رضاصاد

  • خانه
  • کورس‌ها
  • مقالات و آموزش‌های رایگان
    • ادیت و ریتاچ
    • اصلاح رنگ و کالرگریدینگ
    • تبلیغات
    • تلویزیون
    • عکاسی و تصویر
    • غیر رسمی
    • موسیقی و صدا
  • صادکست
  • دسترسی سریع
    • حساب کاربری من
    • دانلود دوره‌ها
    • فراموشی گذرواژه
ورود
[suncode_otp_login_form]
گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟
عضویت
[suncode_otp_registration_form]

اطلاعات شخصی شما برای پردازش سفارش شما استفاده می‌شود، و پشتیبانی از تجربه شما در این وبسایت، و برای اهداف دیگری که در privacy policy توضیح داده شده است.

رضاصاد
  • خانه
  • کورس‌ها
  • مقالات و آموزش‌های رایگان
    • ادیت و ریتاچ
    • اصلاح رنگ و کالرگریدینگ
    • تبلیغات
    • تلویزیون
    • عکاسی و تصویر
    • غیر رسمی
    • موسیقی و صدا
  • صادکست
  • دسترسی سریع
    • حساب کاربری من
    • دانلود دوره‌ها
    • فراموشی گذرواژه
ورود و ثبت‌نام
آخرین اطلاعیه ها
لطفا برای نمایش اطلاعیه ها وارد شوید
0

قانون یک سوم در عکاسی – معروف ترین اصل ترکیب بندی

ارسال شده توسط محمدرضا صادقی
عکاسی و تصویر
قانون یک سوم در عکاسی با موبایل

قانون یک سوم در عکاسی یکی از چند ده قانون ترکیب بندی در عکاسی هست . اما به دلیل کاربرد زیادی که داره تقریبا به معروف‌ترین و متداول ترین قانون ترکیب بندی تبدیل شده . این معروفیت به حدی هست که در دوربین های موبایل هم گزینه ای برای نشون دادن خطوط راهنمای این قانون وجود داره.

اگر خاطرتون باشه قبلا در مقاله ای گفتم که عکاسی با موبایل امروز نه تنها به یک سبک عکاسی تبدیل شده ، بلکه متداول ترین سبک عکاسی هم هست . چون که بیشترین عکس هایی که در تاریخ گرفته شده با دوربین های موبایل بوده . بنابراین خیلی طبیعیه که کلی ترفند و آموزش برای عکاسی با موبایل وجود داشته باشه ؛ حتی من هم هنوز سعی میکنم مقاله های جدید بین‌المللی رو دربارش بخونم تا خودم رو آپدیت نگه دارم .

عکاسی با موبایل نه تنها به یک سبک عکاسی تبدیل شده ، بلکه مهم ترین سبک هم محسوب میشه .

قانون یک سوم در عکاسی
خطوط راهنمای قانون یک سوم (Grid) در گوشی

قانون یک سوم در عکاسی چیست ؟

احتمالا با این قانون آشنا هستید ؛ شاید هم تازه وارد عکاسی شدید و هنوز درگیر این اصطلاحات نشدید . در هر صورت یک بار می‌خوام این قانون خیلی ساده رو توضیح بدم .

قانون یک سوم (rule of thirds) یک قانون در عکاسی و نقاشی هست؛ و میگه اگه دو خط افقی و دو خط عمودی در عکس بکشیم ، محل برخورد این خطوط ، بهترین مکان برای وجود عناصر مهم صحنه هست . عکس زیر رو ببینید

قانون یک سوم در عکاسی
استفاده از قانون یک سوم در عکاسی از سوژه

همون طور که گفتم دو خط عمودی و دو خط افقی با فاصله‌های مساوی در عکس کشیده شده . حالا جاهایی که این خطوط به هم برخورد می‌کنن بهترین مکان برای قرار گرفتن سوژه‌ی اصلیتونه . چون که طبق اصول روانشناسی ، بیشترین توجه رو به خودش جلب می‌کنه

طبق اصول روانشناسی ، رعایت قانون یک‌سوم ، حداکثر توجه رو به عکس‌ها جلب میکنه.

این شد تمام چیزی که از قانون معروف یک سوم باید بدونیم . دانستن این موضوع جالبه که این قانون به قدری معروف هست که خیلی ها به اشتباه فکر می‌کنن ترکیب بندی در عکاسی فقط و فقط باید مبتنی به این قانون باشه . نه . ما ده‌ها قانون ترکیب بندی داریم که خود من هم همشون رو حفظ نیستم . اما مهمترین قانون ، همین قانون یک سوم هست که خیلی خیلی ازش استفاده می‌شه.

فعال کردن راهنمای قانون یک سوم در دوربین های موبایل

نیازی به گفتن این موضوع نیست . اما از اون جهت که مایلم این مقاله کامل باشه و هر کس با خوندنش نیازی به مطالعه‌ی مقاله‌ های دیگه نداشته باشه ، این رو هم توضیح میدم .

پیشنهاد به شما :   عکاسی ICM چیست ؟ چگونه با استفاده از این تکنیک عکس های خلاقانه بگیریم؟

توی نرم افزار دوربین موبایلتون ، حالا از هر برند و مدلی که باشه ، یک گزینه ای توی تنظیمات دوربین داره به نام Grid . فقط کافیه این گزینه رو فعال کنید تا خطوط راهنمای این قانون براتون نمایش داده بشه .

قانون یک سوم در عکاسی با موبایل
قانون یک سوم در عکاسی با موبایل

البته اگه زیاد با گوشی یا دوربین خودتون عکس بگیرید ، به طور ذهنی میتونین محل تلاقی این خطوط رو حدس بزنید . برای رعایتش همون هم کافیه . اما به هر دلیلی اگر دوست دارید این خطوط نمایش داده بشه ، در منوی تنظیمات دوربینتون به راحتی پیداش می‌کنین .

1 عکاسی از چشم انداز و افق

وقتی از منظره یا چشم اندازی در دوردست عکس می‌گیرید ، اینو یادتون باشه که هیچ وقت نباید افق ، در مرکز کادر عکس باشه . چون از نظر ترکیب بندی کسل کننده میشه . با استفاده از قانون یک سوم و خطوط راهنمایی که روی گوشیتون هست ، افق رو در یک سوم پایینی عکس قرار بدید . این حرکت  کوچک باعث جذابیت چند برابری عکس شما میشه و یک پله حرفه‌ای‌تر نشونش میده .

قانون یک سوم در عکاسی
استفاده از قانون یک سوم در عکاسی از منظره

مثلا در عکس بالا دو بار قانون یک سوم استفاده شده . یک بار برای تعیین محل قرار گیری مرز آسمون و دریا ، که کل ساحل و دریا در یک سوم پایینی کادر هستن . و بار دوم هم برای تعیین موقعیت خورشید ، که خورشید در یک سوم سمت چپ عکس هست.

قانون یک سوم در عکاسی منظره
استفاده از قانون یک سوم در عکاسی از منظره

در عکس بالا علاوه بر دو بار استفاده از این قانون ترکیب بندی که در عکس قبل هم بود ، برای بار سوم هم از این قانون استفاده شده . یعنی علاوه بر مرز بین دریا و آسمون و مکان قرار گیری خورشید که مثل عکس بالایی هست ، موقعیت پرنده هم در یک سوم پایینی و راست عکس قرار داره . بنابراین در این عکس 3 بار از قانون یک سوم استفاده شده .

قانون یک سوم در عکاسی
استفاده از قانون یک سوم در عکاسی از منظره

در عکس بالا از یک درخت به عنوان سوژه‌ی اصلی استفاده شده . همونطور که می‌بینید درخت در یک سوم سمت چپ عکس قرار گرفته . خورشید و ساحل هم مثل عکس های قبلی از همین قانون تبعیت می‌کنن.

2 عکاسی پرتره

یک راز عکاسی پرتره : مهم‌ترین بخش عکس ، چشم‌های سوژه هست.

بذارید یک راز در عکاسی پرتره رو بهتون بگم : مهم ترین بخش یک عکس پرتره ، چشم‌های سوژه هست . بنابراین حتما اطمینان حاصل کنید که یک یا دو چشم سوژه توی یکی از خطوط راهنما قرار داشته باشه .

قانون یک سوم در عکاسی
خطوط راهنمای قانون یک سوم (Grid) در عکاسی پرتره
قانون یک سوم در عکاسی
محل قرار گیری چشم ها با توجه به خطوط رهنما

فرقی هم نداره به صورت عمودی یا افقی عکس می‌گیرید . در هر صورت سعی کنید چشم های سوژه روی یکی از خطوط راهنمای اون قرار داشته باشه . اگر هم به هر دلیلی هر دو چشم سوژه روی خطوط قرار نداشت ، لااقل یکی از چشم ها باید روی خط باشه .

پیشنهاد به شما :   رزولوشن 4K و Ultra HD: تفاوت‌ها، مزایا و معایب، و نحوه انتخاب بهترین تلویزیون برای شما
قانون یک سوم در عکاسی
محل قرار گیری چشم ها در پرتره‌ی عمودی

عکس بالا یک مثال از این قانون برای چشم ها در پرتره‌های عمودی هست . هیچ فرقی نداره به طور افقی عکس میگیرید یا عمودی ؛ در هر صورت رعایت این قانون عکس‌های شما رو یک سروگردن جذاب تر میکنه .

قانون یک سوم در عکاسی
خطوط راهنمای قانون یک سوم (Grid) در عکاسی پرتره

عکس بالا یک مثال کاملا مشهود از رعایت حداکثری قانون یک سوم در عکاسی پرتره هست . همون طور که حدس می زنید در این عکس 3 بار از این قانون رعایت شده :

1. در محل قرار گیری چشم ها (راست-بالا)

2. در محل قرار گیری لب‌ها (راست -پایین)

3. در محل قرار گیری کل صورت (راست-سرتاسری)

قانون ها برای شکسته شدن نوشته می‌شن !

در دوره ها و کلاس هام ، وقتی تمام مطالب رو به طور کامل میگم و درس تموم می‌شه ، به هنرجوهام میگم : مطالب و قانون ها رو یاد گرفتید ؟ طبیعتا اونها هم جواب مثبت میدن . بعد بلافاصله میگم : حالا همشون رو بریزید دور !

قانون یک سوم در عکاسی
نقض قانون یک سوم به طور عمد

قانون ها برای شکستن و نقض شدن وضع میشن . درسته که توی همین مقاله در مورد لزوم رعایت این قانون ترکیب بندی تاکید زیادی کردم و کل این مقاله در مورد قانون یک سوم هست ؛ اما الان میگم که گاهی باید این قانون و تمام قانون های عکاسی رو بشکنیم و کاری رو بکنیم که دلمون میخواد .

گاهی باید تمام قوانین عکاسی رو بشکنیم و کاری رو انجام بدیم که دلمون می‌خواد .

مدتی قبل در صفحه‌ی اینستاگرام خودم یک پست در مورد همین موضوع گذاشتم . توصیه میکنم اگه قبلا کپشنش رو خوندید دوباره بخونید ؛ و اگه نخوندید حتی یک ثانیه هم برای خوندنش معطل نکنید

قانون یک سوم را با دیگر قوانین ترکیب کنید

یکی از نکات بسیار جالب در ترکیب بندی عکاسی این هست که شما می‌تونید بیشتر از یک قانون ترکیب بندی رو در عکس‌های خودتون رعایت کنید. فرض کنید در حال عکاسی از یک درخت در اون طرف یک دریاچه هستید. در این صورت شما می‌تونید خود درخت رو در یکی از یک سوم های راست یا چپ تصویر قرار بدید و بازتاب عکس درخت رو در وسط تصویر.

هر چقدر قانون‌های ترکیب بندی بیشتری در عکس‌های خودتون به کار ببرید، تصویر شما به صورت ناخودآگاه در ذهن مخاطب اثر بیشتری خواهد داشت. البته مراقب باشید که رعایت کردن قوانین ترکیب بندی ، تبدیل به اولویت شما در عکاسی نشه. هدف اصلی ما در عکاسی ، اتفاق معنا و مفهوم هر فریم عکس به مخاطب هست.

زیاده روی نکنید

دقیقا همین بالا این رو گفتم که هدف ما از عکاسی ، ثبت کردن لحظاتی هست که مایل هستیم به مخاطب نشون بدیم. همین ! تمام قوانین و فنون دنیای عکاسی هم دقیقا برای این هدف به وجود اومده.

پیشنهاد به شما :   چگونه طراحی کنیم ؟ بهترین تمرین ها برای بهبود مهارت طراحی

حالا اشتباه‌ترین کار در عکاسی میدونید چیه  این که ما هدف خودمون رو برای رعایت این قوانین و فنون فدا کنیم. هدف ما قانون‌های مختلف عکاسی زمانی معنی پیدا میکنه که در راستای هدف ما به کار بره.

بنابراین اگر احساس کردید که رعایت کردن این قوانین ممکنه باعث بشه که حق مطلب عکس ، ادا نشه ، با خیالت راحت میتونید بی‌خیال قانون یک سوم و هر قانونی در عکاسی بشید و مستقیما روی چیزی که قراره نشونش بدید تمرکز کنید.

عکاسی پرتره از محمد یوسفیان پارک آبشار تهران
قانون یک سوم در این عکس هیچ معنا و مفهمومی نداره. اینجا از ترکیب بندی مرکزی و تقارن استفاده شده.

حلا برید بیرون و عکس بگیرید!

اگر از من سوال کنن مهمترین عامل حرفه‌ای شدن در عکاسی چیه . این جواب رو میدم : عکس بگیرید . عکس بگیرید . باز هم عکس بگیرید .
حالا که با کاربرد این قانون ترکیب بندی با گوشی آشنا شدید وقتشه که برید بیرون و عکس بگیرید.

همین الان برید توی پارک نزدیک خونتون و شروع کنید از گل و درخت و گربه و… عکس بگیرید . یا به دوستاتون پیام بدید و یه دورهمی بچینید . اونجا شما کاربرد این قانون رو بهتر از بقیه می‌دونید و عکساتون یک پله حرفه‌ای تر از بقیه ی دوستاتون خواهد بود .

سوالات متداول

[accordions]
[accordion title=”قانون یک سوم چیست؟” load=”hide”]قانون یک سوم ، معروف ترین قانون ترکیب بندی در عکاسی است. طبق این قانون ، اگر دو خط افقی و عمودی بر روی عکس ترسیم کنیم ، محل برخورد این خطوط بهترین مکان برای وجود عناصر کلیدی عکس است.[/accordion]
[accordion title=”آیا همیشه باید از قانون یک سوم استفاده کنیم؟” load=”hide”]خیر؛
این قانون فقط یکی از چند ده قانون ترکیب بندی در عکاسی است و همیشه هم نباید از آن استفاده کرد. اما معروف ترین قانون ترکیب بندی ، همین قانون یک سوم است.[/accordion]
[accordion title=”چگونه خطوط راهنمای یک سوم را در گوشی خود فعال کنیم؟” load=”hide”]از توی تنظیمات قسمت دوربین گوشی ، گزینه‌ی Grid را فعال کنید.[/accordion]
[accordion title=”آیا می‌توان عمدا قانون یک سوم را شکست؟” load=”hide”]بله؛
یکی از زیبایی های هنر عکاسی این است که قوانین را یاد بگیریم؛ و بعد با علم به این قوانین ، آنها را بشکنیم.[/accordion]
[/accordions]

قبلی چشم غالب چیست ؟ چپ چشم هستید یا راست چشم ؟
بعدی عکاسی مینیاتوری یکی از راحت ترین سبک های عکاسی

10 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سارا علوی گفت:
    12 شهریور 1396 در 20:51

    عالی بود استاد . خیلی استفاده کردم

    پاسخ
  • dayan گفت:
    12 شهریور 1396 در 21:33

    مرسی استاد صادقی عزیز . شیوه ی نگراش خیلی خاص و روانی دارید . همین باعث میشه آدم از خوندن نوشته هاتون لذت ببره

    پاسخ
  • mahi گفت:
    13 شهریور 1396 در 02:20

    عالی،ممنون❤

    پاسخ
  • leila گفت:
    13 شهریور 1396 در 11:54

    استاد ببخشید این نسبت فیبوناچی که میگن ربطی به این قانون یک سوم داره ؟

    پاسخ
    • رضا صادقی گفت:
      13 شهریور 1396 در 14:53

      نسبت فیبوناچی یا همون نسبت طلایی یه قانون ترکیب‌بندی دیگه هست که اونم خیلی معروفه . البته نه به شهرت قانون یک سوم . حتما یه مقاله در موردش خواهم نوشت

      پاسخ
  • سمانه گفت:
    24 شهریور 1396 در 11:11

    واقعا عالی بود .خسته نباشین. ممنونم بابت تاسیس این سایت بسیار مفید .امید وارم موفق تر هم بشین.بی صبرانه منتظر بخش نقاشی هم هستیم ⁦:-)⁩

    پاسخ
  • بک لینک گفت:
    22 خرداد 1397 در 10:03

    اقا خیلی وبسایتتون عالیه

    پاسخ
  • http://ghadir-mr.blog.ir گفت:
    1 بهمن 1397 در 08:28

    Thankfulness to my father who informed me about this webpage, this
    weblog is truly awesome.

    پاسخ
  • ناشناس گفت:
    1 دی 1398 در 22:37

    ممنون

    پاسخ
  • ناشناس گفت:
    14 دی 1398 در 14:41

    از همین الان الگوی زندگیمو پیدا کردم

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

کورس‌های پیشنهادی
  • دوره آموزش نوروکالر روانشناسی رنگ رضاصاد تئوری رنگ نوروکالر - تاثیر بر ذهن دیگران از طریق روانشناسی رنگ
    780,000 تومان
  • دوره آموزشی واکس ضبط وکال و صدای حرفه ای رضاصاد vox واکس - دوره آموزشی ضبط و پردازش حرفه‌ای صدا
    3,720,000 تومان
  • پکیج جامع تولید محتوا رضاصاد پکیج جامع تولید محتوا
    10,752,000 تومان قیمت اصلی: 10,752,000 تومان بود.4,838,400 تومانقیمت فعلی: 4,838,400 تومان.
  • دوره آموزش کالرگریدینگ 1902 رضاصاد محمدرضا صادقی تصحیح رنگ اصلاح رنگ داوینچی ریزالو 1902 - آموزش اصلاح رنگ و کالرگریدینگ با نرم افزار داوینچی ریزالو
    4,440,000 تومان قیمت اصلی: 4,440,000 تومان بود.3,480,000 تومانقیمت فعلی: 3,480,000 تومان.
  • دوره عکاسی مقدماتی از صفر رضاصاد دوره عکاسی مقدماتی از صفر 4
    1,920,000 تومان