بازاریابی چریکی چیست ؟ همه چیز در مورد بازاریابی پارتیزانی
بازاریابی چریکی برای زمان هایی است که زور شما به رقیبتان نمیرسد !
شاید اسم بازاریابی چریکی رو شنیده باشید . شاید هم نه . اما جالبه بدونید این سبک بازاریابی که اخیرا هم خیلی باب شده ، میتونه کسب و کار شما رو با یک جهش رو به بالای خیلی عالی مواجه کنه . اونم زمانی که شما پول زیادی برای تبلیغات و بازاریابی ندارید .

توی این مقاله با بازاریابی چریکی آشنا میشید و میتونید اون رو توی کسب و کار خودتون به کار ببرید .
بازاریابی چریکی چیست ؟
توی این مقاله میخوام به این سوال جواب بدم که بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی چی هست ؟ چه کاربردی داره و چجوری میشه تو کسب و کار خودمون ازش استفاده کنیم.
اگه بخوام یه تعریف و توضیح ساده از بازاریابی چریکی داشته باشم ، میتونم این طوری بگم که بازاریابی چریکی یا پارتیزانی (Guerilla Marketing) یه روش نامتعارف برای تبلیغات هست اونم زمانی که بودجهی تبلیغاتی ما خیلی کم باشه . حالا روش نامتعارف یعنی چی ؟ خب بذارید اول از اسم بازاریابی چریکی شروع کنیم . جنگ های چریکی یا همون پارتیزانی جنگ هایی هستن که قدرت یکی از طرفین دعوا از دیگری خیلی کمتر هست . بنابراین نمیتونه به صورت کلاسیک با طرف مقابلش درگیر بشه . اینجاست که جنگ پارتیزانی معنی پیدا میکنه و کمک میکنه با دشمن هایی درگیر بشیم که از ما خیلی قوی تر هستن .
حالا برمیگردیم به بازاریابی و تبلیغات . زمانی که بودجهی تبلیغاتی شما کم باشه یا رقیبای خیلی گردن کلفتی داشته باشید ، مسلما نمیتونید مستقیما با اونا وارد رقابت تبلیغاتی بشید ؛ چون هیچ شانسی برای پیروزی وجود نداره . لذا برای این جور موقعیت ها از بازاریابی چریکی استفاده میکنیم .
زمانی که بودجهی تبلیغاتی شما کم باشه یا رقیب خیلی قدرتمندی داشته باشید از بازاریابی چریکی استفاده میشه .
ویژگی های بازاریابی چریکی چیست ؟
حالا که یک تعریف و دید کلی از بازاریابی پارتیزانی داریم ، خوبه که بدونیم این روش تبلیغاتی چه ویژگی هایی داره . منظور من اینه که اگه قرار شد برای محصول یا خدمت خودمون از این روش استفاده کنیم ، بدونیم که باید چه کارهایی رو انجام بدیم که یک تبلیغ چریکی خوب و استاندارد داشته باشیم .
مهم ترین ویژگی هایی که میتونم برای تبلیغات چریکی ذکر کنم این موارد هست :
1 بازاریابی چریکی خلاقانه است
اگه بگم مهمترین ویژگی یک بازاریابی پارتیزانی همین عنصر خلاقیت هست اغراق نکردم . به این صورت هم میشه گفت که خلاقیت مرز بین بازاریابی پارتیزانی و روش های تبلیغاتی کلاسیک هست . وقتی شما یک تبلیغات به سبک پارتیزانی رو نگاه میکنید بدون استثنا توجه شما بهش جلب میشه و به فکر فرو میرید . در ادامه چند تا مثال خیلی عالی براتون میزنم :















خلاقیت عنصر اصلی تبلیغات چریکی است
همونطور که دیدید ، خلاقیت مهم ترین عنصر یک تبلیغ چریکی خوب و موثر هست . اصل مهم اینه که تبلیغ برای بیننده تازگی داشته باشه و باعث بشه کمی به فکر فرو بره . اگه توی تبلیغ شما همچین اتفاقی افتاد ، شما کارتون رو خوب و درست انجام دادید .
2 تبلیغات چریکی کم هزینه است
اول مقاله با هم در مورد کم هزینه بودن یک تبلیغ پارتیزانی صحبت کردیم و گفتیم از این روش تبلیغاتی زمان هایی استفاده میکنیم که هزینهی زیادی برای تبلیغات نداریم . درسته که کمپانی های بزرگ و ثروتمند هم سراغ این سبک بازریابی رفتن ؛ اما این کار به دلیل تاثیر زیادی هست که این نوع تبلیغات روی مخاطبا میذاره . پس وقتی که شرکت های بزرگ هم از این نوع تبلیغ استفاده میکنن ، چرا ما نریم سراغش ؟
پس فرقی نداره شما یک شرکت بزرگ باشید یا یک استارت آپ تازه تاسیس و کم بودجه . تبلیغات چریکی همیشه برای شما موثره و خرج زیادی هم روی دست شما نمیذاره .




مثلا در رابطه با همین مورد آخر ، یعنی تبلیغ کرم مردانه ی نیوآ ، مایلم داستان کمپین تبلیغاتی نیوآ برای کرم های مردونش رو تعریف کنم . شرکت نیوآ که به تولید محصولات بهداشتی و مراقبت از پوست مشهور هست ، طی بررسیهایی که انجام داد به این نتیجه رسید که فقط خانوم ها کرم های دست و صورت این شرکت رو خریداری میکنن .
یعنی عملا اونا نصف دیگهی بازار که آقایون بودن رو داشتن از دست میدادن . پس توی اون کرم ها تغییر فرمولاسیون کمی دادن و کمی هم عطر مردونه به کرم ها اضافه کردن و چیزی که مشاهده کردید رو تولید کردن . حالا نوبت به تبلیغات این محصول رسید تا آقایون اولا بدونن که همچین چیزی وجود داره و ثانیه ترغیب به خرید کرم های مردونه بشن . چون تجربه ثابت کرده بود که اکثر مرد ها از کرم استفاده نمیکنن ؛ اونم فقط به این دلیل که معتقد هستن این چیزها برای خانوماست و برای روحیهی مردانه مناسب نیست .
کاری که شرکت باید انجام میداد این بود که این تفکر اشتباه رو از ذهن مردها حذف کنه . پس یک تیزر تبلیغاتی گرون قیمت ساخت که همین پایین میتونین اون رو ببنید . این تیزر از صدا و سیما هم بارها بخش شده .
بعد از تیزر ، این نیاز احساس شد که به یک روش کم هزینه تر و موثرتر نیازه . بنابراین پوستری طراحی شد و روی اون نوشه شد : لطافت به این معنی نیست که شما مرد نیستید . (being soft doesn’t mean you’re not a man) . و این پوستر توی بعضی فروشگاه ها و صد البته فضای مجازی منتشر شد . نتایج عالی بودن . نیوآ موفق شده بود محصول خودش رو به آقایون هم بفروشه و عملا فروش کرم های دست و صورتش 2 برابر شده بود .
این یک تجربهی موفق از یک کمپین تبلیغاتی به کمک روش های مختلف تبلیغ ، از جمله تبلیغات تلوزیونی و کلاسیک و تبلیغات چریکی بود .
خبر خوب برای ما ایرانی ها
خبر خوب اینکه این نوع تبلیغات نسبتا جدید هست و هنور خیلی متداول نشده . خبر خیلی خوبتر اینکه در کشور ما ، تبلیغات چریکی کاملا جدید و ناشناخته هست . به طوری که در وب فارسی مطالب خیلی زیادی در موردش پیدا نمیشه . به عنوان نمونه در ویکیپدیای فارسی در مورد این نوع تبلیغات در حد چند خط بیشتر نوشته نشده . پس این یک فرصت خیلی عالی برای ماست که توی این مدل تبلیغات پیشگام باشیم . الان بهترین زمان برای تبلیغات چریکی در ایران هست و هنور خیلی ها حتی اسمش رو نشنیدن .
در ایران تبلیغات چریکی ناشناخته است . پس فرصت خیلی خوبی برای فعالیت در این زمینه محیاست
مثلا مدتی قبل در پیج اینستاگرام خودم یک نظرسنجی در مورد تبلیغات چریکی انجام دادم . متاسفانه حتی یک نفر هم در مورد این نوع تبلیغات چیزی نشنیده بود ! درسته که این خبر خیلی بدی هست ، اما برای ما تبلیغاتچی ها یک فرصت عالی برای فعالیت در این زمینه هست.
جمع بندی
تبلیغات چریکی یا تبلیغات پارتیزانی یک روش نسبتا جدید در بازاریابی و تبلیغات هست که صد البته در کشور ما هنوز کاملا متداول نشده . این تبلیغات زمانی استفاده میشه که بودجهی تبلغاتی شما کم باشه یا رقیب شما خیلی قدرتمند تر باشه . شاکلهی اصلی این نوع تبلیغات عنصر خلاقیت هست .
بسیار عالی و سپاسگزارم … مروری دوباره شد
واقعااا عالی بود . سپاس از مطالب خوبتون
مرسی از توجه و محبتتون
سلام رضا جان . سایتت رو از طریق سرچ توی گوگل پیدا کردم و خیلی خوشحال شدم از موفقیتت . چند سال پیش توی دفتر مهندس جلایر یادته چی بهت گفتم؟ دیدی که درست بود و تو به موفقیت رسیدی . برات بهترین ها رو آرزو دارم
سلام سعید جان . مرسی از نظر لطفی که داری به من . همیشه بهترین بودی و خواهی بود . یک دنیا از ممنونم.