صادکست 20 – کسب و کار عکاسی با امید اسماعیلی
در صادکست 20 با امید اسماعیلی، یکی از مدرس های فتوشاپ در فضای مجازی و تلویزیون، گفت و گوی خودمونی و جالبی در مورد کسب و کار و بیزینس عکاسی داشتم. اگر برای شما هم سواله که چطور میشه از عکاسی پول درآورد صادکست 20 برای شما ضبط شده.
صادکست 20 رو از کجا گوش کنیم؟
میتونید به این اپیزود به فراخور سلیقه خودتون از یکی از لینک زیر گوش بدید:
صادکست: گفتگوی صمیمی رضاصاد و امید اسماعیلی
در این اپیزود ویژه از صادکست، رضاصاد میزبان امید اسماعیلی، مدرس برجسته فتوشاپ و عکاسی، بود. این گفتگو نه تنها یک تبادل نظر حرفهای، بلکه یک سفر صمیمانه به دنیای هنر، عکاسی و چالشهای مسیر هنرمندان بود. رضاصاد، پس از یک وقفه طولانی، با این اپیزود بازگشتی پرقدرت داشت و به بررسی دغدغهها و تجربیات خود و مهمانش پرداخت.
بازگشت به صادکست پس از وقفه ای طولانی
رضاصاد با ابراز خوشحالی از بازگشت به صادکست، به این نکته اشاره کرد که این اپیزود بیستمین قسمت از پادکست او محسوب میشود. او اذعان داشت که بعد از مدتها دوری از پادکست، که از اوایل شیوع کرونا بود، احساس دلسردی به او دست داده بود اما با این حال، در نهایت فهمیده که اشتباه فکر میکرده است.
آشنایی رضاصاد و امید اسماعیلی
رضاصاد در ابتدای گفتگو به موضوع جالبی پرداخت: چگونگی آشنایی خود با مهمان برنامه، امید اسماعیلی. رضاصاد توضیح داد که او این سوال را در تمام اپیزودهای مشترک پادکستش از مهمانان میپرسد، زیرا باور دارد که نشان میدهد چطور آدمها خیلی ساده میتوانند با هم آشنا شوند و روابطی ایجاد کنند که میتوانند مثبت یا منفی باشند. امید اسماعیلی با لبخند پاسخ داد که او این داستان را به خاطر دارد.
امید اسماعیلی یادآوری کرد که آشنایی آنها از طریق دوستان مشترک، به ویژه مسعود صابوجی، که خود مدرس پریمیر است، شکل گرفت. او گفت: “یادمه مسعود در مورد شما صحبت میکرد و من کنجکاو شدم رضاصاد کیه؟ بعد گفت که فلانی مدرس خیلی خوبیه و من اومدم کاراتو دیدم.” امید اسماعیلی همچنین به این نکته اشاره کرد که او از همان ابتدا متوجه آرامش خاص و نوع صحبت کردن منحصر به فرد رضاصاد شده بود. او گفت: “رضاصاد در پستهاش یه آرامش خاصی داره، نوع صحبت کردنش و نوع گویشش یه مدل خاصی داره.” امید با شوخی اضافه کرد: “گویا همیشه خوابش میاد.”
رضاصاد با خنده تایید کرد و گفت: “دلیلش همینه” و یادآوری کرد که امید در زیر یکی از پستهای او کامنتی گذاشته بود. امید ادامه داد که در آن زمان، کسانی که رضاصاد را نمیشناختند، او را فردی سختگیر تصور میکردند که دوست شدن با او دشوار است. اما امید اسماعیلی تاکید کرد که رضاصاد در واقعیت فردی بسیار متواضع، صمیمی و خوشقلب است. او خاطرنشان کرد که به دلیل جامعه بزرگ دنبال کنندگان رضاصاد، ایجاد ارتباط یکسان با همه برای او دشوار است.
امید ادامه داد که پس از گذاشتن کامنت، فرد دیگری با او درگیر شد. به گفته امید، فرد دیگری در زیر پست رضاصاد به او فحاشی کرده و او در پاسخ، وارد بحثی با آن فرد شده بود. این بحث به صورت پینگ پنگی ادامه پیدا کرده تا جایی که امید ترجیح داد کامنت خود را پاک کند. بعد از این ماجرا بود که امید از رضاصاد عذرخواهی کرد و گفت که قصد بی احترامی نداشته و فقط درگیر بحث شده بود. رضاصاد با خنده گفت که به یاد ندارد دقیقا چه اتفاقی افتاده و تنها چیزی که به خاطر دارد این است که امید را برای این موضوع سرزنش نکرده است.
هنر ذاتی است یا اکتسابی؟
در ادامه گفتگو، رضاصاد از امید اسماعیلی پرسید که به نظر او، یک فرد علاقهمند به عکاسی از کجا باید شروع کند و اطلاعات اولیه را به دست بیاورد. امید اسماعیلی پاسخ داد که افراد معمولا از دو راه اقدام میکنند: روش آکادمیک و یا از طریق مدرسین آزاد. او گفت: “بعضیها میرن دانشگاه عکاسی میخونن. یه سریها هم هستن که به صورت حالا دنبال مدرسایی میرن که جدای از اون محوطه آکادمیک درس میدن. این مدرسها هم میتونه آنلاین باشه یا آموزشگاهها.”
او همچنین به نقش آموزشهای آنلاین و رایگان در یوتیوب اشاره کرد که به افراد علاقهمند این امکان را میدهد که با زبان اصلی آموزش ببینند. امید اسماعیلی در ادامه به این سوال پاسخ داد که کدام روش بهتر است؟ او گفت که به نظر او، هنر یک چیز ذاتی است و در وجود افراد ریشه دارد. او ادامه داد: “هنر توی گوشت و پوست و خون آدمهاست. یکی که هنرمنده واقعا هنرمنده، یه آدم بیسوادی رو تو یه روستایی میبینی، میبینی با سنگ نشسته یه گوشهای یه چیزی درست کرده.”
امید اسماعیلی در ادامه گفت: “البته که اکتسابی هم خیلی چیزا هست. با تلاش قاعدتا خیلی چیزا به دست میاد، ولی این که مثلا بگی یه آدمی کلا خشک و دور از این فضا بیاد خسته میشه و رها میکنه.” او افزود که در نهایت برای هنرمند شدن مهم نیست که از کدام راه بروی، مهم این است که هنر در وجودت باشد.
رضاصاد نیز با تایید این حرفها، به تجربه شخصی خود اشاره کرد و گفت که چگونه بعد از فارغالتحصیلی در رشته مهندسی، به یوتیوب روی آورده و با تماشای فیلمهای آموزشی، عکاسی را یاد گرفته است. او گفت که ماهها هر روز صبح چند ساعت را صرف آموزش دیدن کرده تا بالاخره راه افتاده است.
توصیههایی به عکاسان تازهکار
در بخش دیگری از گفتگو، رضاصاد به نکتهای اشاره کرد که از امید اسماعیلی و او، بسیار پرسیده میشود. اینکه، چگونه اولین مشتریان خود را پیدا کنیم؟ امید اسماعیلی در پاسخ به این سوال، بر اهمیت کار کردن به صورت رایگان در اوایل کار تأکید کرد. او گفت: “اولین مشتریاتون همیشه دور و اطرافیانتونن. این کارو نکنید که یه دوربین بخرید و برید جلو بگید من پروژه میگیرم. برید هم پروژه بگیرید. این کار خیلی بدیه.”
امید توضیح داد که کار کردن بدون تجربه کافی، هم برای عکاس و هم برای مشتری مشکلساز میشود. او گفت: “هم پولو گرفتید، هم اون بنده خدا رو میندازید تو معذوریت، اونی که بهتون پول داده ها. کارشو نمیتونید انجام بدید بعد به شکست میخورید.” به جای این کار، امید اسماعیلی پیشنهاد کرد که عکاسان تازهکار از دوستان و اطرافیان خود شروع کنند و به صورت رایگان عکاسی کنند. او این کار را هزینه آموزش دانست و تاکید کرد که باید برای آن هزینه کرد.
او گفت: “تا میتونید مجانی کار بکنید اولش، عیبی نداره این هزینه آموزش شماست. شما برای آموزشتون به هر حال باید یه هزینهای بکنید دیگه، فکر کنید این مجانی کار کردن برای عمو دایی خاله میشه هزینه آموزش شما.” او همچنین افزود که با گذشت زمان، این کار به تجربه و رزومه کاری عکاسان اضافه میشود و در نهایت، آنها را برای کار کردن به صورت حرفهای آماده میکند.
رضاصاد با خنده گفت که امید را بلاک کرده است و او نمیتواند برایش پیام ارسال کند. این موضوع، اشارهای به این داشت که امید، در استوری های کلوز فرند های اینستاگرام، محتوایی خاص منتشر میکند که باعث شده رضاصاد را بلاک کند.
شبکه های اجتماعی و پادکست
رضاصاد و امید اسماعیلی در ادامه به موضوع شبکههای اجتماعی و تاثیر آن بر عکاسی پرداختند. رضاصاد گفت که به نظر او، یوتیوب یک پلتفرم بسیار خوب برای یادگیری است و پیشنهاد کرد که افراد به جای تلف کردن وقت در اینستاگرام، وقت خود را در یوتیوب صرف کنند. او تاکید کرد که حتی با تماشای ویدیوهای فان هم میتوان چیزهای زیادی یاد گرفت، مثل تدوین، موسیقی و نحوه جذاب کردن یک ویدیو.
امید اسماعیلی نیز به پلتفرم اینستاگرام اشاره کرد و گفت: “اصلا پلتفرم عکس بوده دیگه، واسه عکسا ساختنش، بعد کم کم به خاطر این فضای یوزر فرندلی که داشته، همه آدمایی که تو دنیا بودن جذبش شدن.” رضاصاد افزود که بسیاری از افراد در اینستاگرام فعالیت میکنند و همین موضوع باعث شده که پلتفرم خوبی برای ارتباط با مخاطبان باشد. امید با شوخی گفت که اینستاگرام را میخواهند ببندند و بهتر است که افراد سریعتر با افتخار از آن بیرون بروند.
نقش تجهیزات در عکاسی
رضاصاد در ادامه از امید پرسید که تجهیزات چقدر در عکاسی مهم هستند. امید اسماعیلی گفت که در یوتیوب ویدیویی دیده که در آن یک عکاس حرفهای با یک دوربین ارزان قیمت و یک عکاس آماتور با گرانترین تجهیزات ممکن، از یک موضوع عکاسی کردهاند. نتیجه این بوده که عکسهای عکاس حرفهای به مراتب بهتر از عکسهای عکاس آماتور بوده است. او گفت: “این نشون میده که شما اگه رو خودتون کار بکنید، یعنی تجهیزات نه که مهم نباشهها، مهمه ولی نه انقدر. یعنی شما اگه فرمول رو بدونید هر جا باشی به قولی بردی بازیو.”
او افزود: “ولی اگه نه، فکر کنی الان من برم این دوربینه که مثلا چه میدونم سونیه آلفا چهاره که اومده الان 100 میلیون بخرم با این لنز مثلا 50 میلیونی خدای عکاسیم. نه اینجوری نیست دوست من، عکاسی یه درسته که یه هنره، ولی یه علمم هست در کنارش. بایستی که یادش بگیری. باید بدونی که کجا رو بگیری اصلا.” امید اسماعیلی تاکید کرد که مهمترین چیز، یادگیری کنترل نور و دریچه دیافراگم است.
رضاصاد نیز با تایید این گفتهها، تاکید کرد که بارها از او پرسیده شده که آیا دوربین و لنز خاصی خوب است یا نه. او گفت: “میگم بابا اول برو یاد بگیر بعد بیا ببین چه دوربینی برات خوبه. تو اگه یاد بگیری اصلا خودت میتونی به من مشاوره بدی که چه دوربینی بخری نه این که از من بپرسی.” رضاصاد ادامه داد که او شخصا از دوربینهای کنون متنفر است و این نشان میدهد که سلیقه شخصی نیز در این موضوع دخیل است.
اهمیت نقد و تخریب در دنیای عکاسی
رضاصاد و امید اسماعیلی در بخش دیگری از گفتگو، به بحث در مورد نقد و تخریب در دنیای عکاسی پرداختند. رضاصاد به این موضوع اشاره کرد که هنرجوهای زیادی پس از انجام پروژه ها عکسهای خود را منتشر میکنند، اما متاسفانه با برخوردهای بسیار تخریبی از سوی برخی از عکاسان دیگر مواجه می شوند. او گفت: “یه سری عکاس دیگه واقعا دلم میخواد بهشون فحش بدم، منتها شان پادکست…!”
امید اسماعیلی با تایید حرفهای رضاصاد گفت که نقد خوب است، اما تخریب کاملا متفاوت است. او گفت که خیلی از افراد نمیتوانند نقد را تحمل کنند و از تخریب ناراحت میشوند. امید اسماعیلی ادامه داد که در نظر او، نقد باید سازنده باشد و به افراد کمک کند تا در مسیر خود پیشرفت کنند. او گفت که به جای تخریب، بهتر است که به عکاسان جوان پیشنهاداتی برای بهبود کارشان بدهیم. رضاصاد نیز افزود: “قدم اول نقد من فکر میکنم که تو خودت باید بخوای یعنی بخوای که عکست نقد بشه، بخوای که فلان بشه. وقتی یه نفر میاد بدون درخواست یه ایرادی میگیره از کارت بعد همونطوری ولت میکنه یعنی مثلا میگه که ایرادت اینه اینجاش بده بعد نمیگه که چیکار کن، خب این واقعا هر کسی جلوش گارد میگیره. حتی اگه بهترین نقد هم باشه.”
رضاصاد در ادامه گفت: “من درخواست می کنم از هر ایرادگیری که این پادکست رو میشنوه، نکنید این کار رو. چون که بسیار دیدم هنرجوهایی که به خاطر همین نقدها کلا بوسیدن گذاشتن کنار این حرفه رو.” او تاکید کرد که نقد باید منصفانه باشد و نقاط قوت و ضعف را با هم بیان کند.
امید اسماعیلی نیز با تایید حرف رضاصاد گفت: “زبان مثل چاقو میمونه، یعنی قشنگ آدمو میبره اگه که به قولی بد ازش استفاده بشه.” او افزود که نقد کردن باید با لحن خوب و دوستانه انجام شود و اگر نه، تاثیر مخربی خواهد داشت.
درک مفهوم اعداد در رنگها
رضاصاد در ادامهی گفتگو برای اینکه تنوعی در برنامه ایجاد کند، یک بازی با امید اسماعیلی انجام داد. رضا از امید میخواست که با شنیدن هر عدد، رنگی که به ذهنش میرسد را بگوید. این بازی نشان داد که چطور هر عدد میتواند به طور ناخودآگاه با یک رنگ خاص در ذهن تداعی شود.
- عدد نه: امید: آبی تیره
- عدد سه: امید: قرمز
- عدد هشت: امید: بنفش
- عدد ده: امید: سفید
- عدد دوازده: امید: بنفش
این بازی نشان داد که با وجود تفاوت سلایق، برخی از اعداد به صورت مشترک، رنگهای مشابهی را در ذهن افراد تداعی میکنند.
داستان نام هنری “بامبل بیز”
در ادامه گفتگو رضاصاد پرسید داستان پشت نام هنری “بامبل بیز” چیست؟ امید توضیح داد که در ابتدای کار، اسم هنری او “بامبل بی” بوده است. او به استارتآپی که خودش راه انداخته بود اشاره کرد، استارتآپی که در آن تیزر، عکاسی صنعتی و پرتره انجام می دادند. اما بعد از مدتی، تصمیم میگیرد تا به سمت تولید محتوا برود.
امید اسماعیلی ادامه داد که برای انتخاب اسم هنری جدید، به دنبال اسمی میگشته که هم مرتبط باشد و هم خاص. او نامهایی مثل “فوتوبیز” یا “فوتومارک” را در نظر داشته، اما در نهایت تصمیم میگیرد تا نامی شبیه به “بامبل بیز” انتخاب کند. او میگوید: “بعدش هم که اومدم که بگیرمش دیدم که یه بچه 15 16 ساله تو مثلا یکی از کشورهای دیگه اینو ورداشته اسمشو برا خودش استفاده کرده و اینقدر ناراحت شدم. بهش هم پیام دادم مثل این بچهها بوده که مثلا یه اسمی میاد درست میکنن ول میکنن میرن پیج رو.” امید اسماعیلی میگوید که حتی حاضر شده بود آن پیج را از آن فرد بخرد اما در نهایت تصمیم گرفت نام خود را کمی تغییر دهد و با یک تغییر کوچک، نام هنری خود را قطعی کند.
رضاصاد با خنده گفت: “من فکر میکردم تو ترانسفورمر زیاد میبینی که اسمتو گذاشتی بامبل بیز” امید اسماعیلی نیز با خنده پاسخ داد: “نه اصلا، همونه، همون بیئه، همون ماشین زردست.”
آیا عکاسی میتواند منبع درآمد قابل اتکا باشد؟
رضاصاد در ادامه این سوال را مطرح کرد که آیا می شود با عکاسی یک زندگی آبرومندانه در ایران داشت. امید اسماعیلی در پاسخ گفت که بله، نه تنها می توان یک زندگی مناسب داشت بلکه می توان زندگی مجللی هم داشت. او گفت: “اینا دیگه بستگی داره به شما و اون قدرت به قولی جذب مشتریتون. ولی میتونید واقعا میتونید.” او گفت که او و رضاصاد هردو در حال انجام این کار هستند. او افزود که آنها در اوایل مسیر کاریشان هستند و هنوز 30 سال سابقه کار ندارند. با وجود این، امید اسماعیلی تاکید کرد که در هر کاری، باید تلاش کرد و باید بدانید که یک خاک خوری دارد. او گفت که فرقی نمی کند چه کاری انجام می دهید، چه بخواهید مغازه دار شوید و چه بخواهید هنرمند شوید، اگر تلاش کنید، حتما نتیجه آن را خواهید دید.
امید اسماعیلی در ادامه به عکاسی استیل اشاره کرد و گفت که این شاخه از عکاسی، پول بسیار خوبی دارد. او گفت که در حال حاضر عکاسان استیل برای هر شات بین 500 هزار تومان تا 2 میلیون تومان دریافت میکنند و اگر کار حرفهای باشد، این مبلغ میتواند بیشتر هم باشد. او تاکید کرد: “بچهها عکاسی صنعتی خیلی پول توشه. شما برید عکاسی استیل یاد بگیرید.” او افزود که این کار نیاز به تخصص دارد و کسی که کار را میگیرد، باید به عکاس اعتماد کند.
او تاکید کرد که عکاسان باید بدانند که چگونه با مشتری صحبت کنند و حقوق خود را بگیرند. او افزود که نباید بدون پیش پرداخت کار کنند زیرا مشتری را ملزم به انجام تعهداتش میکند. امید اسماعیلی در پایان این بخش از صحبتهایش تاکید کرد که کار کردن در زمینه عکاسی میتواند درآمد خوبی داشته باشد.
توصیههای پایانی رضاصاد
در ادامه این پادکست رضاصاد برای جمع بندی این گفتگو و دادن پیامی به شنونده ها گفت که، خیلی از کسانی که تازه عکاسی را شروع کردند، به خاطر برخوردهای تخریبی دیگران از مسیر خود دست کشیده اند و به آنان توصیه کرد که به این افراد توجه نکنند. او همچنین به این موضوع اشاره کرد که نقد باید سازنده باشد.
رضاصاد گفت که با وجود سلیقه شخصی خود در مورد دوربینهای عکاسی، توصیه میکند که عکاسان به جای تمرکز بر تجهیزات، بر آموزش و یادگیری تمرکز کنند. او در پایان از امید اسماعیلی برای حضور در پادکست تشکر کرد.
سخن پایانی امید اسماعیلی
امید اسماعیلی در آخرین بخش از این پادکست به این نکته اشاره کرد که هیچ چیز در دنیا وجود ندارد که انسانها با تلاش نتوانند به آن برسند. او کریستیانو رونالدو را مثال زد و گفت که او با تلاش و پشتکار فراوان به موفقیت دست پیدا کرد و این موضوع در مورد همه افراد صدق میکند. او در پایان از رضاصاد برای دعوتش به این پادکست تشکر کرد و برای شنوندگان آرزوی سلامتی، موفقیت و شادی کرد.
کلام آخر
این اپیزود از صادکست با یک پایان صمیمانه به پایان رسید. رضاصاد و امید اسماعیلی در این گفتگو، نه تنها تجربیات و نظرات خود را به اشتراک گذاشتند، بلکه با صراحت و صداقت، به مخاطبان خود نشان دادند که چگونه میتوان با تلاش و پشتکار، در مسیر هنر و عکاسی به موفقیت دست پیدا کرد.
دیدگاهتان را بنویسید