در پادکست عکاسی صادکست 13 ، به مقاله ای از سایت زومیت واکنش نشان دادم که مدعی شده بود عکاسی در میان 25 شغل بد جهان قرار داره. زومیت در مقالهی خود سایت careercast را عنوان منبع ذکر کرده. من بعد از بررسی منبع این مقاله ، در مورد مطالبی که گفته شده بود ، این پادکست را ضبط کردم.
داستان از کجا شروع شد ؟
با اینکه برای منتشر کردن صادکست ها ، برنامهی منظمی دارم و اون ها رو با فاصلهی زمانی چند هفته ای منتشر میکنم ، اما اتفاقی افتاد که مجاب شدم صادکست 13 رو بسیار زودتر از موعد مقرر ، ضبط و منتشر کنم.
داستان این بود که دوستی به من پیام داد و لینک یک مقاله در سایت زومیت رو برای من فرستادم . موضوع مقاله این بود : عکاسی در میان بدترین شغل های سال 2018.
و در ادامه نظر من رو در مورد مقالهی سایت زومیت جویا شد. به همین دلیل من تصمیم گرفتم صادکست 13 رو به بررسی محتوای این مقاله اختصاص بدم و به شما بگم که آیا واقعا عکاسی یکی از بدترین شغل های ایران هست یا نه ؟
در پادکست عکاسی صادکست 13 چه خواهید شنید ؟
در این قسمت ابتدا نکاتی که سایت زومیت در مقالهی خودش ذکر کرده رو برای شما میخونم. و دلایلی که برای بد بودن شغل عکاسی ذکر کرده رو نام میبرم. سپس در مورد تک تک دلایل مقاله نظر خودم رو بیان میکنم. دلایلی که زومیت برای بد بودن شغل عکاسی بیان کرده این گزینه ها هست :
- دستمزد سالانهی یک عکاس از متوسط دستمزد ها کمتر هست.
- بین سالهای 2016 تا 2026 ، پروژه های عکاسی با کاهش 5.6 درصدی روبرو خواهد بود.
- با پیشرفته تر شدن دوربین های گوشی ، هر کسی میتونه عکس های خوبی بگیره
راه های گوش کردن به صادکست 13
تمام قسمت های صادکست در سرویس های مختلف آپلود میشن . شما بسته به سلیقهی خودتون میتونید هر کدوم که راحت تر هستید رو استفاده کنید.
#1 صادکست 13 در شنوتو
شنوتو یک سرویس میزبانی پادکست ایرانی هست و من برای حمایت از کسب و کارهای ایران ، تمام قسمت های صادکست رو در این سایت آپلود میکنم.
#2 صادکست 13 در ساندکلاد
#3 صادکست 13 در تلگرام
اگر مایل هستید صادکست 13 رو با بالاترین کیفیت گوش کنید و اون رو به راحتی برای دوستان خودتون بفرستید ، توصیه میکنم اون رو تلگرام دانلود کنید . برای این کار میتونید روی این لینک کلیک کنید.
#4 صادکست 13 در آپارات
متن پادکست عکاسی صادکست 13
سلام دوستان عزیز . من محمدرضا صادقی هستم. البته نام هنریم رضاصاد هست و من رو با این نام میشناسید. و شما دارید به اپیزود 13 سری پادکست های عکاسی صادکست گوش میکنید.
انتشار صادکست جدید بسیار زودتر از موعد
واقعیت اینه که من همین چند روز پیش دقیقا صادکست 12 رو منتشر کردم. و نسبت به برنامه زمانبندی که برای انتشار پادکست هام دارم یک مقداری صادکست 13 رو من دارم زود منتشر میکنم.
اون هم به این دلیل هست که میخواهم در مورد یک مقاله ای صحبت بکنم که یکی از سایت های ایرانی نوشته. و در واقع این پادکست یک واکنشی هست به اون مقاله.
عکاسی در میان بدترین شغل های سال 2018
خب داستان از اونجایی شروع شد که یک دوست عزیزی برای من آدرس یک مقاله رو فرستاد از سایت zoomit.ir
این مقاله عنوانش این هست : شغل عکاسی در میان بدترین مشاغل سال 2018. خب من اون مقاله رو خوندم و تصمیم گرفتم که در مورد این مقاله یک پادکست منتشر بکنم تا ببینیم آیا چیزهایی که توی این مقاله نوشته واقعا درست هست یا نه.
منبع زومیت، سایت careercast بود
خب اگر مقاله رو بار بکنید توی مقاله نوشته که وبسایت careercast که البته اگر بخواهیم خیلی به انگلیسی سلیس بگیرم میشه کِریرکست بزرگترین سایت کاریابی جهان گزارشی از بهترین و بدترین مشاغل سال 2018 رو منتشر کرد که شرایط عکاسان تو این فهرست مطلوب نیست.
دلایل careercast برای معرفی عکاسی به عنوان بدترین شغل
خب اگر یک مقداری توی مقاله سایت زومیت بریم پایین تر نوشته که عکاسی تو سال 2018 در رتبه 25 از نظر بدترین شغل ها قرار گرفته. یعنی 25امین شغل داغون دنیا میشه عکاسی که در کنار خبرنگار روزنامه و پرسنل نظامی قرار گرفته این شغل.
#1 دستمزد سالانه یک عکاس
در ادامه هم نوشته که دستمزد سالانه یک عکاس 34000 دلار هست در صورتی که متوسط دستمزد مشاغل توی آمریکا 37690 دلاره. و این یعنی اینکه عکاس های از متوسط جهانی هم کمتر دستمزد دریافت می کنند.
#2 پیش بینی careercast از پروژه های عکاسی
بعد در ادامه مقاله نوشته که این وبسایت یک پیش بینی کرده که پروژه های عکاسی از سال 2016 تا 2026 رشد منفی 5.6 درصدی رو خواهند داشت.
و توی ادامه مقاله – بلافاصله ادامهاش – این رو گفته که : اما این تمام دلایلی نیست که عکاسی رو در فهرست بدترین مشاغل سال 2018 قرار داده.
#3 دوربین گوشی ها بسیار قوی تر شده
افزایش گوشی های هوشمند با کیفیت بسیار خوب موجب شده تا عکاسی برای تمام مردم قابل دسترسی باشه و افراد غیر حرفه ای هم بتونن عکس های با کیفیت مطلوب ثبت کنند.
بهترین شغل ها چیست ؟
و توی انتهای مقاله هم نوشته که وبسایت careercast در کنار بدترین مشاغل جهان ، بهترین ها رو هم معرفی کرده. مشاغلی مثل ریاضی دان ها ، مشاور ژنتیک و استاد دانشگاه.
خب این بود مقاله ای سایت زومیت نوشته بود. و حالا من میخوام نظر خودم رو در رابطه با این مقاله و مطالبی که توش بود به شما بگم.
نظر رضاصاد در مورد مقاله سایت زومیت
خب من بلافاصله بعد از خواندن این مقاله به منبعی که معرفی کرده بود رجوع کردم. سایت careercast و متوجه شدم که ظاهرا این مقاله در دنیای عکاسی هم خیلی سروصدا کرده.
از جمله توی وبسایت PetaPixel ، خب همه میدونن پتاپیکسل یکی از معتبرترین منابع خبری عکاسی توی کل دنیا هست. بهتون حتما توصیه میکنم مقالاتش رو دنبال بکنید چون میتونه شما رو آپدیت نگه داره.
سایت پتاپیکسل هم یک واکنشی نشان داده بود به این آماری که careercast گرفته بود. اما قبل از اینکه بخواهم به صورت دقیق بررسی بکنم حرف ها رو ، میخواهم یک نکته خیلی مهم رو بهتون بگم.
#1 ایران را با آمریکا مقایسه نکنید !
و اون اینه که مقاله ای سایت زومیت نوشته و در واقع آماری که careercast گرفته مربوط میشه با بازار آمریکا. ببینید دوستان ؛ بدترین کاری که ما میتونیم انجام بدیم اینه که کشور خودمون رو ، بازار کشور خودمون رو بخواهیم با آمریکا مقایسه بکنیم.
این نه فقط توی عکاسی ، اگر به زندگی هامون نگاه بکنید میبینیم ما همیشه داریم این کار رو میکنیم. اقتصادمون رو با آمریکا مقایسه میکنیم ؛ آزادی ها رو با آمریکا مقایسه میکنیم ؛ سبک زندگی ، همه چیزمون رو داریم با آمریکا مقایسه میکنیم و این کاملا اشتباه هست.
مقایسه خودمون با خودمون
چون ایران هیچ شباهتی به آمریکا نداره. ما اگر قرار باشه چیزی رو با چیزی مقایسه بکنیم اون خودمون هست که باید با خودمون مقایسه بکنیم.
بازار آمریکا بسیار اشباع است
خب همه میدونن که آمریکا یک بازار بسیار اشباع داره. و اگر شما بخواهید توی حرفه ای وارد بشید ، خب حالا این رو کسانی که مهاجرت کردن خیلی بهتر درک میکنن ، از ایران به آمریکا مهاجرت کردن کاملا متوجه میشن که من چی میگم.
اگر بخواهید توی حرفه ای رشد بکنید به معنی واقعی کلمه باید حرف برای گفتن داشته باشید. مثل ایران نیست که هر کسی بتونه هر کاری که بخواد بکنه. البته اینطور نیست که کسی جلوی شما رو بخواد بگیره.
اما اینقدر رقبای گردن کلفت و قدرتمند براتون وجود داره که اگر حرفی برای گفتن نداشته باشید بهتون اجازه نفس کشیدن هم نمیدن. خب ؟ این شرایط بازار آمریکاست.
مقایسه با بازار ایران
اما سوال اینه که آیا کشور ما هم همچین شرایطی رو داره ؟ یعنی بازار به این حد از اشباع بودن رسیده که اگر کسی بخواهد توی حرفه ای فعالیت بکنه باید یک سروگردن از بقیه بالاتر باشه ؟ حالا یا به قول شعار سایت من باید یک پله حرفه ای تر باشه ؟
سوال اینه که آیا توی ایران هم اینطوری هست ؟ خب همهی ما میدونیم صد در صد خیر.
بازار ایران ، حالا نه فقط عکاسی ، یک مثال کلی تر هست. بازار ایران نه تنها توی هیچ زمینه ای اشباع نیست؛ بلکه جای خالی توی همهی زمینه ها داره حس میشه. چون به معنی واقعی کلمه کسی کار انجام نمیده.
مقایسه بکنید مثل مدرسین عکاسی ایرانی رو با آمریکایی ها. الان خود من ؛ خب خیلی ها توی دنیای عکاسی توی کشور من رو میشناسن و فیلمهای آموزشی ، پادکست های آموزشی و مقالات من رو خواندند.
مثالی از خودم
اما این رو خودم بهتر از هر کسی میدونم که اگر من بخواهم توی آمریکا هم به عنوان یک مدرس شناخته شده جا بیافتم حداقل باید ده برابر ، بیست برابر چیزی که الان دارم توی ایران کار میکنم ، اونجا فعالیت بکنم.
به این دلیل هست که اگر من بخواهم توی آمریکا به عنوان یکی از مدرس های تاپ عکاسی شناخته بشم باید با غول هایی مثل تونی نورثروپ با اسکات کلبی با جرد پولین با اینها من باید رقابت بکنم.
و خب بی نهایت کار من سخت میشه. چون اینها خودشون هر کدوم سالها تجربه دارند. پشتکار عجیب و غریبی دارن و واقعا سخته که من بخواهم اونجا با اینها رقابت بکنم.
در ایران چند نفر مدرس عکاسی اینجوری داریم ؟
اما خب توی ایران داستان خیلی فرق میکنه. ما مدرس عکاسی به تعداد خیلی کم داریم که به اصطلاح بحث پادکست رو مطرح کنن. شروع کنند به مقاله نوشتن؛ ویدیو کست بگذارند ؛ ولاگینگ بکنند.
برای همین من از همین اول با این مقاله مخالفت میکنم که یک سری آمار مربوط به کشور آمریکا رو داره برای ما نشون میده. بله این داستان ها ممکنه برای آمریکا درست باشه؛ اما ما داریم توی کشوری زندگی میکنیم که نه تنها بازار اشباع نیست بلکه جای بسیار بسیار خالی برای هر نوع فعالیتی وجود داره.
و فقط کافیه که شما یک مقدار خیلی کوچکی ، یک مقدار خیلی کمی تلاش بکنید تا بین تمام افرادی که توی حوزه فعالیت شما هستند اصطلاحا گل بکنید و بولد بشید.
مثال میزنم براتون : الان این پادکستی که شما دارید گوش میکنید اپیزود 13ام پادکست های صادکست هست. اما با اینکه من فقط 13 اپیزود از این پادکست رو ارائه دادم ؛ محاله شما دنبال پادکست عکاسی فارسی بگردید و صادکست یکی از اولین گزینه های برای شما تو اینترنت نشان داده نشه.
قطع به یقین اگه شما دنبال پادکست عکاسی بگردید در اولین گزینه ها صادکست رو پیدا میکنید.
اما سوال اینه که من اگر 13 قسمت پادکست انگلیسی زیان ضبط بکنم آیا در بازار آمریکا کسی اصلا من رو خواهد دید ؟ به هیچ وجه این اتفاق نمیافته.
چون مثلا من باید با پادکست picture this تونی نورثروپ رقابت بکنم که اینقدر اپیزود هایش زیاده که من حتی نمیتونم بشمرم. حتی وقت گوش دادن به همش رو هم ندارم.
#2 دستمزد 34 هزار دلاری کم نیست
خب. برمیگردیم به مقالهی سایت زومیت. توی مقاله نوشته شده بود که وبسایت careercast دستمزد سالانه هر عکاسی آمریکایی رو حدود 34000 دلار برآورد کرده.
خب با نرخ دلار شما محاسبه بکنید. من نمیخواهم الان تبدیلش کنم به ریال؛ چون که این پادکست قراره سالها توی اینترنت بمونه. من نمیخواهم یک عددی بگم که ممکنه چند روز دیگه اشتباه از آب در بیاد.
اگر شما توی ایران سالی 34 هزار دلار درآمد داشته باشید آیا این عدد بدی هست ؟ به هیچ وجه. قطعا شما یکی از افراد پردرآمد جامعه ایران خواهید بود.
اما خب به هر حال این یک عددی هست توی بازار آمریکا. من فقط خواستم این رو تبدیل بکنم که مقایسه بکنید. که این عدد اونقدر ها هم کم نیست که این میگه.
#3 رشد پروژه های عکاسی در ایران
ادامه داده که پروژه های عکاسی از سال 2016 تا 2026 رشد منفی 5.6 رو خواهند داشت. خب من این رو نمیدونم. نمیتونم تاییدش بکنم. حالا برای آمریکا رو نمیتونم تایید بکنم. چه برسه به ایران.
توی ایران اصلا اینطوری نیست. چیزی که من دارم میبینم به عنوان یک مدرس و به عنوان یک عکاس صنعتی ، عکاس تبلیغاتی که بیشتر کارم حول این محور هست؛ به هیچ عنوان اینطوری نیست.
قانون تبلیغات در اقتصاد بحرانی
پروژه های عکاسی صنعتی و تبلیغاتی رشد خیلی خوبی رو داشته. لااقل برای خود من که اینطوری بوده. و اجازه میخواهم یک مثالی براتون بزنم. مثالی که فکر میکنم توی چند تا از مقالات سایتم نوشتم.
ببینید توی شرایط بحرانی اقتصادی توی هر کشوری ، حالا نه فقط ایران، خب توی ایران ما الان توی همچین شرایطی هستیم. توی شرایط بحرانی اقتصاد در هر صورت جنس و کالایی وجود داره که فروخته بشه. باید فروخته بشه. و این صاحبان کسب و کار به هر حال باید جنس هاشون رو بفروشند.
و این رو میدونیم که توی شرایط بحران مردم پول هاشون رو با احتیاط بیشتری خرج میکنن. پول دارن اما با احتیاط خرج میکنن. بنابراین نیاز به نیاز به تبلیغات بهتر هوشمندانه تری وجود داره که ما بتونیم مردم رو مجاب بکنیم با اینکه پول هاشون رو با احتیاط بیشتری خرج میکنن اما بیان محصولات ما رو بخرن ، کالاهای ما رو بخرن.
و ما این رو میدونیم که قوه بینایی ما ، چشم انسان یکی از اولین دریچه های ورودی مغز ماست. و ما اطلاعات رو با چشم مان قوای بصریمون میگیریم.
و یک عکس تبلیغاتی خوب از کالاها و اجناس بی نهایت میتونه مفید و موثر باشه برای متقاعد کردن مشتری برای خرید اون جنس.
حالا شما تصور بکنید توی شرایط بحرانی اقتصاد صاحبان کسب و کار این رو کاملا میدونند که برای تبلیغات حرفه ای تر که در نتیجه باعث فروش بیشترشون میشه نیاز به عکس های حرفه تری دارند از محصولاتشان.
خب هر عکاس صنعتی میتونه این رو به راحتی با خودش نتیجه گیری کنه که پس وقتی اوضاع اقتصادی کشور به همچین حالت هایی میرسه من خیلی خیلی بیشتر میتونم درآمد داشته باشم نسبت به اوضاع عادی.
میدونیم که این شرایط ایده آل نیست
نمیخواهم بگم که خیلی خوبه این شرایط. نمیخواهم بگم که آخ جون شرایط کشور بده پس کار ما عکاس ها سکه هست. نه . این رو همه میدونیم که توی یک شرایط اقتصادی عادی خیلی راحت تر و با …
اینطوری میخواهم بگم : خیلی با خیال راحت تری میشه کسب درآمد کرد. از کلمهی خیال راحت تر و آرامش بیشتر میخواهم استفاده کنم.
اما واقعیت اینه که توی شرایط بحرانی یک عکاس اگر یک مقداری پشتکار داشته باشه توی ایران به راحتی میتونه درآمد اها فوق العاده زیادی داشته باشه برای خودش.
صاحبان کسب و کار به فکر سود خودشون هستند
چون یک صاحب کسب و کار اولین چیزی که براش مهمه اینه که درآمد بیشتری داشته باشه. و اگر شما بتونید اون رو متقاعد بکنید که با عکس های حرفه ای میتونی این خواسته ات برسی خب قرارداد رو شما بستید.
مصاحبه ای که در مورد این موضع داشتم
اتفاقا من توی مصاحبه ای که با مجله توسعه مهندسی بازار داشتم این نکته رو به صراحت گفتم که توی این شرایط یکی از بهترین کارهایی که میشه کرد عکاسی تجاری و تبلیغاتی هست.
اگر میخواهید این مصاحبه رو بخونید میتونید توی گوگل جستجو کنید “مجله توسعه مهندسی بازار” و خب مصاحبه من فکر میکنم صفحه اول باشه. حتما این مصاحبه رو بخونید. چون دید خیلی خوبی بهتون میده برای عکاسی صنعتی توی ایران شرایط بازار.
#4 گوشی های هوشمند هنوز اونقدر ها هم خوب نیستند
خب برمیگردیم به مقاله سایت زومیت . یک جا نوشته که یکی از دلایل دیگری که کار و کاسبی عکاس ها خیلی بد باشه توی این شرایط این هست که گوشی های هوشمند با دوربین های بسیار قوی و خوب وارد بازار شده.
ببینید ؛ نمیخواهم بگم که این موضوع تاثیر نداره. اما نکته مهم اینه که داشتن دوربین خوب هیچ وقت مساوی نیست با گرفتن عکس خوب.
من ترجیح میدم یک دوربین بد داشته باشم اما مهارت زیادی برای عکاسی داشته باشم تا اینکه بهترین دوربین رو داشته باشم اما چیزی بلد نباشم برای عکس گرفتن.
بنابراین خیلی نمیخواهم بیشتر توضیح بدم اینکه گوشی های هوشمند هر چقدر هم دوربین های خوبی رو درست بکنن که من معتقد هستم حالا حالا ها مونده این دوربین ها به پای دوربین های حرفه ای مثل DSLR ها یا Mirrorless ها برسه.
استدلال من در بحث با یک دوست
من یک بار داشتم بحث میکردم با یک دوستی در رابطه با همین موضوع. این دوست من معتقد بود که الان کیفیت دوربین های موبایل اینقدر خوب هست که بشه دوربین های حرفه ای رو کنار گذاشت.
من ازش یک چیز پرسیدم : گفتم تو هر وقت توانستی عکسی که یک دوربین فول فریم با لنز 70-200 f2.8 میگیره رو با گوشیت برای من بازسازی بکنی من حرفم رو عوض میکنم. خب اون دوست من تا این لحظه این کار رو بکنه و فکر نمیکنم تا سالهای سال بتونه این خواسته من رو برآورده بکنه.
بنابراین من شدیدا معتقد هستم برای حرفهی عکاسی ، البته عکاسی حرفه ای هر چقدر هم که دوربین گوشی های هوشمند پیشرفت بکنه یک عکاس حرفه ای خیلی نباید احساس خطر بکنه. چون حالا حالا ها دوربین های گوشی ها مونده که بتونن پای دوربین های حرفه ای برسن. و این بحث مهارت هست که اهمیت به مراتب بیشتری رو خواهد داشت.
#5 واقعا بهترین شغل ها اینها هستند ؟!
خب دوباره برمیگردیم به سایت زومیت. من قسمت آخر مقالشون رو هم در موردش یک نظری میدم. نوشته که سایت careercast در کنار بدترین مشاغل جهان ، بهترین ها رو هم معرفی کرده. حالا چیا هست ؟
ریاضی دان ؛ مشاور ژنتیک و استاد دانشگاه.
شما اینها رو در شرایط فعلی بازار ایران مقایسه بکنید ببینید آیا همچین افرادی بهترین شغل های کشور رو دارن یا نه ؟!
پس میخواهم یک نتیجه گیری بکنم از این مقاله و اون هم این هست که با توجه به اینکه این مقاله برای بازار آمریکا نوشته شده و من اون رو صد در صد با اطمینان برای ایران رد میکنم.
#6 ماهیت کسب و کار درآمد اون رو مشخص نمیکنه
به دلایلی که اول پادکست هم توضیح دادم. این رو رد میکنم و دلیل دومم برای رد کردن این مقاله این هست که توی هر کسب و کاری ماهیت و ذات اون کسب و کار نیست که موفقیت مار و تضمین میکنه و تعیین میکنه. بلکه این تلاش خود ما هست ؛ کوشش خود ما هست و اینکه ما چقدر بتونی خودمون رو توی اون حرفه شاخص بکنیم ؛ این نکات هست که میتونه تعیین بکنه ما چقدر موفق میشیم توی هر حرفه و کسب و کار.
من این رو چند بار گفتم این نکته رو که : موفق ترین عکاس ها – حالا البته من این رو برای دنیای عکاسی گفتم. ولی میتونید توی مشاغل دیگر هم تعمیم بدید – این رو گفتم که موفق ترین عکاس ها لزوما بهترین عکاس ها و حرفه ای ترینها نیستند. بلکه مشهور ترین عکاس ها هستند.
جمع بندی
بسیار خب جمع بندی میکنم. ما امروز در مورد یکی از مقالات سایت زومیت صحبت کردیم. که منبعش رو سایت careercast ذکر کرده بود. متوجه شدیم که این مقاله برای بازار عکاسی آمریکا رو داره بررسی میکنه و ما به هیچ وجه نمیتونیم این رو توی ایران تعمیم بدیم.
این رو بررسی کردیم که بازار عکاسی توی آمریکا چه مقدار و چه فاصلهی فوق العاده زیادی داره با بازار عکاسی ایران. حالا نه فقط عکاسی بلکه سایر رشته ها و حرفه ها.
و این رو هم گفتم که توی هر حرفه ای این ذات حرفه نیست که موفقیت شما رو تضمین میکنه. بلکه تلاش ، پشتکار و شهرت شما هست که باعث میشه شما پول بیشتری در بیارید و قرارداد های بهتری ببندید.
مرسی دوستان عزیز از اینکه این پادکست رو گوش کردید و در اپیزود های بعدی با هم بیشتر صحبت خواهیم کرد. خداحافظ
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با سلام ممنون از لطفتون بنده اصلا به درآمد عکاسی اهمیت نمیدم و صرفا علاقه خودم را دنبال میکنم