عکاسی خانگی برای مدرسه تلویزیونی ایران در شبکه آموزش
مدرسه تلویزیونی ایران یک برنامه آموزشی هست که از سه تا از شبکه های تلویزیون پخش میشه. آیتم عکاسی خانگی یکی از برنامه هایی بود که از مدرسه تلویزیونی ایران شبکه آموزش یا همون کانال ۷ پخش می شد. توی هر قسمت از آیتم عکاسی خانگی رضاصاد توی دو تا سه دقیقه به شما یک ترفند یا نکته مهم در مورد عکاسی با موبایل یاد میداد.
نکته های مهمی که به ظاهر بی اهمیت جلوه می کرد اما رعایت همین نکات باعث میشه سطح عکاسی شما یک پله حرفه ای تر بشه. توی این پست براتون آرشیو تمام قسمت های عکاسی خانگی رو آوردیم. میتونید از همین پایین تک تک قسمت های آیتم عکاسی خانگی را تماشا کنید.
عکاسی خانگی در شبکه آموزش
میرسیم به قسمت اصلی این پست ، یعنی دیدن قسمتهای پخش شده برنامه عکاسی خانگی که از شبکه ۷ یا همون شبکه آموزش پخش شده. پیشاپیش بابت کیفیت کم فیلم ها عذرخواهی می کنم به این دلیل که آرشیو با کیفیت تری از شبکه ۷ پیدا نکردم.
قابلیت عکاسی پیاپی در گوشی های موبایل
یکی از قابلیت های مهمی که دوربین موبایل ها در اختیار شما میذاره قابلیت عکاسی پیاپی یا Burst هست. اگر از سوژه عکس میگیرید که حرکات سریعی داره یا تو موقعیتی قرار دارید که امکان عکاسی دوباره وجود نداره می تونید از این قابلیت در گوشیهای موبایل خودتون استفاده کنید. فرض کنید تولد فرزند خودتون هست و در لحظه فوت کردن شمع نمی تونید عکس خوبی رو ثبت کنید.
خوب این لحظه تکرار شدنی نیست. و اگر هم دوباره شمع هارو روشن کنید و بخواهید عکاسی رو تکرار کنید عملاً یک صحنه مصنوعی رو خلق کردید. اما با استفاده از قابلیت عکاسی پیاپی در دوربین های موبایل این مشکل به طور کلی حل میشه. در لحظه فوت کردن شمع دستتون رو روی دکمه شاتر مانیتور دوربین نگه میدارید و دوربین به سرعت و پشت سر هم شروع به عکاسی می کنه. در نهایت از بین عکس هایی که گرفته شده آنهایی را که خوب شده نگه می دارید.
فلاش دوربین ها برای نور روز هست نه شب
شاید تعجب کرده باشید اما در واقع فلشی که روی دوربین ها یا حتی موبایلها تعبیه شده برای محیطهای پرنور طراحی شده. اما اکثر مردم تصور می کنیم که زمانی باید از فلاش دوربین استفاده کرد که محیط کاملا تاریک هست.
ترفند خیلی جالبی که میتونید با فلاش روی دوربین ها انجام بدید این هست که اگر در محیطی هستیدکه بک گراند یا پس زمینه سوژه شما پر نور هست ؛ مثلاً دارید از دوستتون عکاسی می کنید و دوستتون پشت به آفتاب وایساده. خوب اینجا نور صورت سوژه شما از نور بکگراند بسیار کمتر هست و همین موضوع باعث ایجاد افکت سیلوئت در عکس میشه. و این چیزی نیست که ما بخواهیم.
خوب اینجا به راحتی میتونید فلاش دوربین موبایل خودتون رو روشن کنید و صورت دوست خودتون رو کمی از اون حالت تاریک خارج کنید. صد البته که ادیت عکس یک مرحله کاملا ضروری توی این مدل عکس هست. خود من هم عکسی که گرفتم رو بعدا ادیت کردم.
لنز دوربین موبایل رو تمیز کن
خوشبختانه اکثر ما این عادت را داریم که موقع عکاسی با موبایل لنز دوربین را تمیز کنیم. نکته جالب این است که این یک کار کاملاً مفید و ضروری برای عکاسی هست مخصوصاً زمانی که با دیافراگم های بسته عکاسی می کنیم ؛ یعنی چیزی که در اکثر موبایل ها وجود داره.
معمولاً اثر انگشت و چربی هایی که روی پوست دست ما وجود دارد روی لنز موبایل میمونه. و موقع عکاسی با اینکه این لایه چربی بسیار ناچیز هست ، باعث شکست نور میشه و از وضوح و شارپنس عکس کم می کنه. حتماً با یک دستمال عینک لنز دوربین موبایل خودتون رو تمیز کنید.
فضای منفی و وزن بصری در ترکیب بندی عکاسی
این قسمت در مورد یک نکته بسیار ریز و صد البته بسیار شیرین توی ترکیب بندی در عکاسی صحبت کردم. فضای منفی. ما توی عکاسی چیزی داریم به نام وزن بصری. یعنی همانطور که اجسام در دنیای واقعی و وزن و جرمی دارن، مثلاً ما میگیم کیف من ۲ کیلوگرم هست ، دقیقا همین داستان توی دنیای عکاسی و در ترکیب بندی صدق میکنه. المان هایی که ما در کادر عکس خودمون استفاده می کنیم هر کدوم دارای یک وزن هستند. وزنی که توجه ما را به خودش جلب میکنه. ما به این داستان میگیم وزن بصری.
برنامه عکاسی خانگی فرصتی شد تا در مورد وزن بصری هم صحبت کنم. توی این قسمت گفتم که چقدر بهتر هست به جای اینکه کادر عکس خودمون رو از المان ها و چیزهای مختلف پر کنیم بهتره که بیشتر کادر عکس خالی باشه و از تکنیک فضای منفی استفاده کنیم و فقط خود سوژه رو نمایش بدیم.
حتی در عکاسی در خانه مراقب دیستورشن لنز باش
این قسمت از برنامه عکاسی خانگی به دیستورشن یا همون خطای اعوجاج اختصاص داره. اگه بخوام خیلی ساده و شاید حتی غیر علمی صحبت کنم ، خطای دیستورشن یعنی چه نسبت تصویر اون چیزهایی که توی عکس وجود دارد بانصب تصویرشون در دنیای واقعی تفاوت داشته باشه. مثلاً من دوربینم رو نزدیک صورت دوستم می کنم و ازش عکس میگیرم. توی این حالت احتمالا می تونید حدس بزنید که بینی دوست من از چیزی که واقعاً هست خیلی بزرگتر نشون داده میشه ؛ این یکی از مصداقهای دیستورشن هست.
البته بین خودمون بمونه موضوع خطای دیستورشن خیلی مفصل تر از این حرفا هست. من توی دوره عکاسی مقدماتی از صفر 4 به صورت کامل در مورد این موضوع صحبت کردم. اما توی این قسمت از عکاسی خانگی فقط بهش اشاره کردم و رد شدم.
بازتاب های خلاقانه در عکاسی
قسمت بعدی عکاسی خانگی به ترفند هایی که با استفاده از بازتاب نور از اجسام به دست میاد اختصاص داره. خوب از اونجایی که اصلاً اسم این برنامه عکاسی خانگی هست من توی این قسمت با وسایلی که توی خونه پیدا میشه به شما یاد دادم که چطور عکاسی بهتری داشته باشید. مثلاً توی فیلم خواهید دید که یک کفگیر فلزی رو برداشتم ؛ اون رو وسط لنز دوربین موبایلم گذاشتم و با استفاده از بازتاب هایی که ایجاد کرد شروع به عکاسی کردم.
البته این فقط یکی از هزاران ایده های هست که شما میتونید با وسایل منزل عکاسی بهتر و خلاقانه تری رو داشته باشید. من به دلیل عجله ای که برای ضبط این برنامه داشتیم فرصت نکردم به ایده های خیلی عالی و بکری فکر کنم ؛ اما شما حتماً این کار رو انجام بدید.
عکاسی ماکرو با گوشی موبایل توسط یک قطره آب
الان که داریم این پست رو باهم میخونیم اکثر دوربین هایی که وارد بازار میشن روی خودشون یک لنز ماکرو هم دارن. من اول این رو توضیح بدم که لنز ماکرو چی هست. تمام لنزهایی که توی دنیا وجود داره چیزی داره به نام حداقل فاصله فوکوس ؛ به این معنی که مثلاً اگر حداقل فاصله فوکوس لنز شما ۵۰ سانتی متر هست ، این لنز توانایی این رو نداره که روی جسمی که در فاصله ۳۰ سانتی متری خودش قرار دارد فوکوس کنه ؛ و برای اینکه این لنز بتونه روی جسم فوکوس کنه باید حداقل ۵۰ سانتیمتر از لنز فاصله داشته باشه.
حالا کل داستان لنز ماکرو اینه که در این لنزها حداقل فاصله فوکوس عدد بسیار کمی است و شما میتونید روی اجسامی که بسیار به لنز نزدیک هستند هم فوکوس کنید. همونطور که گفتم الان اکثر موبایل های که وارد بازار مشن روی خودشون همچین دوربینی هم دارن ؛ اما اگه به هر دلیلی موبایل شما هم چنین دوربینی نداشت اصلا ناراحت نباشید. شما میتونید با یک قطره آب حداقل فاصله فوکوس لنز خودتون رو کاهش بدید و عکاسی ماکرو انجام بدید.
منبع نور نداری ؟ از تلویزیون استفاده کن !
ترفندی که توی این قسمت به شما نشون میدم می تونه هزینه های عکاسی شما رو به شدت کاهش بده. خوب اگه الان شما بخواید منبع نور بخرید باید چندین میلیون هزینه کنید. طبعا هر کسی نمی تونه این کار رو انجام بده چون پول کمی نیست. اما با ترفندی که تو این قسمت معرفی می کنم شما می تونید از تلویزیون منزلتون به عنوان یک منبع نور استفاده کنید.
تنها کاری که باید انجام بدید این هست که با استفاده از هر روشی که بلد هستید یک رنگ رو از صفحه نمایش تلویزیون پخش کنید. مثلا میتونید تلویزیون رو به لپتاپ خودتون وصل کنید یا یک فلش مموری رو به تلویزیون وصل کنید و عکسی رو پخش کنید که فقط از یک رنگ تشکیل شده باشه. اگر هم تلویزیون شما از قابلیت screen mirroring پشتیبانی میکنه کار شما بسیار راحت تر هست و میتونید اون رنگ رو از موبایل خودتون پخش کنید.
حالا که این کار رو انجام دادید شما یک منبع نور بسیار بزرگ دارید که داره از خودش رنگ مثلا آبی قرمز یا زرد پخش می کنه. از اینجا به بعد با خلاقیت خودتون میتونید عکس های بسیار جذابی بگیرید.
دوربین رو بگیر بالاتر
توی این قسمت از آیتم عکاسی خانگی در مورد سلفی گرفتن صحبت کردم. معمولاً ما چطوری سلفی میگیریم ؟ گوشی رو روشن میکنیم دوربین رو باز میکنیم و گوشی رو کمی پایینتر از صورت خودمون قرار میدیم و عکس رو میگیریم. در صورتی که اگر این کار رو نکنیم بهتر هست. دلیل حرف من این هست که اگر از زاویه روبرو یا بالا از صورت خودتون عکاسی کنید از نظر زیبایی شناختی عکس های نسبتاً بهتری رو خواهید داشت نسبت به زمانی که دوربین رو پایینتر از سطح صورت خودتون گرفتید.
بنابراین با همین ترفند ساده عکاسی با موبایل میتونید با گوشی خودتون عکس های بهتری رو ثبت کنید. البته این طوری هم میشه برداشت کرد که ما به این دلیل دوربین رو پایینتر از صورت خودمون میگیریم چون این کار راحت تر هست. یعنی بالا نگه داشتن دوربین موبایل چون نیاز به این داره که دست خودمون رو بالاتر ببریم پس به صورت ناخودآگاه موبایل رو پایین تر نگه میداریم.
حالا با دونستن همین نکته عکس های سلفی خودمون رو میتونیم یک پله حرفه ای تر کنیم.
لرزش عکس در عکاسی با موبایل رو از بین ببر
توی این قسمت در مورد لرزشگیر موبایل صحبت نکردم ؛ بلکه فرض من این بود که دوربین موبایل شما از لرزشگیر اپتیکال برخوردار نیست. به همین دلیل روشی را توضیح دادم که در صورت انجام دادن میتونید عکس ها و فیلم های کم ارزش ترین رو ثبت کنید. قبل از توضیح این روش باید این موضوع رو شفاف کنم که ما چهار روش برای از بین بردن لرزش تصاویر با استفاده از مانور هایی که روی دوربین انجام میدیم داریم اما من توی این قسمت فقط به یک مورد اشاره کردم.
و اما روش کم کردن لرزش عکس در عکاسی با موبایل این است که گوشی موبایل خودتون رو به خودتون نزدیکتر کنید. با این کار طول محور لرزش دست رو کمتر می کنید. و اگر بدن شما حین عکاسی و فیلمبرداری لرزش هایی رو داشته باشه این لرزش ها در دامنه کمتری به موبایل شما و به تبع به دوربین موبایل شما منتقل میشه.
البته این که با نزدیک کردن دوربین به بدن ، شما یک محور به محور های نگهدارنده دوربین اضافه می کنید هم بی تاثیر نیست ؛ اما توی این ویدیو فقط در مورد دلیل اول صحبت کردم.
افکت لنز فلیر در عکاسی با موبایل به صورت واقعی
احتمالاً دیدید یکی از افکت های بسیار زیبایی که در فیلمها و عکسها استفاده میشه حالت درخشش پرتوهای نور خورشید هست. ما توی دنیای عکاسی به این حالت میگیم لنز فلیر (lense flare). جالبه بدونید این افکت زیبا در واقع یکی از خطاهای لنز هست ؛ کارخانههای لنز سازی تمام تلاش خودشون رو می کنند که این خطا کمتر و کمتر بشه.
اما در دنیای عکاسی و ویدیوگرافی ما دقیقاً از همین خطا استفاده می کنیم تا عکس ها و فیلم های خودمون رو زیباتر و دراماتیک تر کنیم. این موضوع تا جایی پیش میره که حتی توی نرم افزارها هم افکت های وجود داره که بتونه این خطا رو بازسازی کنه.
حالا توی این قسمت از برنامه عکاسی خانگی من به شما آموزش دادم که چطوری با استفاده از یک چراغ قوه دستی میشه افکت لنز فلیر رو بازسازی کرد. کاری که باید انجام بدید اینه که نور چراغ قوه رو به صورت غیر مستقیم با یک زاویه خاص که توی فیلم توضیح دادم به سمت لنز بتابونید ؛ نتیجه کار بسیار شما رو راضی میکنه و میتونید به صورت واقعی این افکت رو توی عکسها و فیلمهای خودتون داشته باشید.
زوم دیجیتال در عکاسی با موبایل ممنوع
اگر دوربین موبایل شما فقط یه دونه لنز روی خودش داشته باشه (یعنی موبایل شما کمی قدیمی باشه) این موضوع برای شما صدق میکنه. یادتون باشه توی عکاسی موبایل ما نباید به صورت دیجیتال زوم کنیم. ما دو مدل زوم داریم : زوم اپتیکال و زوم دیجیتال.
توی زوم اپتیکال اتفاقی میافته اینه که عدسی های داخل لنز جابجا میشن و تصویر به صورت واقعی بزرگ میشه ؛ فرش کنید دارید با یک دوربین شکاری دور دست ها را نگاه می کنید. با اینکه فاصله خیلی دوری رو دارید مشاهده می کنید اما چیزی از کیفیت کار کم نمیشه. اما اگه از همون صحنه با دوربین موبایل خودتون عکس بگیرید و بعداً روی عکس با دوتا انگشت خودتون زوم کنید بسیار تصویر بی کیفیتی رو خواهید داشت.
این دقیقاً فرق زوم اپتیکال با زوم دیجیتال بود. در واقع وقتی که شما موقع گرفتن عکس احساس می کنید که باید کمی زوم کنید و این کار رو با دو تا انگشت خودتون روی مانیتور دوربین انجام میدید مشغول انجام زوم دیجیتال هستید. و زوم دیجیتال چیزی نیست جز کراپ کردن عکس. بنابراین پیشنهاد می کنم از این به بعد به جای اینکه عملاً عکس خودتون رو کراب کنید ، ترکیب بندی رو عوض کنید و از زاویه دیگه ای عکس بگیرید.
سوالات متداول در مورد آیتم عکاسی خانگی رضاصاد
- عکاسی خانگی چیست ؟
آیتم آموزش عکاسی با موبایل یکی از برنامه هایی هست که از شبکه 7 (شبکه آموزش) پخش شده و موضوع اون در مورد راه های آسون و ساده ای هست که میشه با وسایل ساده ای در منزل دارید و با استفاده از گوشی موبایل عکس های خوبی بگیرید.
- آیا برای عکاسی حتما باید دوربین حرفه ای داشت ؟
خیر ؛ اصلا فلسفهی برنامه این هست که به شما بگم با وسایل عادی و حتی دوربین موبایل هم میشه عکس های خوبی گرفت.
- در کل این برنامه از چند قسمت تشکیل شده ؟
17 قسمت
- دنبال آموزش عکاسی هستم. شما چه دوره ای رو پیشنهاد میکنید>
میتونید به توضیحات دوره عکاسی مقدماتی از صفر 4 یک نگاهی بندازید. اگر مایل بودید میتونید به صورت اینترنتی در این دوره ثبت نام کنید و بلافاصله به فایل های دوره دسترسی خواهید داشت.
- چرا رضاصاد روی ساده بودن وسایل عکاسی اینقدر تاکید داره؟
به این دلیل که همه توان خریداری وسایل و تجهزات گرون قیمت عکاسی رو ندارن. اگه ما بتونیم یاد بگیریم که با وسایل خیلی ساده تر ، که حتی توی خونه هم پیدا میشه عکاسی کنیم و عکس های خیلی خوبی هم بگیریم ، بعدا که وسایل بهتری خریدیم ، یک حرفه ای خواهیم شد. آیتم عکاسی خانگی برای همین موضوع تولید شد.
دیدگاهتان را بنویسید