درآمد موسیقی در ایران و جهان چقدر است ؟ فروش موسیقی مثل سابق است ؟
زمانی بود که یک خواننده یا گروه متوسط به راحتی درآمد موسیقی خوبی داشت و میتونست زندگی خیلی خوبی از راه اجرای موسیقی داشته باشه. یک آلبوم منتشر میشد، چندین هزار نسخه از اون فروخته میشد و بعدش به اجرای کنسرت مشغول میشدند و آلبوم رو تبلیغ می کردند که درآمد خیلی خوبی داشت. حالا قرار هست با هم بررسی کنیم که آیا درآمد موسیقی در ایران جوابگوی نیازهای یک هنرمند هست؟
آیا میتوان روی درآمد موسیقی در ایران حساب کرد؟
برای موزیسین های مطرح، این فرمول خیلی سودش بیشتر بود به طوری که همهی کسانی که توی تهیه آلبوم فعالیت داشتن مثل نوازنده ها، مدیرها، بازاریاب ها و کمپانی پخش کننده سود زیادی نصیبشون میشد. شاید سهم اصلی رو افراد محدودی داشتن ولی به هر حال بقیه هم میتونستن به کارشون با اشتیاق بیشتری ادامه بدن و درآمد موسیقی مبلغ خوبی بود.
زمان گذشت. بغیر از تعداد زیاد خواننده ها و موزیسین های زیاد، برای این هنرمندان خیلی سخت بود که مثل سابق بتونن سالن ها رو پر کنند یا حتی از فروش موسیقیشون درآمد آنچنان کسب کنن. دلیلش ساده است: شنوندگان موسیقی مایل به پرداخت هزینه های زیاد نبودند.
برنامه های اشتراک موسیقی
تا اینکه Napster برای اولین بار حدود ۱۸ سال پیش (سال ۱۹۹۹) اشتراک گذاری فایل های موسیقی رو امکان پذیر کرد و به نوعی موسیقی رو به صورت غیر قانونی منتشر میکرد و مخاطبینی که برای موسیقی ارزشی قائل نبودند به راحتی و رایگان اقدام به دانلود موسیقی می کردند. از اونجا بود که پخش آنلاین موسیقی (Stream) شروع به رواج کرد. و این یعنی یک کابوس برای درآمد موسیقی
برنامه هایی مثل Pandora و Spotify هم منبع عظیمی از موسیقی رو در اختیار شما قرار میدن اما درآمدشون از طریق تبلیغات تأمین میشه. Apple Music و Amazon Music هم که چون باید برای استفاده از امکاناتشون پول پرداخت کنید، تکلیفشون مشخصه.
در هر دو حالت اگر یک حساب تقریبی انجام بدیم برای یک هنرمند بین المللی بابت هر بار پخش یک آهنگ، حدود ۳۰۰ تومان نصیبش میشه.
آیندهی موسیقی به چه سمتی خواهد رفت ؟
اما در حال حاضر صنعت موسیقی به سمتی داره میره که اکثر خواننده ها درآمدهای جانبی دارند. بیشتر اونها توی تبلیغات بیلبوردی، تلویزیونی و … دیده میشن که این خودش جای بحث داره، بعضی ها معتقد هستن که هنرمندا کارشون فقط و فقط ساخت موسیقی هست و بعضی دیگه هم موافق “هرچی بیشتر” بهتر هستن.
خیلی از خواننده های دیگه هم توی بیزینس مواد خوراکی و رستوران ها فعالیت دارن. دلیلی که شاید خیلی ها رو قانع میکنه برای داشتن این دست سرمایه گذاری ها آیندهای هست که خیلی از موزیسین ها ازش بی اطلاع هستند و توی این حرفه بازنشستگی معنی نداره.
در هر صورت چه روش ساخت و فروش موسیقی رو دوست داشته باشید چه روش مدرن رو، صنعت موسیقی بین المللی به همین سمت داره و قاعدتاً ایران هم از این قاعده مستثنی نیست.
موسیقی به عنوان پلی برای شهرت و کسب درآمد
اگر بخواهیم جمع بندی کنیم باید اینطور بگیم که الان به موسیقی و خوانندگی، بیشتر یه عنوان یک سکو و پلتفرم برای شهرت استفاده میشه. شهرتی که میتونه به یک برنامه ریزی درست تبدیل به درآمدی سرشار برای یک هنرمند بشه.
عدهای مخالف این موضوع هستند و اعتقاد دارن که هنر مقدستر از این حرفاست که به عنوان یک سکوی کسب درآمد بهش نگاه بشه؛ اما در مقابل عدهای هم این موضوع رو بدون اشکال میدونن و میگن کسب درآمد از موسیقی و هنر یکی از بهترین روشهای ممکن برای بیزینس هست.
اما نکتهی مهم این هست که اگر به کسب درآمد موسیقی در ایران نیم نگاهی دارید باید جزو دستهی دوم باید و از نظر شما مشکلی برای کسب درآمدهای جانبی توسط یک خواننده ، موزیسین و یا کلا هنرمند وجود نداشته باشه. انتخاب با شماست.
سوالات متداول
[accordions]
[accordion title=”کسب درآمد موسیقی در ایران امکان پذیر هست ؟” load=”hide”]الان شرایط دنیا و حتی ایران داره به سمتی میره که یک موزیسین یا خواننده باید از راههای جانبی برای خودش درآمد زایی کنه. در واقع الان به موسیقی به چشم یک سکویی برای کسب درآمدهای جانبی نگاه میشه.[/accordion]
[accordion title=”آیا این درست است که عدهای به هنر به چشم یک منبع درآمد نگاه میکنند ؟” load=”hide”]در مورد این موضوع، دو مدل دیدگاه وجود داره:
دستهی اول اعتقاد دارن که شان هنر بالاتر از این حرف ها هست و نباید به چشم وسیلهی کسب درآمد بهش نگاه کرد.
در مقابل دستهی دوم باور دارن که هیچ مشکلی در این موضوع وجود ندارد و درآمد از هنر خیلی هم خوب هست.[/accordion]
[accordion title=”نظر رضاصاد در مورد کسب درآمد از موسیقی چیست ؟” load=”hide”]رضاصاد کاملا موافق این موضوع هست و باور دارد که درآمد حاصل از فعالیت هنری یکی از بهترین و شیرینترین نوع درآمدهاست.[/accordion]
[accordion title=”برنامههای اشتراک موسیقی از چه سالی شروع به کار کردند؟” load=”hide”]برای اولین بار Napster در سال ۱۹۹۹ اشتراک گذاری فایل های موسیقی رو امکان پذیر کرد[/accordion]
[/accordions]
درباره محمد یوسفیان
آهنگساز و موزیسین سبک کانتری / نوازنده گیتار الکتریک، آکوستیک، سنتور و تمبک
نوشتههای بیشتر از محمد یوسفیان2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
محمد من تعجب کردم. یه سری بهم گفتن توو این مقاله به سیروان توهین شده . ولی هر چی گشتم توهینی ندیدم .
احساس می کنم بعضی از عزیزان اشتباه برداشت کردن، رضا. امیدوارم مقاله رو تا آخر خونده باشن و بعدش این نظر رو داده باشن.