ۳۰ فریم در ثانیه (که حال و هوای به شدت معمولی و عادی داره) فرار کنند به فریم ریت های دیگه پناه میبرن! در واقع خود من هم در اوایل کار دقیقاً به همین دلیل از فریم ریت ۲۵ استفاده میکردم؛ فقط و فقط برای اینکه روی ۳۰ فریم در ثانیه فیلمبرداری نکنم!
اما چه اتفاقی افتاد که من دوباره برگشتم روی ۳۰ فریم در ثانیه و همین ویدیویی که بالای صفحه نگاه کردی رو با همین فریم ریت ضبط کردم؟ کردم که میگه حوصله کن در مورد این موضوع هم صحبت می کنیم.
۴۸ فریم در ثانیه (48 FPS)
۴۸ فریم در ثانیه به هیچ عنوان متداول نیست. تنها مثال شاخصی که در مورد استفاده از این فریم ریت به ذهنم من میرسه سه گانه هابیت ها اثر پیتر جکسون هست. پیتر جکسون توی این سه تا فیلم یک کار متفاوت انجام داد و به جای استفاده از ۲۴ فریم در ثانیه، از ۴۸ فریم در ثانیه استفاده کرد. کار بسیار جالبی بود و صد البته واکنش های مثبت و منفی زیادی هم داشت.
البته یک نکته بسیار مهم برای استفاده از فریم ریت های غیر متداول رو باید در نظر داشته باشی. معمولاً دوربین های سینمایی بسیار گران قیمت مثل Arri Alexa توانایی این را دارند که از این فریم ریت پشتیبانی کنند. دوربین هایی که دست ما هست به چند فریم ریت متداولتر محدود شده. بنابراین توصیه نمیکنم از این فریم ریت استفاده کنی.
۵۰ و ۶۰ فریم در ثانیه (50 , 60 FPS)
زمانی که خواستی ویدیوی بسیار نرم و روان که توی انگلیسی بهش میگن Smooth ضبط کنی میتونی از این دوتا فریم ریت استفاده کنی. البته نکته بسیار مهمی رو هم باید در نظر داشته باشی و اون این هست که هنگام استفاده از فریم ریت های بالا مثل همین ۵۰ و ۶۰ ، بیت ریت ویدیو ها به شدت بالا میره و این یعنی مخاطب تو برای پلی کردن این ویدیو نیاز به اینترنت خوبی داره.
به همین دلیل اگر احساس می کنی ممکنه مخاطبت به اینترنت خوبی دسترسی نداشته باشه از فریم ریت های بالا صرف نظر کن تا لااقل ویدیوت دیده بشه!
فریم ریت های بالاتر
از اینجای کار فریم ریت های بالاتر رو فقط برای ایجاد اسلوموشن استفاده می کنند. چند مثال با ان شما ممکنه با ۲۴۰ فریم در ثانیه فیلم برداری کنی. خوب اول پلتفرم ای وجود نداره که بتونه ۲۴۰ فریم در ثانیه رو نشون بده؛ و در ثانی برای نشان دادن همچین فریم ریتی به مانیتوری احتیاج داری که ۲۴۰ هرتز رفرش ریت داشته باشه!
پس عملاً فریم ریت های بسیار بالا رو برای این استفاده می کنند که بعدا سرعت آن رو کم کنن و افکت اسلوموشن رو از داخل فیلم بکشند بیرون.
چند اف پی اس خوبه ؟
این همه صحبت کردیم که در نهایت به این موضوع برسیم که بهترین فریم ریت کدوم هست و توی ویدیو های خودمون از چی باید استفاده کنیم؟ خب واقعیت اینه که ویدیو با ویدیو فرق داره و با توجه به اینکه داری چه چیزی ضبط می کنی و برای چه کاری داری ویدیو ضبط می کنی فریم ریت مورد استفاده تو متفاوت خواهد بود.
مثال میزنم. برای کسی که استریم بازی انجام میده بهترین فریم ریت عدد ۶۰ هست. یا برای کسی که فیلم کوتاه درست میکنه استفاده از ۲۴ فریم در ثانیه کاملاً عاقلانه به نظر می رسه. یا اگر برنامه تلویزیونی داری و قرار است آیتم تو توی سیستم پخش تلویزیون ایران برادکست بشه؛ بهتر از ۲۵ فریم در ثانیه استفاده کنی.
فیلمبرداری با سرعت 30 فریم در ثانیه : عادت جدید من
مدتی هست که خود من ویدیو هام رو روی ۳۰ فریم در ثانیه ضبط می کنم. بالاتر گفتم که ۳۰ فریم در ثانیه به قدری معمولی و عادی هست که خیلی از تولیدکننده های محتوا فقط برای فرار کردن از ۳۰ فریم در ثانیه به فریم ریت های دیگه پناه میبرند ! حالا چه اتفاقی افتاده که من دوباره برگشتم روی همچین فریم ریتی ؟!
واقعیت ماجرا اینه که سالها قبل من خیلی دوست داشتم که ویدیو های خودم رو جوری ضبط کنم که حس و حال سینمایی داشته باشه! مدت ها در موردش مطالعه کردم؛ توی یوتیوب کلی فیلم آموزشی دیدم که چطوری یک ویدیو با حال و هوای سینمایی درست کنم.
برام خیلی جالب بود که بتونم اون کاراکتر سینمایی فیلم ها رو توی محتوای خودم باز سازی کنم؛ و این کار رو هم کردم. اما بلاخره بعد از گذشت سالها این حس و حال دیگه برام خیلی جالب نیست و برخلاف عادت چندین ساله خودم که ویدیو هام رو روی ۲۵ فریم در ثانیه ضبط میکردم، جدیداً اومدم سراغ ۳۰ فریم بر ثانیه. همین! چالش شخصی که دیگه برام خیلی چالش نیست.
جمع بندی
فریم ریت های مختلف هر کدوم برای استفاده توی سبک خاصی از محتوا به کار میرن. این ما هستیم که انتخاب میکنیم برای تولید محتوای خودمون چه استراتژی داشته باشیم. به شدت توصیه می کنم که لااقل یک بار روی تمام فریم ریت هایی که توضیح دادم ویدیو ضبط کنیم و نه فقط به صورت تئوری، بلکه به صورت عملی هم تفاوت آنها رو درک بکنی.
سوالات متداول در مورد فریم ریت
سوال: فریم ریت چیست؟
- تعداد تصاویری که در هر ثانیه از جلوی چشمان شما میگذره فریم ریت هست.
سوال: بهترین فریم ریت برای تولید محتوا چیست؟
- هرگز پاسخ دقیقی برای این سوال وجود نداره ! طبق هر سناریو، فریم ریت متفاوت خواهد بود.
سوال: قانون 180 درجه در فیلمبرداری چیست؟
- طبق این قانون سرعت شاتر باید دو برابر کسر فریم ریت باشه. مثلا برای 25 فریم در ثانیه باید سرعت شاتر 1/50 ثانیه باشه.
فریم ریت مناسب برای استریم بازی چیست؟
- بدون شک 60 فریم در ثانیه
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
درود و سپاس، استاد در مورد مسأله فلیکر اشاره ای نکردید که میتونه فریم ریت 30 رو به چالش بکشه. و اینکه سوال داشتم اگر لطف کنید راهنمایی کنید، آیا برای تهیه ویدئوی آهسته وقتی 60 فریم تصویر گرفتیم و سرعت اون رو 50 درصد کاهش دادیم، آیا خروجی هم باید 50 درصد کاهش پیدا کنه و 30 فریم خروجی بگیریم؟یا اینکه خروجی همان ۶۰ فریم هست با زمان دو برابر؟