رازهای کثیف کسب و کار عکاسی صنعتی
#1 در عکاسی صنعتی شما فقط وسیله ای برای رسیدن به هدف هستید
اگر کار عکاسی صنعتی رو تازه شروع کرده باشید حتما از اینکه عکس های شما روی جلد مجلات ، بنر ها ، بلیبور ها ، داخل سایت های فروش آنلاین و … قرار میگره حس خیلی خوبی دارید.
اما ممکنه به زودی با مشتری هایی سروکار پیدا کنید که هیچ چیزی به جز پول براشون اهمیت نداشته باشه. کسانی که چیزی از هنر و ظرایف اون درک نکنن و شما رو فقط وسیله ای برای رسیدن به پول بیشتر ببینن.
بنابراین خیلی ناامید کننده خواهد بود مثلا اگر توی پروژه ای ، دوست داشته باشید تمام ذوق و هنر خودتون رو روی کار پیاده کنید و از طرف مشتری خودتون این جمله رو بشنوید : “نمیخواد بابا ! عکسو بگیر بره”
⭐ نظر رضاصاد در این مورد
نمیخوام کلا این موضوع رو انکار کنم. این کاملا طبیعی هست که هر مدیر کسب و کار به دنبال سود بیشتر هست. هیچ کس نمیتونه منکر این موضوع بشه. اما طبق تجربه ای که خود من در کار کردن با مدیران کسب و کار ایرانی داشتم ، تا حالا به این مورد برنخوردم.
چرا ؟ موضوع خیلی ساده هست : اگر شما بتونید اون مدیر رو قانع کنید که ذوق هنری شما و کارهایی که برای پروژهی عکاسی در نظر دارید ، روی فروش اون محصول تاثیر مثبتی خواهد گذاشت ، صد در صد نظر مساعد اون مدیر رو هم خواهید داشت. بنابراین به نظرم بهتره روی مهارت های فن بیان و قانع سازی خودمون بیشتر کار کنیم.
و البته در مصاحبه ای که با مجله توسعه مهندسی بازار داشتم به این مورد هم اشاره کردم و راه حل جالبی رو هم ارائه دادم.
#2 شرکت ها برای صرفه جویی در هزینه ، به دنبال عکاس های آماتور هستند تا حرفه ای
یکی از راه هایی که شرکت ها فکر میکنن میتونن توی هزینه های خودشون صرفه جویی کنن این هست که بجای پول دادن به یک عکاس حرفه ای برای گرفتن عکس های تبلیغاتی حرفه ای ، از یک عکاس آماتور استفاده میکنن.
توجیه این شرکت ها برای این کار این هست که : مگه فرقی هم میکنه ؟! عکس عکسه دیگه ! میدیم یکی بیاد بگیره. بنابراین شاید این کار برای یک عکاس حرفه ای با دستمزد بالا موجب زیان و ضرر بشه ؛ چون که اگر تمام شرکت ها این مدل فکری رو داشته باشن ، دیگه کسی سراغ عکاس های حرفه ای نمیاد
⭐ نظر رضاصاد در این مورد
درسته که شرکت ها برای سود بیشتر ، سیاست های کاهش هزینه رو اعمال میکنن. اما نکته اینه که جایگزین کردن عکاس حرفه ای ، راه درستی برای این کار نیست. چرا ؟
یک عکاس آماتور ، پول خیلی کمتری رو به عنوان دستمزد میگیره. طبعا اون شرکت هم خوشحال میشه که پول کمتری داده. اما به همون میزان ، عکس های خروجی هم آماتور تر خواهد بود و پاسخگوی نیاز های حرفه ای اون شرکت نیست.
بنابراین هر شرکتی که یکی دو بار از عکاس آماتور برای کارهای خودش استفاده کرده باشه ، براش درس عبرتی شده که دیگه این کار رو انجام نده و با جون و دل پول بیشتری برای عکس های حرفه ای پرداخت میکنه.
این دقیقا اتفاقی بود که برای خود من بارها افتاد. مشتری هایی داشتم که در اول کار ترجیح میدادند با عکاس ارزون قیمت تری کار کنن. اما زمانی که کار اون عکس ها ، راضیشون نکرد ، با کمال میل با من کار کردن و اکثر اونها به مشتری های دائمی من تبدیل شدن و عکاسی از محصولات جدیدشون رو به من سپردن.
#3 قول هایی مثل “مشتری میشم” ، “باز هم بهت پروژه میدیم” و … دروغی بیش نیست
تقریبا همه با این عبارات آشنایی داریم.
- حالا با ما ارزون حساب کن مشتری میشیم
- توی کلی پروژهی دیگه با هم همکاری میکنیم
- من یک دوستی دارم که شما رو بهش معرفی میکنم
- هر کسی سراغ عکاس گرفت ، شماره شما رو میدم
- و …
این های عبارت هایی هستن که نه فقط در کسب و کار عکاسی ، بلکه در تمام کسب و کار ها ، چه کوچک چه بزرگ استفاده میشه و تقریبا در تمام موارد فقط ترفندی هست برای پرداخت پول کمتر.
⭐ نظر رضاصاد در این مورد
در این مورد بخصوص من هم کاملا موافق هستم. لطفا تحت هیچ شرایطی فقط به دلیل این حرف ها ، توی قیمت های خودتون تخفیف قائل نشید ؛ چون با اطمینان به شما میگم که دروغی بیش نیست.
خود من معمولا وقتی [به صورت مستقیم یا در لفافه] اینجور پیشنهاد های کودکانه بهم میشه خیلی صریح این رو میگم که “اجازه بدید پروژه های مختلف رو با هم قاطی نکنیم و هر پروژه روند خودش رو داشته باشه”
#4 عکاس های صنعتی آماتور قیمت ها رو خراب میکنند
وقتی کسی تازه وارد حرفهی عکاسی صنعتی میشه ، طبعا برای اینکه مشتری جذب کنه ، قیمت های پایین تری نسبت به نُرم عکاس ها اعلام میکنه. طبعا با این قیمت ها ، مشتری های خودش رو هم پیدا میکنه و پروژه هایی رو میگیره که در حالت عادی امکان گرفتن اونها رو نداشت.
اما نکته از جایی ماهیت خطرناک به خودش میگیره که همین عکاس با خودش فکر میکنه : اگر همین روند رو ادامه بدم و نسبت به قیمت های متداول ، نرخ رو پایین نگه دارم ، در آینده هم میتونم مشتری سایر عکاس ها رو از آن خودم کنم.
این اتفاق هم میافته و خیلی از عکاس ها از این گله دارن که بعضی تازه واردین ، در حال شکستن نرخ ها هستن و باعث ضرر و زیان به کسب و کار اونها شدن.
⭐ نظر رضاصاد در این مورد
اینکه یک عکاس تازه کار در ابتدای کسب و کار عکاسی صنعتی خودش قیمت های پایین تری رو اعلام کنه اصلا چیز بدی نیست. من حتی این رو گفتم که گاهی یک عکاس بهتره [با رعایت شرایط خاصی] به صورت رایگان هم کار کنه.
اما نکته ای که همیشه در ادامه میگم اینه که “این پایین بودن نرخ ها ، کاملا موقتی هست و بعد از پا گرفتن کسب و کار عکاسی ، باید نرخ ها رو استاندارد سازی کنید” دلایل محکمی هم برای حرفم دارم که در ادامه اونها رو بیان کردم :
اول : به عنوان یک عکاس ارزان قیمت شناخته خواهید شد
اگر بعد از پا گرفتن کسب و کار عکاسی خودتون ، قیمت ها رو اصلاح نکنید ، در بین بازار هدف خودتون به عنوان یک عکاس ارزان قیمت شناخته خواهید شد.
در این صورت وقتی که مجبور شدید (در ادامه میگم چرا) که قیمت های خودتون رو اصلاح کنید ، دیگه کسی سراغ شما نمیاد و میگن که طرف میخواد بکنه در پاچهی ما !
دوم : حساب دخل و خرج شما در نمیاد
یکی از دلایلی که شما رو مجبور میکنه بعد از مدتی قیمت پروژه های خودتون رو واقعی کنید این هست که حساب دخل و خرج شما از یک جایی به بعد جور در نمیاد.
حرفهی عکاسی تجهیزات گرون قیمتی داره . همین تجهیزات گرون قیمت دارای یک عمر مفید هستند و باید بعد از مدتی تعویض و یا تعمیر بشن. علاوه بر اینها هزینهی آموزش دیدن شما هم زیاده. کسی به صورت مادرزاد عکاسی بلد نبوده.
به همین دلیل اگر در زمان مناسب نرخ های خودتون رو اصلاح نکنید ، مجبور به این کار خواهید شد ؛ چرا که هزینهی های شما بالا هست.
سوم : قیمت کم یعنی اعتبار کم
باید کمی این حرف رو با احتیاط بزنم. فرض کنید کسی به شما پیشنهاد میکنه که یک خودروی مرسدس بنز S کلاس رو فقط با قیمت 100 میلیون تومن بهتون بفروشه ؛ اون هم در زمانی که این خودرو در ایران چند میلیارد تومان ارزش داره !
آیا از این فرد خرید خواهید کرد ؟ مسلما خیر. بدون شک با خودتون میگید که حتما یه کاسه ای زیر نیمکاسه هست ؛ وگرنه این آدم دیوانه نیست که ماشین چند میلیاردی خودش رو فقط صد میلیون به من بفروشه . حتما این ماشین یا سرقتی هست یا عیب خیلی بزرگی داره.
وقتی شما به عنوان یک عکاس ، قیمت های خودتون رو بدون دلیل ، کمتر از نرخ متداول اعلام میکنید ، مشتری ها به شما شک خواهند کرد. اونها به این فکر میکنن که حتما شما یک عکاس آماتور هستید که نرخ پایینی دارید.
و در این حالت خیلی از مشتری ها خودتون رو از دست خواهید داد. چرا که برای مشتری های معتبر شما ، کیفیت کار از هر چیزی واجب تره.
جمع بندی
عکاسی صنعتی مثل هر حرفه و شغل دیگه ای ، دارای مزایا و معیب خاص خودش هست. هیچ شغلی کاملا ایده آل نیست و حتما دارای موانعی خواهد بود. اما هنر یک عکاس اینه که بتونه در این حرفه ، با حوصله این موانع رو از سر راهش برداره.
5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
شما خودتون وضعتون خوبه این حرفا رو میزنید! اون بیچاره ای که نمیتونه یه دوربین بخره چیکار باید بکنه؟ راه حل بدید!
اون بره با افرادی که عکاسی میکنن دوست بشه و بعد ازشون دوربین قرض بگیره، یا اینکه از جاهایی که دوربین کرایه میدن کرایه کنه، یا پول قرض بگیره دوربین بخره. به هر حال کسی که دنبال انجام یه کاریه میگه خب حالا این راه نشد، راه بعدی چیه؟ چیکار کنم که بشه؟ به قول رضاصاد: با غر زدن حساب بانکی ما پر نمیشه.
سلام صبح زیباتون بخیر،من برایقسمت نقد دوتا عکس براتون فرستادم،کی وقت میکنید پاسخ بدید بهم؟؟??
سلام؛
ممنونم از شما. عکس ها رو به نوبت توی فیلمهای نقد عکس ، بررسی میکنم.
سلام ممنون از مقاله ارزشمند شما. ? ? ? ?