نقد و بررسی دوربین فیلمبرداری سونی FX6
تو این پست مایل هستم نقد و بررسی طولانی مدت دوربین Sony FX6 (سونی fx6) رو انجام بدم. من چند ماه پیش این دوربین رو خریداری کردم و الان بعد از چند ماه و استفاده طولانی مدت از این دوربین، میتونم در موردش قضاوت خوبی داشته باشم. پس در این نقد و بررسی طولانی همراه من باش.
چرا رفتم سراغ سونی؟
مدتی بود میخواستم دوربین خودم رو عوض کنم. به همین دلیل دوره افتادم توی یوتیوب و سایت های نقد و بررسی دوربین و در مورد اکثر دوربین های فیلمبرداری تحقیق و بررسی کردم.
نکته جالب ماجرا این بود که تقریباً شک نداشتم که قرار هست یک دوربین فیلمبرداری حرفه ای بخرم و تمایلی نداشتم که برم سراغ دوربین هیبرید عکاسی و فیلمبرداری؛ چون وقتی که به گذشته نگاه کردم متوجه شدم که اکثر قریب به اتفاق فعالیتهای من معطوف به فیلمبرداری هست و عملاً دیگه کار خاصی با عکاسی ندارم.
اما در مورد اینکه چرا رفتم سراغ سونی، من چند تا انتخاب داشتم از برندهای مختلف برای دوربین های حرفه ای فیلمبرداری. به کنون علاقه خاصی نداشتم و ضمن اینکه علاقه چندانی هم به جنس تصویر دوربین های کنون ندارم. بنابراین میدونستم که آب من و برند کنون توی یک جوب نمیره!
نیکون هم که عملاً دوربین حرفهای فیلمبرداری تولید نمیکنه. آیا این یک ضعف برای نیکون محسوب میشه؟ واقعیت اینه که نه؛ به این دلیل که نیکون هیچ وقت تمرکز خودش رو روی فیلمبرداری نگذاشته و صرفاً روی ثبت عکس تمرکز کرده. البته اگر تراز مالی این شرکت توی سال های گذشته رو نگاهی بندازیم، همچین هم سیاست عاقلانه ای رو پشت ماجرا نخواهیم دید. پس عملاً نیکون هم از گود خارج شد.
مدتی به برند Arri هم فکر کردم؛ اما خب اگر نگاهی به قیمت های محصولات آری بندازی بهم حق میدی که چرا بلافاصله این برند رو هم از لیست خودم حذف کردم! ضمن اینکه پلتفرم هایی که من توی اون ها فعالیت می کنم (شبکه های اجتماعی و تلویزیون) بسیار بسیار پایین تر از حدی هستن که نیاز به کیفیت تصویر برند آری داشته باشن!
به صورت جدی به RED هم فکر میکردم؛ مخصوصاً کومودو. اما یک سری ویژگی هایی که این دوربین داشت من رو منصرف کرد از اینکه که بخوام برم سمتش. البته در ادامه در مورد همون ویژگی ها صحبت خواهم کرد و میدونم که احتمالاً برات جالب خواهد بود چه چیزی باعث شد من کیفیت خارق العاده تصویر دوربینهای RED رو بیخیال بشم و برم سراغ برند های دیگه.
بنابراین تا اینجای کار تقریباً تمام برند های مطرح دوربین برای من از رده خارج شده بود. البته منظور من این نیست که دوربین های سونی انقدر خاک بر سر شدن که در نهایت و در اثر اکراه و اجبار اومدم سراغش؛ نه. من از همون ثانیه اول هم به سونی به صورت جدی فکر میکردم؛ اما برای اینکه توی تصمیم خودم مطمئن باشم باید توی ذهنم تکلیفم رو با برندهای دیگه روشن میکردم.
از طرفی یکی دیگه از دلایلی که من رو به سمت سونی هدایت کرد این بود که دوربین های سونی در سال های اخیر به شدت توی بازار گل کرده بود و به قدری خوب در نظر کاربرها عمل کرده بود که نتیجهاش شد پایان عمر دوربین های DSLR.
چرا Sony FX6 (سونی fx6) خریدم؟
حالا که با خودم قرار گذاشتم یکی از محصولات سونی رو بخرم، و از طرفی هم مطمئن بودم که در چند سال آینده کار زیادی با عکاسی ندارم و اکثر کارهای من حول محور ویدیوگرافی و فیلمبرداری میچرخه لیستی که جلوی من بود عملا گزینه های خیلی زیادی توی خودش نداشت.
همین که سونی تعداد زیادی دوربین فیلمبرداری حرفه ای نداره باعث شد که من کلا به چند مدل انگشت شمار محدود بشم. و اتفاقاً این محدودیت خیلی هم بد نشد و باعث شد که من راحت تر بتونم تصمیم خودم رو بگیرم.
زمانی که من تصمیم به خرید دوربین گرفتم مدت زیادی از معرفی Sony FX6 (سونی fx6) نمی گذشت. فکر میکنم حدود یک سال قبل از ماجرای خرید من این دوربین معرفی شده بود. Sony FX6 (سونی fx6) جایگزینی بود برای سری FS سونی که امتحان خودش رو در عمل به بهترین شکل پس داده بود.
من بین سه گزینه محدود بودم:
- سونی FX3
- سونی FX6
- سونی FX9
در مورد گزینه اول یعنی Sony FX3 با توجه به اینکه قرار نبود یک دوربین هیبرید بخرم، به صورت خودکار این دوربین از لیست انتخاب های من خارج شد.
بله کاملا درسته که سونی FX3 توی لاین سینمایی سونی قرار داره؛ اما نباید خودمون رو گول بزنیم! این دوربین در واقع همون Sony A7SIII هست منتها در یک بادی فلزی! همین.
در مورد گزینه سوم یعنی Sony FX9، این دوربین از نظر اندازه و وزن یک مقداری برای استفاده های من بزرگ بود. ضمن اینکه مدت نسبتاً زیادی از معرفی این دوربین گذشته بود و جمع بندی من این شد که نیازهای من فعلاً در حدی نیست که قرار باشه سونی FX9 جواب اون رو بده.
پس عملاً من به Sony FX6 (سونی fx6) محدود شدم و البته چه محدودیت شیرینی! بهتر بود همین اول کار نظر خودم رو در مورد این دوربین لو نمیدادم؛ اما خب به عنوان کسی که داری این نقد و بررسی رو میخونی بهتره رو بدونی فردی در حال نوشتن این نقد هست که نظر به شدت مثبتی نسبت به Sony FX6 (سونی fx6) داره.
مشخصات ظاهری
بریم سراغ مشخصات ظاهری Sony FX6 (سونی fx6). مشخصاتی که اتفاقا یکی از نکات مثبت و از مشوق های من برای خرید این دوربین بود.
ببین برات مثال میزنم؛ کنون هم سری سینمایی C رو داره که اتفاقاً خیلی حرفها برای گفتن داره. اما خب اگر به ظاهر این لاین دوربین نگاهی بندازی خیلی چهره خوشایندی رو مشاهده نخواهی کرد. خودمونیم دیگه؛ قرار نیست این همه پول بدیم و در نهایت از دیدن قیافه دوربین حالمون بهم بخوره! البته مشکلات من با کنون بیشتر از این حرف هاست.
وزن
Sony FX6 (سونی fx6) یک دوربین ماژولار هست. به این معنی که ما یک بدنه اصلی داریم و قطعات مختلف دوربین روی این بدنه سوار خواهد شد و شما با توجه به نوع استفاده ای که در شرایط مختلف از این دوربین داری میتونی تصمیم بگیری که چه قطعاتی رو روی بدنه دوربین نصب کنی.
وزن بادی Sony FX6 (سونی fx6) به شدت سبک هست. من توی اینترنت خونده بودم که این دوربین وزن سبکی داره. اما وقتی که خودم توی فروشگاه برای اولین بار دوربین رو دستم گرفتم خیلی تعجب کردم از اینکه چقدر Sony FX6 (سونی fx6) سبک هست!
شاید اگه به عنوان یک متخصص و کسی که از دوربین سر در نمیاره اون رو دستم میگرفتم با خودم فکر میکردم که جنس فیک و تقلبی دستمه! البته این یک ویژگی منفی نیست به دو دلیل:
اول آلیاژی هست که Sony FX6 (سونی fx6) باهاش ساخته شده و باعث شده وزن دوربین به شدت کم باشه و دوم اینه که این وزن کم فقط زمانی هست که فقط بادی دوربین رو دستت میگیری و هیچ چیز دیگه ای بهش وصل نیست. بعد از اتصال باتری، مانیتور، دسته ها، لنز و … دیگه اصلا خبری از این وزن کم نیست؛ به طوری که منِ 190 سانتی با بیش از 100 کیلوگرم وزن، بعد از مدتی فیلمبرداری با این دوربین، کمرم درد میگیره!
زمانی که برای اولین بار دست و کمرم درد گرفت تازه متوجه سیاست سونی برای وزن کم این دوربین شدم. اونا از قبل خبر داشتن که قراره کلی چیز مختلف روی این دوربین نصب بشه؛ پس تا جای ممکن باید اصل کاری رو سبک طراحی میکردن.
آلیاژ بدنه
جنس بدنه sony fx6 review از فلز منیزیم هست. دلیل وزن کم دوربین هم در واقع همینه. فلزی که در عین سبک بودن، استحکام بالایی هم داره و چون با یک دوربین نسبتا گرون قیمت طرف هستیم، برای سونی ظاهرا مشکلی نبوده که برای بدنه از این فلز استفاده کنه (چون پولش رو از ما میگیره!)
داشتم به این فکر میکردم که مثلا بجای منیزیم از آهن استفاده میکردن! خود دوربین هم به تنهایی سنگین میشد چه برسه به اینکه کلی هم وسایل مختلف قرار باشه روش نصب کنی.
بسته بندی
چیز جالبی که در مورد بسته بندی و جعبه Sony FX6 (سونی fx6) نظرم رو جلب کرد اینه که FX6 بر خلاف خیلی از دوربین های موجود در بازار، بسته بندی مشتری پسند و زیبایی نداره. نکته اینه که این موضوع اصلا نقطه ضعف محسوب نمیشه و اتفاقا نوع بسته بندی Sony FX6 (سونی fx6) منو یاد بسته بندی دوربین های فوق حرفه ای مثل Arri میندازه.
اتفاقا همین داستان توی FX3 هم تکرار شده (که جزو لاین سینمایی سونی هست) و من فکر میکنم سونی عمدا برای ایجاد حس حرفه ای بودن دوربین های لاین سینمایی خودش این مدل بسته بندی خشک و خشن رو انتخاب کرده.
دکمه های روی دوربین
وقتی در مورد دکمه های روی Sony FX6 (سونی fx6) صحبت میکنیم داریم در مورد دوربینی حرف میزنیم که کاملا در تراز دوربین های سینمایی و فیلمبرداری حرفه ای هست. شما کاملا این حس رو خواهی داشت که داری با یک دوربین حرفه ای سینمایی کار میکنی و تمام امکانات و دکمه هایی که روی دوربین قرار داده شده اختصاصا برای فیلمبرداری هست.
فکر نمیکنم لازم باشه یادآوری کنم که Sony FX6 (سونی fx6) یک دوربین فیلمبرداری هست و توانایی ثبت عکس رو نداره. این نکته زمانی جالب میشه که بدونیم سنسوری که برای FX6 به کار رفته دقیقا همون سنسوری هست که توی FX3 و A7SIII ازش استفاده کردن. اما خب اونجا ما تونایی عکاسی داریم و در FX6 نه.
روی دوربین علاوه بر دکمه های معمولی که فرآیند های فیلمبرداری رو کنترل میکنه، مثل وایت بالانس، اندازه دیافراگم، درجه فیلتر ND، سرعت یا زاویه شاتر و … دکمه هایی هم هست که با عدد شماره گذاری شده و شما میتونی این دکمه ها رو به سلیقه خودت برنامه ریزی و ازشون استفاده کنی.
به صورت کلی وقتی برای اولین بار به Sony FX6 (سونی fx6) نگاه کنی کمی از تعداد زیاد دکمه های روی دوربین ممکنه وحشت کنی اما به مرور خواهی فهمید که چقدر تعداد و مکان هر دکمه مناسب و به جای خودش هست.
لنز
برای Sony FX6 (سونی fx6) باید از لنزهای مانت E سونی استفاده کنی. دقیقا مثل تمام بدون آینه های سونی اینجا هم از همون لنزها استفاده میشه.
نکته جالب در مورد Sony FX6 (سونی fx6) اینه که این دوربین از فناوری gyro data stabilization پشتیبانی میکنه. به این معنی که دوربین از دیتاهای ژیروسکوپی لنز که در اثر حرکت و لرزش ثبت شدن استفاده میکنه و تمام این اطلاعات روی فایل ویدیو ذخیره میشه؛ بعدا میشه با نرم افزار “کاتالیست” سونی با استفاده از این داده ها، تصویر رو لرزشگیری کرد.
4 تا نکته مهم در مورد gyro data stabilization
نکته اول اینه که Sony FX6 (سونی fx6) از لرزشگیر داخل بده یا IBIS پشتیبانی نمیکنه. پس وجود لرزش گیر با دیتاهای ژیروسکوپی کاملا عقلانی به نظر میرسه. شاید به خودت بگی ای بابا ! چرا همچین دوربینی از IBIS استفاده نمیکنه؟! جواب اینه : کدوم دوربین حرفه ای سینمایی رو دیدی که لرزشگیر داشته باشه ؟!
نکته دوم اینه اگر از لنزی استفاده میکنی که خودش لرزشگیر داره نمیتونی از gyro data stabilization استفاده کنی. در واقع یا لرزشگیر خود لنز و یا لرزشگیر نرم افزاری. بسته به شرایطی که توش هستی باید یکی رو انتخاب کنی.
نکته سوم: سونی هشدار داده و گفته اگه میخوای از این فناوری استفاده کنی باید لنزی رو به دوربین ببندی که مانت E سونی باشه. منظور اینه که مثلا ورنداری یه لنز نیکون رو با تبدیل مانت وصل کنی به دوربین. سونی گفته اگه این حرکت ها رو بزنی من تضمین نمیکنم که gyro data stabilization کار کنه! (چقدر بی اعصاب!)
و نکته چهارم هم این که شاید برات سوال پیش بیاد که خب این همه نرم افزار توی خودشون افکت لرزشگیر تصویر رو دارن. چرا از اونا استفاده نکنم؟ خب این سوال برای من هم پیش اومد و تفاوت اونها رو تست کردم. یک بار با لرزشگیر داوینچی ریزالو و بار دیگه با همین سیستم gyro data stabilization سونی. انصافا سونی بهتر بود!
سنسور
همونطور که بالاتر گفتم سونی برای Sony FX6 (سونی fx6) دقیقا از همون سنسوری استفاده کرده که توی FX3 و A7SIII هم استفاده کرده بود. یک سنسور فول فریم BSI که انصافا امتحان خودش رو خوب پس داده و استفاده سونی از این سنسور به نظرم کاملا عاقلانه و منطقی هست.
حالا نکته جالب ماجرا اینه تصویری که Sony FX6 (سونی fx6) بهت میده کمی با تصویر FX3 متفاوت هست و این نشون دهنده اینه که حتی با وجود سنسورهای مشترک، به خاطر نوع پردازش متفاوت تصویر، خروجی کار فرق خواهد داشت.
البته این تفاوت اصلا فاحش نیست و اگه کسی قبلا با هر دو تا دوربین کار نکرده باشه امکان نداره متوجه فرق جنس تصویر این دو تا دوربین بشه. اما برای چشم های حرفه ای قابل تشخیص هست.
حالت ها و رزولوشن های فیلمبرداری Sony FX6 (سونی fx6)
از نظر رزولوشن ما به صورت کلی سه گزینه رو در دسترس داریم:
- Full HD
- UHD 4K
- DCI 4K
اگر در مود Cine EI دوربین یا همون مود حرفه ای ترش باشیم به این گزینه ها دسترسی داریم:
- XAVC I
- XAVC L
- RAW (هنگام اتصال رکوردر اکسترنال)
از نظر فریم ریت، به گزینه های زیر دسترسی داریم:
- 23.98
- 24
- 25
- 30
- 50
- 60
- 120 روی رزولوشن 4K
- 240 روی رزولوشن 1080P
در مجموع دست ما برای تصویر برداری کاملا باز هست و این نکته که میتونیم روی رزولوشن 4K با فریم ریت 120 فیلمبرداری کنیم، من رو خیلی تحت تاثیر قرار داد و توی کارهای من به شدت برام کاربرد داشت. راستی اگر مایل بودی در مورد این دوربین اطلاعات دقیق تری داشته باشی، لینک کاتالوگ دوربین رو این زیر قرار دادم:
فیلتر ND ، اعجاز واقعی!
میدونی چرا با وجود قیمت تقریبا یکسان بین RED Komodo و FX6 من رفتم سراغ این دوربین؟ شاید یکی از مهم ترین دلایلش همین وجود فیلتر ND بی نظیری بود که توی Sony FX6 (سونی fx6) تعبیه شده.
فیلتر ND ای که ما توی Sony FX6 (سونی fx6) داریم یه چیزی بالاتر از فیلترهای ND موجود توی دنیاست! چرا ؟ الان میگم.
نکته اول اینه که این فیلتر، داخلیه و توی خود بدنه دوربینه. چیزی که توی دوربین های حرفه ای سینمایی مثل Arri Alexa هم شاهدش هستیم. البته این اون نکته جالب و حیرت آوری نبود که منظورم بود ، ولی حالا گفتم در موردش حرفی زده باشم.
نکته بعدی اینه که فیلتر ND توی این دوربین متغیر هست؛ اما نه به صورت پله ای! ببین توی خیلی از دوربین هایی که توی بدنه خودشون فیلتر ND متغیر دارن، اینطوریه که وقتی شدت فیلتر رو افزایش میدی، به صورت پله به پله تاریکی فیلتر افزایش پیدا میکنه.
اما توی Sony FX6 (سونی fx6) اصلا اینطوری نیست و افزایش میزان شدت فیلتر به صورت کاملا نرم و روان هست. میتونی خیلی خیلی آروم و پیوسته نوردهی تصویر رو کم کنی و کسی هم اصلا متوجه این نشه که داری روی تصویر ND اعمال میکنی!
حالا نکته قشنگ تر ماجرا اینه که این فیلتر یه حالت اتوماتیک هم داره و میتونه خودش با توجه به شدت نور محیط، میزان عبور نور از خودش رو کم و زیاد کنه. و این یعنی یکی از بهترین امکاناتی که از یک دوربین فیلمبرداری انتظار داریم.
تصور کن داری توی محیطی فیلمبرداری میکنی که نور تصویر کم و زیاد میشه. مثلا از بیرون و فضای باز میری داخل ساختمان و این کار رو باید بدون کات زدن انجام بدی.
خب در حال عادی معمولا ISO دوربین رو روی حالت اتوماتیک قرار میدیم که توسط آیزو جبران نوردهی صورت بگیره. ولی خب همین تغییر کردن ISO خیلی چیز جالبی نیست و ممکنه گاهی توی تصویر نویز ایجاد کنه و از شارپنس و کیفیت تصویر کم کنه.
حالا و با استفاده از قابلیتی که توی Sony FX6 (سونی fx6) وجود داره میتونیم وظیفه جبران نوردهی رو به فیلتر ND بدیم و عملا دیگه به اضلاع مثلث نوردهی دست نزنیم.
البته شاید فکر کنی که خب چه کاریه که بخوایم با ISO نوردهی رو جبران کنیم؟ این کار رو به عهده دیافراگم لنز میذاریم! خب بله میشه این کارو انجام داد و اتفاقا Sony FX6 (سونی fx6) هم از این ماجرا پشتیبانی میکنه؛ اما خب تغییر اندازه دیافراگم لنز فقط روی نوردهی که تاثیر نمیذاره! یکی از ساید افکت های این کار، تغییر توی عمق میدان هم هست که مخاطب به راحتی متوجهش میشه.
پس وقتی من میگم وجود همچین فیلتر ND خوبی روی Sony FX6 (سونی fx6) باعث شد که بیخیال RED و اون کالر ساینس بی نظیرش بشم بی دلیل نیست!
داغ کردن؟! هرگز!
یه جوک تعریف کنم؟ Sony FX6 داغ کرد !
داغ کردن Sony FX6 (سونی fx6) به قدری محال به نظر میرسه که بیشتر شبیه به یک لطیفه میمونه تا یک بررسی علمی و فنی دوربین.
Sony FX6 (سونی fx6) با وجود سیستم کولینگ و دریچه های ورود و خروج هوایی که روش تعبیه شده عملا داغ نمیکنه. خودم دوربین رو بارها و بارها تحت شدیدترین فشارها گذاشتم و هرگز به من ارور دمای بالا نداده. حتی اصلا نمیدونم همچین اروری روی این دوربین چه شکلی هست!
شده که حتی برای 1 ساعت بدون وقفه روی رزولوشن 4K و فریم ریت 60 فیلمبرداری کردم و تنها نگرانی من پر شدن کارت حافظه بوده.توی منوی دوربین فکر میکنم 3 تا گزینه برای کولینگ Sony FX6 (سونی fx6) وجود داشته باشه.
- اتوماتیک
- زمانی که در حال ضبط نیست
- بدون صدا
من خودم همیشه روی گزینه اتوماتیک قرارش دادم و تابحال مشکلی هم از این بابت نداشتم. چون به هر حال داریم در مورد یک دوربین فیلمبرداری صحبت میکنیم. قاعدتا این دوربین باید بتونه به صورت مداوم با بهترین کیفیت خودش ساعت ها فیلمبرداری کنه و آخ نگه!
باتری و توان مصرفی
توان مصرفی Sony FX6 (سونی fx6) حدود 18 وات بر ساعت هست. برای مقایسه، یک لامپ 100 واتی رو در نظر بگیر. این لامپ در هر ساعت 100 وات انرژی مصرف میکنه. حالا این عدد برای Sony FX6 (سونی fx6) حدود 18 وات در هر ساعت هست که نسبت به سایر دوربین های حرفه ای سینمایی عدد خیلی پایینی حساب میشه!
مثلا برادر بزرگتر این دوربین یعنی FX9 حدودا دو برابر این مقدار رو در هر ساعت مصرف میکنه یا دوربین های شرکت Arri یه چیزی توی مایه های 100 وات در هر ساعت انرژی لازم دارن. پس عملا با یک دوربین کم مصرف طرف هستیم که خیلی باتری شما رو به چالش نمیکشه.
و اما در مورد باتری، این دوربین از باتری های استاندارد BP-U سونی استفاده میکنه که به راحتی میتونی این باتری ها رو توی ظرفیت های مختلف در بازار پیدا کنی.
توی خود جعبه دوربین Sony FX6 (سونی fx6) یک باتری BP-U 35 اورجینال سونی وجود داره که با توجه به مصرف 18 واتی دوربین، میتونه یه چیزی حدود 2 ساعت دوربین رو روشن نگه داره.
توی بازار باتری های سری BP-U توی برندها و ظرفیت های مختلفی برای فروش هست که این تو رو از خرید باتری های اورجینال خود سونی بی نیاز میکنه ( چون به شدت و بدون منطق گرون هستن)
راستی اگر رفتی توی بازار و خواستی از این باتری ها بخری به فروشنده بگو باتری سری U سونی میخوام. توی بازار با این اسم بیشتر جا افتاده. خواستم در جریان باشی تا فروشنده ها چپ چپ نگاهت نکنن 🙂
مثلا میتونی دو تا BP-U 90 بخری و با ظرفیتی که این دو تا باتری در اختیارت قرار میدن یه چیزی حدود 10 ساعت دوربینت رو روشن نگه داری؛ که عملا این یعنی یک روز فیلمبرداری کامل. تازه باتری 35 واتی فابریک خود دوربین هم هست که بهت 2 ساعت عمر بیشتر میده و میتونی باهاش پروژه ها رو درو کنی!
مموری کارت و زمان فیلمبرداری
دوربین Sony FX6 (سونی fx6) دو تا اسلات کارت حافظه داره. میتونی توی این اسلات ها از کارت های CFexpress type A و یا از کارت های SD استفاده کنی. یعنی یا دو تا CFexpress type A یا دو تا SD و یا یکی از این و یکی از اون.
البته که اگر از SD استفاده کنی این قابلیت رو نداری که روی تمام بیت ریت های دوربین فیلمبرداری کنی. چون سرعت سریع ترین SD های موجود در بازار هم به قدری نیست که بتونه از پس بیت ریت بالای Sony FX6 (سونی fx6) بر بیاد.
خود من ریسک همچین داستانی رو نکردم و هنگام خرید دوربین، یدونه CFexpress type A هم خریدم. کارت حافظه بسیار گرون قیمتی هست اما وقتی میبینی که چقدر راحت میتونه ویدیوهای حجیم Sony FX6 (سونی fx6) رو هندل کنه خیالت راحت میشه پولت رو برای چیز بیخودی هدر ندادی.
در مورد زمان فیلمبرداری هم باید اینو توی ذهن داشته باشیم که با یک دوربین با کیفیت بسیار بالا طرفیم و باید انتظار بیت ریت های خیلی زیاد (تا 600 مگابیت در ثانیه) رو از دوربین داشته باشیم.
کارت حافظه ای که من خریدم مدل 160 گیگابایت CFexpress type A بود. اون زمان که من خریدم رو انجام دادم همین گزینه 160 گیگی بالاترین ظرفیتی بود که ساخته شده بود. اما الان (به تاریخ نوشتن این متن) چند هفته ای هست که مدل هایی با ظرفیت بالاتر هم معرفی شدن. البته آماده شنیدن قیمت های نجومی باش؛ چون که به شدت این کارت ها گرونه!
کیفیت تصویر
خیلی ساده بگم: کیفیتی که Sony FX6 (سونی fx6) توی تصویر بهت میده کاملا در تراز یک دوربین حرفه ای سینمایی هست. دقیقا چیزی که برای درست کردن فیلم و سریال ازش انتظار داری برات فراهم میکنه.
رنگ های عالی، داینامیک رنج بالا (پایین تر در موردش حرف میزنم)، سطح نویز قابل قبول، عملکرد “خدا” توی نور کم، فناوری دوال آیزو و … چیزهایی هست که یک تصویربردار حرفه ای از دوربین خودش انتظار داره.
یک نکته جالب تر هم اینه که درست عین کارکتر تصویری که دوربین های بسیار حرفه ای سینمایی بهت میدن، Sony FX6 (سونی fx6) هم در عین اینکه تصویر بیش از حد شارپی رو بهت نمیده، اما در همون حال جزییات تصویر عالی و به شدت قابل قبوله.
مثال میزنم. اگر جنس تصویر Sony FX6 (سونی fx6) رو با یکی از میرورلس های خود سونی مقایسه کنی، کاملا برات مشهوده که Sony FX6 (سونی fx6) شارپنس کمتری نسبت به دوربین های دیگه داره. آیا این چیز بدی هست؟ اصلا!
دوربین حرفه ای سینمایی هرگز به تو شارپنس زیادی نمیده. اون دوربین های عکاسی چند ده مگاپیکسلی هستن که روی شارپنس زیاد مانور میدن و هر چی تصویر شارپ تر باشه خوشحال تر میشن! توی فیلمبرداری حرفه ای باید شارپ بودن تصویر حد معقول خودش رو داشته باشه و من خیلی لذت بردم از اینکه سونی توی Sony FX6 (سونی fx6) در دام زیاد کردن الکی شارپنس نیوفتاده.
جالب تر اینه همونطور که بالاتر هم گفتم، سنسور این دوربین با FX3 و A7SIII مشترک هست؛ و با اینکه اون ها هم دوربین هایی هستن که از نظر قابلیت های فیلمبرداری روشون مانور زیادی داده شده، اما جنس تصویر Sony FX6 (سونی fx6) به نسبت، سینمایی تره. (نیاز به چشم حرفه ای برای تشخیص این نکته هست)
داینامیک رنج
سونی ادعا کرده که در حالت Slog-3 این دوربین بیش از 15 استاپ داینامیک رنج داره! این عدد عالیه و واقعا هر کسی رو برای خرید Sony FX6 (سونی fx6) وسوسه میکنه! از نظر عملی هم توی تست هایی که خودم انجام دادم واقعا داینامیک رنج بالا و خوبی رو از دوربین گرفتم.
توی یکی از تست هایی که کردم دوربین رو توی اتاق گذاشتم و در حالی که از خورشید و آسمان بیرون از پنجره فیلمبرداری میکردم، آبی آسمان رو به صورت کامل در تصویر داشتم و در عین حال جزییات داخل اتاق هم توی تصویر دیده میشد.
البته باید اشاره کنم که 15 استاپ، بالاترین داینامیک رنج در دوربین های فیلمبرداری نیست؛ و مثلا Alexa 35 که (نسبت به تاریخ نوشتن این بررسی) مدتی هست معرفی شده 17 استاپ داینامیک رنج رو پشتیبانی میکنه. ولی خب اون 70 هزار دلار قیمت داره و Sony FX6 (سونی fx6) حدود 6هزار دلار.
اما به صورت کلی من کاملا از داینامیک رنج Sony FX6 (سونی fx6) راضی هستم و توی هیچ سناریویی از بابت این موضوع اصلا اذیت نشدم که هیچ، نقطه قوت کار من هم بوده!
Color Space و Gamma
سونی برای FX6 در حالت Cine EI از دو تا فضای رنگی S-gamut3 و S-Gamut.Cine پشتیبانی میکنه و Slog-3 رو هم به عنوان گاما در اختیار داره. خب کاملا قابل قبول هست و چیز دیگه ای نمیشد انتظار داشت.
البته Sony FX6 (سونی fx6) این قابلیت رو داره که به صورت اکسترنال با فرمت RAW هم ویدیو ضبط بکنه. نکته جالب در مورد ضبط ویدیو با فرمت خام اینه که تا قبل از آپدیت نرم افزاری ورژن 2.0 این قابلیت فقط با استفاده از پورت SDI فراهم بود. اما بعد از این آپدیت شما میتونی با استفاده از پورت HDMI هم دوربین رو به یک رکوردر اکسترنال متصل بکنی و تا 16 بیت به صورت خام فیلمبرداری بکنی.
مقایسه چند تا از Color Space های مختلف در چارت CIE.
S-Cinetone آس سونی !
چیزی که تا الان در موردش صحبت کردم مربوط به زمانی هست که مایل هستی خودت کار کالر گریدینگ ویدیو رو انجام بدی؛ بنابراین دوربین رو روی حالت Cine EI قرار میدی و فضای رنگی و گامای مورد نظر را انتخاب می کنی و بعد از فیلمبرداری، با نرم افزاری مثل داوینچی ریزالو از خجالت ویدیو در میای! اما خب همیشه زمان برای این کار وجود نداره.
گاهی ما علاوه بر این که دوست داریم یک Look سینمایی و منحصر به فرد رو توی ویدیو داشته باشیم در عین حال زمان یا حتی مهارت کالر گریدینگ رو نداریم. البته اگر بحث مهارت درمیون باشه میتونی توی دوره آموزش کالر گریدینگ 1902 من شرکت کنی. اما بحث زمان کاملا بدون چاره به نظر میرسه.
اینجاست که سونی آس خودش رو به رخ همه میکشه و با پروفایل تصویر S-Cinetone بازی رو کاملا عوض میکنه! S-Cinetone یکی از پروفایل های جدید در بعضی دوربین های سونی هست که در عین اینکه نیازی به کالر گریدینگ نداره و فایل نهایی رو بهت تحویل میده، اما کاملا اون حال و هوای سینماتیک رو توی تصویر بازسازی میکنه.
S-Cinetone نسبت به S-709 عادی که توی تمام دوربین ها وجود داره، رنگ پوست یا Skin Tone خیلی بهتری داره، توی نرم کرن هایلایت های صحنه بهتر عمل میکنه و از نظر کنتراست، حال و هوای سینماتیکی رو بهت میده.
برای زمان هایی که وقت کالر گریدینگ نداری و در عین حال تصویر خوب هم دلت میخواد S-Cinetone بهترین دوست تو میتونه باشه! مثلا فرض کن گزارشگر هستی و باید به سرعت برنامه رو به پخش برسونی؛ خب اینجا کالر گریدینگ کردن در واقع شوخی به نظر میرسه! وقتی برای این کارها نیست. از S-Cinetone استفاده کن و کیف کن.
ارزش خرید نسبت به قیمت
دوربین Sony FX6 (سونی fx6) حدودا 6000 دلار قیمت داره که اگر به ریال تبدیلش کنی مبلغ کمی نخواهد بود. از گرون قیمت ترین دوربین های بدون آینه هم یک سر و گردن گرون تره و باید حتما بهش نیاز داشته باشی تا خریدن این دوربین برات منطقی به نظر برسه.
من به عنوان کسی که چند ماهه این دوربین رو دارم نظرم اینه که Sony FX6 (سونی fx6) ارزش تک تک ریال هایی که بابتش پرداخت کردم رو داره و هنوز هم بعد از گذشت چند ماه، حتی وقتی که کار خاصی ندارم، شروع میکنم بی دلیل با دوربین فیلمبرداری میکنم تا از حس خوبی که بهم میده لذت ببرم! البته بعد از فیلمبرداری Footage ها رو هم توی داوینچی ریزالو کالر گرید میکنم تا از حس خوب کیفیت 10 بیتی تصویر با کروما ساب سمپلینگ 4:2:2 باز هم لذت ببرم!
چند بار توی همین بررسی، Sony FX6 (سونی fx6) رو با RED Komodo مقایسه کردم (چون تقریبا هم قیمت هستن) و الان که به تمام این تجربه ها نگاه میکنم به نظر خودم کار خوبی کردم که اومدم سراغ سونی. البته کیفیت تصویر و کالر ساینس بی بدیل RED رو هم خیلی دوست دارم.
Sony FX6 (سونی fx6) به درد چه کسانی میخوره؟
بالاتر هم گفتم. باید برای خرید Sony FX6 (سونی fx6) دلیل منطقی داشته باشی تا برات توجیه اقتصادی داشته باشه. یکی از دوستان خودم قبل از من این دوربین رو خریداری کرده بود. خب اون دوست من عاشق دوربین هست و فقط برای لذتش دوربین های مختلف رو میخره! پولش رو داره و اصلا بحث توجیه اقتصادی براش موضوعیت نداره!
اما اگر تو برای کار و بیزینس خودت داری به خرید یه دونه از این Sony FX6 (سونی fx6)ها فکر میکنی، با خودت دو دو تا چار تا کن که چقدر به امکانات اضافی که این دوربین نسبت به یک میرورلس سونی در اختیارت میگذاره نیاز داری؟
آیا برات اوکی هست که این پول اضافه رو بدی و حتی قابلیت عکاسی هم ازت گرفته بشه و Sony FX6 (سونی fx6) رو داشته باشی؟ برای شخص من به خاطر لاین کاری خودم که جواب مثبت بود. تو هم باید به خودت این سوال رو جواب بدی.
به درد چه کسانی نمیخوره؟
و در مقابل اگر فردی هستی که کار هیبریدی میکنی؛ یعنی هم عکاسی و هم ویدیوگرافی انجام میدی، این دوربین مناسب تو نیست. اگر ولاگر هستی و همیشه دوربین روی دستت هست و به صورت سلفی از خودت فیلم میگیری، این دوربین مناسب تو نیست.
اگر از نظر قوای جسمی کمی غیر قوی هستی و دوربین رو زیاد دست میگیری، شاید بهتر باشه به دوربین سبک تری فکر کنی! همونطور که بالاتر گفتم منِ 190 سانتیِ 100 کیلویی هم بعد از چند دقیقه از فیلمبرداری با این دوربین خسته میشم و درد کمر و دست میاد سراغم!
اگر مدت زمان طولانی فیلمبرداری نمیکنی و نیاز به این نداری که دوربینت سیستم کولینگ داشته باشه و یا حتی نیازی به وجود یک فیلتر ND داخلی بی نظیر نداری، به نظرم خرید یک میرورلس سونی میتونه انتخاب بهتری باشه تا خرید Sony FX6 (سونی fx6).
سخن آخر
دوربین Sony FX6 (سونی fx6) یک دوربین فیلمبرداری حرفه سینمایی هست که توی تمام ویژگیها و مشخصات خودش من رو به شدت راضی نگه داشته و با اینکه قیمت گرونی هم داره، ولی میدونی که بابت چیز خوبی این همه پول پرداخت کردی.
خریدن این دوربین رو به کسانی توصیه میکنم که “میدونن” از دوربینشون دقیقا چی میخوان. میدونن چه نیاز هایی دارن و تصویر برداری رو به خوبی میشناسن.
در مقابل، برای کسانی که کاربرد دوگانه (عکاسی/فیلمبرداری) از دوربینشون انتظار دارن و یک ویدیوگرافر تمام وقت نیستن، این دوربین بیش از حد گرونه و ورای نیازهای اونهاست.
من از خرید خودم کاملا راضی هستم.
دیدگاهتان را بنویسید