بهترین لنز برای عکاسی پرتره چیست؟
اگر به عکاسی پرتره علاقه دارید خیلی زود باید به این سوال جواب بدید که بهترین لنز برای عکاسی پرتره چیست ؟ من میخوام توی این مقاله برای شما این موضوع رو باز کنم؛ در نهایت شما میتونید با این اطلاعات ، یک لنز مناسب برای عکاسی پرتره خریداری کنید.
بهترین فاصله کانونی برای عکاسی پرتره چیست؟
قبل از اینکه جواب سوال اصلی رو بدیم بهتره سوال رو درست تر مطرح کنیم. وقتی که میخوایم وارد فاز عکاسی پرتره بشیم، باید از خودمون این سوال رو بپرسیم که بهترین “فاصله کانونی” برای عکاسی پرتره چیه؟
در واقع نه فقط برای عکاسی پرتره، بلکه برای تمام سبکها در عکاسی باید قبل از هر چیز به این سوال جواب بدیم که مناسب ترین فاصله کانونی یا بهتره بگم بازه مناسب فاصله کانونی برای سبک مورد نظر ما چیه؟
فاصله کانونی چیست؟
من نمیخوام شما رو با مسائل پیچیدهی مربوط به فاصله کانونی گیج کنم. کسانی به صورت حرفهای و آکادمیک وارد آموزش عکاسی شدن این رو میدونن که فاصله کانونی تعریف های عجیب و غریب خودش رو داره. خب من اینجا اصلاً قصد ندارم که این تعریفها رو برای شما بیارم. در عوض یک تعریف خیلی ساده رو با هم مرور میکنیم.
فاصله کانونی بیشتر یعنی زوم بیشتر و فاصله کانونی کمتر یعنی زوم کمتر
میدونم که این تعریف – البته اگر بشه اسمش رو گذاشت تعریف – نه تنها علمی نبود؛ بلکه کاملا خنده دار و پیش پا افتاده هم بود. اما برای مایی که فعلا نیاز نداریم با تعاریف علمی سروکله بزنیم کارمون رو راه میندازه.
بنابراین هر چقدر زوم بیشتری روی لنز انجام بدیم توی علم عکاسی به این کار میگن ما داریم با فاصله کانونی بیشتری عکاسی می کنیم؛ و هر چقدر زوم کمتری داشته باشیم به عنوان یک عکاس باید بگیم فاصله کانونی ما کمتر هست.
واحد فاصله کانونی
خب حالا که یک مقدار وارد علم عکاسی شدیم بهتره که با زبان عکاسها در مورد فاصله کانونی صحبت کنیم. به عنوان یک عکاس خیلی برای ما کسر شأن خواهد بود که با کلمات زوم بیشتر و زوم کمتر صحبت کنیم.
ما در عکاسی از واحد میلیمتر (mm) برای صحبت کردن در مورد فاصله کانونی استفاده می کنیم مثلاً میگیم فلان عکس با فاصله کانونی ۵۰ میلیمتر گرفته شده یا مثلاً من یک لنز ۲۴ میلیمتر دارم. به این معنی که فاصله کانونی لنز من ۲۴ میلیمتر هست.
قرار نیست چیزی رو حفظ کنیم
این رو بگم که وقتی مثلاً در مورد فاصله کانونی ۲۴ میلیمتر یا ۵۰ میلیمتر صحبت می کنیم لازم نیست که حتماً یک تصویر کاملا دقیق توی ذهن ما نقش ببنده. چیزی که در واقعیت اتفاق می افته اینه که بعد از گذشته مدتی و بر اثر تجربه و تمرین، شما کم کم دستتون میاد که هر فاصله کانونی حدوداً چه نوع عکسی به شما میده.
این رو هم بگم که حتی به عنوان یک عکاس حرفهای هم قرار نیست به صورت کاملا دقیق در مورد فاصله کانونی های مختلف تصویر سازی داشته باشیم بنابراین خودتون رو اذیت نکنید.
اما در ادامهی مقاله ، براتون مثالهایی از فاصله کانونیهای مختلف میزنم که موضوع براتون روشنتر بشه.
بهترین لنز برای عکاسی پرتره چیست؟
حالا که در مورد فاصله کانونی اطلاعات مورد نیاز رو داریم میتونیم خیلی دقیق و علمی در مورد این صحبت کنیم که وقتی سراغ عکاسی پرتره رفتیم لنز ما باید چه فاصله کانونی داشته باشه.
لنز 85 میلیمتر با f1.4 یا f1.8
شاید بشه گفت این لنز اختصاصاً برای عکاسی پرتره طراحی شده. فاصله کانونی 85 میلیمتر چیزی هست که میشه باهاش بهترین عکاسی پرتره رو انجام داد. اگر با لنز 85 میلیمتر عکاسی کنید عکس های شما دارای کمترین دیستورشن و بهترین پرسپکتیو خواهد بود.
لنز 50 میلیمتر
قبلاً توی یک مقاله گفته بودم که من معمولاً به کسانی که میخوان تازه وارد عکاسی بشن توصیه می کنم به عنوان اولین لنز یک لنز 50 میلیمتری خریداری کنن.
این لنز علاوه بر کیفیت خوبی که داره، دیافراگم بسیار بازی رو هم به شما میده و از همه مهم تر این که نسبت به کاربردهایی که داره قیمتش بسیار مناسب هست.
میتونم بگم که لنز 50 میلیمتر یک لنز همه فن حریف هست و با داشتن این لنز میتونید بسیاری از سبک های عکاسی رو انجام بدید.
لنز 70-200 با f2.8
شاید بشه گفت سلطان عکاسی پرتره همین لنز 70-200 هست. لنزی که با دیافراگم f2.8 و حداکثر فاصله کانونی 200 میلیمتری خودش میتونه بوکه های خارق العاده ای به شما بده. من این رو بارها گفتم که همین عکاسی بوکه بود که باعث شد من به عکاسی علاقه مند بشم.
علاوه بر عکاسی پرتره با در اختیار داشتن یک لنز 70-200 میتونید به صورت حرفه ای در سبک های دیگه هم ورود کنید. سبک هایی مثل:
- عکاسی صنعتی و تبلیغاتی
- عکاسی عروسی
- عکاسی از کنسرت
- عکاسی از تئاتر
- عکاسی سینما
- عکاسی خبری
- و تا حدودی عکاس حیات وحش
بنابراین وقتی در مورد لنز 70-200 صحبت می کنیم باید این رو بدونیم که این لنز ارزش ریال به ریال پولی که بابتش پرداخت میکنیم رو داره.
لنز 35 میلیمتر
شاید سبک عکاسی شما طوری باشه که دوست داشته باشید عکس های واقع گرایانه و سینماتیک رو ثبت کنید. جالبه بدونید که فاصله کانونی 35 میلیمتری یکی از متداول ترین و محبوبترین فاصله کانونی ها در فیلمبرداری هم هست و اگر فیلم های خوب دنیا رو نگاه کنید احتمالاً صحنههایی رو خواهید دید که با لنز 35 میلیمتری فیلمبرداری شده.
لنز 105 میلیمتر با f1.4
اولین بار شرکت نیکون یک لنز 105 میلیمتر با دیافراگم f1.4 درست کرد. این لنز فوق العاده عالی بود عکس های پرترهی بسیار زیبا و فوق العاده جذابی تحویل میداد اما مشکلش این بود که فقط شرکت نیکون این لنز رو درست میکرد.
تا اینکه شرکت سیگما این لنز رو برای برند های دیگه هم درست کرد و الان هیچ فرقی نمی کنه که شما از چه برندی دوربین خریداری کردید. در هر صورت میتونید از لنز خارقالعادهی 105mm استفاده کنید. البته انتظار قیمت ارزونی رو هم نداشته باشید چون با یک لنز بسیار بسیار با کیفیت طرف هستید.
لنز 135 میلیمتر با f1.8
داستانهای جذاب شرکت سیگما به لنز 105 میلیمتر ختم نشد. سیگما مدتی قبل از لنزهای 135 میلیمتر با دیافراگم f1.8 خودش رونمایی کرد. در یک کلام باید گفت شما میتونید با این لنزها جذاب ترین عکس های پرتره دنیا رو ثبت کنید.
خرید این لنز رو به دو دسته از عکاس ها توصیه می کنم:
اول کسانی که به صورت بسیار حرفه ای عکاسی پرتره انجام میدن؛ و دوم عکاسهای صنعتی که مایل هستند یک تصویر بسیار با کیفیت و شارپ داشته باشن.
یک نکته در مورد بهترین لنز برای عکاسی پرتره
لطفا این رو در نظر داشته باشید لیستی که در بالا به شما ارائه شد ، تمام گزینههای موجود برای شما نیست. در دنیای عکاسی لنزهای بیشماری وجود دارن که میتونید برای کار شما مفید واقع بشن. بنابراین اگر برای کار خودتون ، لنزهای بالا رو مفید ندیدید ، ناامید نشید و دست از بررسی لنزها برندارید. لیست بالا فقط چند نمونه از لنزهای پیشنهادی بود.
نکته مهمتر
تمام لنزهایی که در بالا برای شما نام بردم ، برای زمانی هست که از سنسور فول فریم استفاده میکنید. اگر از سنسوری با اندازهی کوچکتر (مثلا APS-C یا میکرو چهار سوم) استفاده میکنید باید قانون کراپ فکتور رو هم در نظر داشته باشید.
کراپ فکتور یا ضریب برش ، نکتهی مهم در انتخاب بهترین لنز برای عکاسی پرتره
خیلی گیجتون نمیکنم. چون کراپ فکتور چیزی هست که باید در موردش زیاد حرف بزنم و مبحثی طولانی هست ، در همین حد بسنده میکنم که سنسورهایی با اندازهی کوچکتر از فول فریم ، اگر شما از لنزهای فول فریم استفاده کنید ، از تمام پتانسیل لنز خودتون بهره نخواهید گرفت و گوشههای تصویری که لنز برای شما تولید میکنه و نخواهید داشت.
در واقع ضریب برش مثل این هست که شما یک عکس رو پرینت بگیرید و بعد با قیچی ، از بالا ، پایین ، چپ و راست عکس برش بزنید. این کل چیزی هست که باید در مورد ضریب برش بلد باشید.
بنابراین هنگام انتخاب بهترین لنز برای عکاسی پرتره ، در نظر بگیرید زاویههای دید بر مبنای سنسورهای فول فریم بیان میشه.
هدف رو فراموش نکنید
بعد از تمام نکاتی که در مورد لنز مناسب برای عکاسی پرتره گفتم و بعد از همهی فنونی که دربارهی فاصلهی کانونی برای شما توضیح دادم؛ مایل هستم یک چیز دیگه رو هم در انتها به حرفهای خودم اضافه کنم.
این رو فراموش نکنید که هدف اصلی ما از عکاسی و گرفتن عکس ، ثبت تصاویری هست که تو ذهن داریم. یعنی تصاویری که بیانگر احساسات درونی ماست. بنابراین تمام فنون و نکاتی که در این مقاله مطالعه کردید فقط و فقط وسیلهای هستن برای رسیدن به این هدف.
این رو گفتم که یادمون باشه گاهی ما هدف رو فراموش میکنیم و فقط به وسایل فکر میکنیم. این یک مشکل بسیار متداول در دنیای هنر هست. گاهی ما فراموش میکنیم که هدف ما ثبت عکس پرترهای هست که مخاطب از دیدنش لذت ببره. گاهی اینقدر درگیر فاصلهی کانونی و مثلث نوردهی و ترکیب بندی و …. میشیم که اصلا یادمون میره برای چی داریم عکاسی میکنیم.
بنابراین این رو هم در نظر بگیرید که حتی میشه با لنز واید عکاسی پرتره کرد ؛ میشه قوانین ترکیببندی رو رعایت نکرد ، میشه از قانون یک سوم استفاده نکرد ؛ میشه نوردهی عکس رو عمدا خراب کرد ؛ و هزاران “میشه”ی دیگه. و تنها چیزی که اهمیت داره هدف ما از عکاسی هست.
جمع بندی
عکاسی پرتره یکی از جذابترین سبک های عکاسی هست خیلی از هنردوستها به شوق عکاسی پرتره وارد حرفهی عکاسی میشن. بنابراین باید این رو در نظر داشته باشن که برای موفق شدن در عکاسی پرتره، شناختن بهترین لنز برای عکاسی پرتره ضروری و لازم هست. در این مقاله سعی شد این اتفاق رخ بده.
سوالات متداول
[accordions]
[accordion title=”بهترین لنز برای عکاسی پرتره چیست ؟” load=”hide”]اگر خیلی بخوام کلی بگم ، میشه اینطور گفت:
لنزهایی که در فاصلهی کانونی اونها در محدودهی تله هست ، بهترین گزینهها برای عکاسی پرتره محسوب میشه.[/accordion]
[accordion title=”آیا لنز 70-200 برای عکاسی پرتره مناسب هست؟” load=”hide”]بله؛
لنز 70-200 یکی از مناسبترین لنزها برای عکاسی پرتره میباشد. علاوه بر عکاسی پرتره ، شما با در اختیار داشتن یک لنز 70-200 میتونید سبکهای بسیار زیادی رو هم پوشش بدید.[/accordion]
[accordion title=”آیا میتوان یا یک لنز 50 میلیمتر عکاسی پرتره انجام داد؟” load=”hide”]بله؛
لنز 50 میلیمتر از دم دستی ترین و مفید ترین لنزهای دنیا است (با توجه به قیمتش). بنابراین اگر تازه عکاسی خود را شروع کردید و دوست ندارید مبلغ زیادی رو برای خرید لنز هزینه کنید ، پیشنهاد من به شما یک لنز 50 میلیمتری هست.[/accordion]
[accordion title=”آیا با لنز واید هم میتوان عکاسی پرتره انجام داد؟” load=”hide”]از نظر تئوری لنز وارد برای عکاسی پرتره مناسب نیست. در یک قانون کلی ، لنزهایی که دارای فاصلهی کانونی تله هستند مناسب ترین ها برای عکاسی پرتره محسوب میشن.
اما بعضیها هم از لنزهای واید برای عکاسی پرتره استفاده میکنن که در نوع خودش یک سبک به حساب میاد.[/accordion]
[/accordions]
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
تشکر میکنم از شما؛ مخصوصا نکتهی مورد نظری که اشاره کردید درمورد هدف ما از عکاسی! این قسمتش برام جذاب بود و نهایت تشکر رو میکنم به شما دوست هنرمندم.
لنز 70-200 واقعا عالیه! منکه لذت بردم از تصویری که با این لنز گرفته شده.
سلام، مطالب رو خیلی کاربردی و به زبان ساده بیان کردید مثل تعریف فاصله کانونی این نوع آموزش بسیار جذاب است و از طرفی بیانگر تسلط شماست.چند نمونه لنز رو هم معرفی کردید بعد فرمودید اینها برای سنسور فول فریم است یعنی من که به دقت مطالعه میکردم ببینم برای پرتره چه لنزی خوب است به جواب نرسیدم چون دوربینم APS-C است canon 700D.بهتر بود برای کراپ هم دو لنز معرفی میکردید یا عنوان مطلب رو طور دیگری انتخاب میکردیدمثلا (لنزهای مناسب پرتره برای دوربینهای فول فریم).متشکرم
سلام؛
عمدا برای سنسور های APS-C لنزی رو معرفی نکردم؛ چون شما میتونید از همون لنزهای فول فریم برای این کار استفاده کنید؛ مشکلی هم ایجاد نمیشه فقط 1.5 برابر کراپ دارید. ضمن اینکه بعدا هم میتونید دوربین فول فریم بخرید و از لنزتون دوباره استفاده کنید.
سلام، از توضیحات و پاسخگویی تان خیلی خوشحال شدم. بازهم تشکر میکنم لطف کردید.
مرسی