اپیزود 5 صادکست منتشر شد . توی این قسمت با هم در مورد یک موضوع عجیب صحبت میکنیم . اگه دوست دارید از عکاسی درآمد داشته باشید یک نکتهی مهم رو باید درنظر بگیرید : اینکه اینجا ایران هست و یک سری روش های کسب درآمد از عکاسی که در دنیا جواب میده ، در اینجا فقط وقت شما رو طلف میکنه . پس اگه دوست دارید از عکاسی پول در بیارید ، این قسمت از صادکست رو حتما گوش کنید . صادکست یا پادکستهای رضاصاد مجموعه فایل هایی هست که شما با گوش کردن به اونها میتونید علم خودتون رو بالا ببرید و چیز یاد بگیرید .
در صادکست 5 چه خواهید شنید ؟
دو نوع عکاس داریم : اول کسانی که برای فان عکاسی میکنن و دوم کسانی که از عکاسی خودشون کسب درآمد میکنن . این پادکست برای دستهی دوم ساخته شده و توی این قسمت به شما میگم وارد چه حیطههایی از عکاسی نشید ؛ چون برای شما درآمدی رو نخواهد داشت . من بازار عکاسی آمریکا و کانادا رو دیدم . چون مدتی در اونجا تحصیل ،کار و تدریس کردم و وقتی اون رو با ایران مقایسه میکنم اینو میبینم که بعضی کارها در آمریکا برای شما پول ساز هست اما در ایران نه . توی این صادکست دقیقا در مورد همین روشها صحبت میکنیم .
حتما اینو میدونید که : صادکست رایگان هست و همیشه هم رایگان میمونه . اما اگه براتون مفید بود لطفا اون رو با حداقل یک نفر از دوستاتون به اشتراک بذارید
راههای گوش کردن به صادکست 5
#1 کانال تلگرام رضاصاد
همهی قسمتهای صادکست توی کانال تلگرام من آپلود میشه . میتونید اونجا با حداکثر کیفیت به صادکست گوش بدید .
#2 سایت شنوتو
شنوتو یک سرویس میزبانی پادکست ایرانی هست و من برای اینکه دوست دارم از کسب و کار ایرانی حمایت کنم ، پادکستهای خودم رو توی این سایت هم آپلود میکنم . از همینجا میتونید به صادکست 5 گوش کنید.
#3 سایت soundcloud
ساندکلاد محبوب ترین سرویس میزبانی پادکست توی دنیا هست و صادکست ها اینجا هم آپلود میشه .
#4 صادکست 5 در آپارات
متن پادکست عکاسی صادکست 5
سلام میکنم به شما دوستان هنردوستم . من رضا صادقی هستم و شما دارید به پنجمین اپیزود از سری فایل های آموزشی صادکست گوش میکنید. صادکست یا پادکست های رضاصاد مجموعه فایل هایی هستند که شما با گوش دادن به اونها میتونید علم خودتون رو بالا ببرید و چیز یاد بگیرید.
اگر این بار اولی نیست که به صادکست گوش میکنید حتما این رو میدونید که صادکست رایگان هست و همیشه هم رایگان خواهد ماند؛ فقط به شرط اینکه اگر محتوای اون رو مفید دیدید، اون رو حداقل با یک نفر از دوستانتان به اشتراک بگذارید.
5 روش کسب درآمد از عکاسی که در ایران غیر ممکن است
خب موضوعی که ما میخواهیم امروز در موردش صحبت بکنیم یک موضوع نسبتا عجیب هست که احتمالا انتظار ندارید که بخواهیم در موردش حرف بزنیم. و اون موضوع این هست : 5 روشی که توی ایران نمیشه از عکاسی درآمد داشت.
کاری که سایر اساتید عکاسی انجام نمیدهند
شاید تعجب کرده باشید که چرا من دارم این حرف رو میزنم ؟ چرا موضوع صادکست امروز رو با این اختصاص دادم؟ معمولا استاد های دیگه که آموزش عکاسی میدن، اگر بخواهند در مورد موضوعات مالی صحبت بکنن میان به شما روش های کسب درآمد از عکاسی رو یاد میدن.
اما من برعکس میخواهم امروز روش هایی رو به شما بگم که نمیتونید ازشون درآمدی رو کسب بکنید توی ایران. بسیار خب بیشتر از این مقدمه رو طولش نمیدم و یک راست میریم سر اصل موضوع.
#1 فروش تصاویر استاک (stock)
روش اولی که شما نمیتونید یا به سختی میتونید ازش درآمد داشته باشید توی ایران فروش عکس های استاک (stock) هست که خب توی فارسی ما بهش استوک هم میگیم.
اگر عکاس یا گرافیست باشید خب با این مفهوم آشنا هستید؛ اما اگر نه یه توضیح خیلی کوچک میدم .
عکس استاک یا استوک چیست ؟
فرض کنید شما میخواهید یک کار گرافیکی انجام بدید و به طور مثال برای کارتون نیاز به عکس یک چتر دارید. خب کاری که انجام میدید اینه : گوگل رو باز میکنید. تایپ میکنید umbrella .png و از بین تصاویری که اومده یک با کیفیتش رو انتخاب میکنید و توی کارتون استفاده میکنید.
اما کاری که توی کشور های دیگر انجام میشه این هست که یک سری سایت هایی وجود داره که به شما تصاویر استاک یا حاضر و آماده رو میفروشه.
برای همین اگر شما دنبال چیزی باشید مثلا همون مثال چتر خودمان ، دیگر نیاز نیست وارد گوگل بشید و اون کلمه رو تایپ بکنید و از بین صدها و هزاران عکسی که به شما نشان میده یک مورد مناسب رو پیدا بکنید.
تنها کاری که باید انجام بدید اینه که وارد اون سایت فروش تصاویر استاک میشید؛ عبارتتون رو جستجو میکنید و تمام تصاویری که براش شما میاره از نظر کیفیت از نظر فرمت از نظر اینکه نیازی نیست بک گراندش رو جدا بکنید ، همه و همه حاضر و آماده هست و کار شما فوق العاده راحت تر میشه.
بازار تصاویر استوک در ایران
اما در مورد ایران با توجه به اینکه ما قانون کپی رایت رو نداریم و خب این یک کابوس محسوب میشه برای کسانی که تولید محتوا میکنن از جمله خود من ؛ نظرم اینه که از خیرش بگذریم به خاطر اینکه ما با توجه به قوانین و فرهنگی که توش بزرگ شدیم عادت نداریم بابت همچین چیزهایی پول بدیم.
و اگر به زندگی های خودمون نگاه بکنیم میبینیم که ما حتی نرم افزار هایی هم که استفاده میکنیم همش کرک شده و مجانی هست.
در صورتی که همین الان من دارم با نرم افزار ادوبی آدیشن برای شما این پادکست رو ضبط میکنم. این نرم افزار رو باید کلی بابتش پول بدی شما. اما من ورژن کرک شده اش رو دانلود کردم نصب کردم به راحتی آب خوردن و هیچ هزینه ای هم بابتش پرداخت نکردم.
دقیقا به همین دلیل که ما توی ایران قانون کپی رایت نداریم. برای همین ، این موضوع به نظر من توی ایران جواب نمیده و علیرغم اینکه یک سری سایت های ایرانی اومدن و دارن کار مشابه سایت شاتر استاک رو انجام میدن …
شاتر استاک و سایت های مشابه ایرانی اش
خب شاتر استاک میدونین بزرگترین و معتبرترین سایت دانلود تصاویر استاک توی دنیا هست.
یک سری سایت های ایرانی اومدن دارند کار مشابه اون رو انجام میدن؛ اما خب درآمد آنچنانی رو ندارن. پس این از مورد اول.
#2 برگزاری نمایشگاه عکاسی
میریم سراغ مورد دومی که توی ایران نمیتوانیم ازش کسب درآمد بکنیم توی عکاسی. و اون برگزاری نمایشگاه هست.
درسته که توی ایران گالری هایی توی همه شهرهای ما وجود داره. همیشه نمایشگاه هایی رو دارن برگزار میکنن؛ اما اگر بحث مالی و فروش این آثار مطرح باشه ، نمیخواهم بگم غیر ممکنه و کسی تا حالا این آثار رو نفروخته ؛ اما وقتی مقدار و مقیاس اون رو در نظر میگیریم نسبت به موارد مشابهش توی خارج از کشور میبینیم که خیلی کمه و به عنوان یک منبع درآمد به هیچ عنوان نمیشه بهش نگاه کرد.
توصیه من به هنرجوهای خودم در مورد نمایشگاه عکاسی
اما من همیشه هنرجو های خودم رو توصیه کردم که نمایشگاه برگزار بکنن به این دلیل که خودشون رو میتونن به دیگران بشناسانند ، رزومه فوق العاده قوی از خودشون نشان میدن و برای آیندشون فوق العاده مفید هست و به صورت غیر مستقیم میتونن کسب درآمد داشته باشند.
اما الان داریم در مورد درآمد مستقیم صحبت میکنیم که این روش درآمد مستقیمی آنچنان نداره اما در کل من این روش رو توصیه میکنم بهتون.
#3 عکاسی از مراسم ها و رویدادهای مهم به صورت مستقل
مورد سومی که ما نمیتوانیم به صورت مستقیم ازش کسب درآمد داشته باشیم عکاسی از مراسم ها و رویدادهای مهم هست به صورت مستقل.
منظورم از رویداد و مراسم مهم مثلا جشنواره فیلم فجر هست. یک مراسم خیلی مهم در سطح ملی که مهم ترین مراسم سینمایی در کشور ما محسوب میشه و کلی سلبریتی و آدم معروف ، کارگردان ، بازیگر میان اونجا.
و اگر شما بخواهید به صورت مستقل کار انجام بدید و عکاسی بکنید، حالا منظورم از مستقل اینه که یک موقع هست شما با یک مجله قرارداد بستید ، با یک سایت قرارداد بستید یا یک روزنامه قرارداد دارید، میرید عکاسی میکنید و پولتان رو از اون مجله و سایت میگیرید.
اما اگر بخواهید به صورت مستقل عکاسی بکنید اونجا ، خب کجا وجود داره که بخواهید عکس هاتون رو بهش بفروشید؟
اما توصیه من برعکس است
اما من همیشه توصیه میکنم که توی یک همچین مراسم هایی حضور داشته باشید و عکاسی بکنید. درسته که براتون درآمد مستقیم نداره؛ اما اگه همون عکس ها رو که عکس های سلبریتی ها هستن رو شبکه های اجتماعی خودتون بگذارید این باعث افزایش فالوئرهای شما میشه و از طریق اون میتونید درآمد کسب بکنید.
#4 شرکت در مسابقات عکاسی
خب بریم سراغ مورد چهارمی که نمیتونیم ازش درآمد آنچنانی رو توی ایران کسب بکنیم و اون مسابقات عکاسی هست. ببینید وقتی داریم در مورد مسابقه عکاسی صحبت میکنیم شاید ناخودآگاه ذهن خیلی از ماها بره مثلا سمت international photography awards. خب این مسابقه خیلی معتبر و بین المللی هست.
ایراد مسابقات عکاسی ایرانی
اما ما داریم در مورد مسابقات توی ایران صحبت میکنیم . مسابقاتی که عموما درست داوری نمیشه. حتی داورهاش به درستی انتخاب نمیشه. تعداد مسابقات توی ایران کم هست. جایزه هاش هم خب طبیعتا کم هست.
مثالی از تقلب در یک مسابقه عکاسی ایرانی
و حالا یک موردی رو میخواهم مطرح کنم ولی اسم نمیبرم. چون من خودم دیدم این رو یک بار از نزدیک . اسم نمیبرم ، تاکید میکنم اسم نمیبرم. یک مسابقه ای بود که جایزه رو با هماهنگی دادن به دوستان خودشون!
یعنی در واقع خودشون خریدن؛ بین خودشون پخش کردن و همه چیز یک شوآف بود. من این رو از نزدیک دیدم و خب به نظر من توی ایران ما نمیتونیم همچین منبع درآمد خوبی رو از مسابقات عکاسی داشته باشیم.
البته برای اسم در کردن و معروف تر شدن اینجور مسابقات رو من توصیه میکنم ولی بحث مالی وقتی ما داشته باشیم؛ دید مالی داشته باشیم من توصیه ام این هست که با این نیت توی این مسابقات شرکت نکنیم . خب این هم از مورد چهارم.
#5 عکاسی پاپاراتزی
حالا میخواهیم درباره روش پنجمی صحبت بکنیم که توی ایران نمیتونیم ازش کسب درآمد بکنیم و اون هم عکاسی پاپاراتزی هست.
اگر با این کلمه آشنا نیستید اجازه بدید براتون توضیح بدم. یک عکاس پاپاراتزی کسی هست که توی مکان های عمومی از نوع زندگی سلبریتی ها عکس برداری میکنه و اونها رو به مطبوعات میفروشه.
حالا این عکسبرداری کردن لزوما با اجازه خود اون سلبریتی نیست. اکثر عکاس های پاپاراتزی با صورت کاملا بدون اجازه و با حالت جاسوسی مانند این عکس ها رو از سلبریتی ها میگیرن.
عکاسی پاپاراتزی در آمریکا
و خب همیشه برای مطبوعات اینجور عکس ها جالب بوده و مخصوصا برای مطبوعات زرد و خواننده هاشون اینجور عکس های خیلی خیلی طرفدار داره. و توی خارج از کشور – حالا من در مورد آمریکای شمالی صحبت میکنم – کار و بار عکاس های پاپاراتزی واقعا سکه هست.
عکاسی پاپاراتزی در ایران
اما وقتی میخواهیم در مورد ایران صحبت بکنیم قضیه یک مقداری فرق میکنه. اینجا چون قانون از یک عکاس حمایت نمیکنه؛ به خاطر اینکه قوانین مربوط به عکاسی برمیگرده به چند دهه پیش و از اون تاریخ به بعد آپدیت نشده.
اینجا هیچ حمایتی از طرف قانون برای عکاس وجود نداره و فقط کافیه که یک سلبریتی از شما شکایت بکنه به جرم اینکه ازش عکاسی کردید. و قطع به یقین این شما هستید که محکوم میشید.
مخصوصا اینکه به صورت مستقل بخواهید عکاسی بکنید و وابسته به هیچ روزنامه و مجله ای هم نباشید .
در ایران این عکس ها خریدار نداره
ضمن اینکه مجلات و مطبوعات هم اینجور عکس ها رو از شما نمیخرند به خاطر اینکه براشون دردسر درست میشه. و فقط کافیه که این شخص معروف ، اون سلبریتی از اون روزنامه یا مجله شکایت بکنه تا به راحتی اون رو توی دادگاه محکوم بکنند.
تنها جایی که میشه از عکس پاپاراتزی در ایران استفاده کرد
و تنها جایی که شما میتونید عکس های پاپاراتزی خودتون رو به نمایش بگذارید، شبکه های اجتماعی مثل تلگرام و اینستاگرام هست که خب اینجور جاها کارو بار یک پاپاراتزی واقعا توی ایران خیلی سکه هست.
ولی از نظر مالی نه ؛ هیچ درآمدی برای شما نداره و این صرفا جنبهی فان و افزایش ممبر و فالوئر داره برای اون شبکه اجتماعیتون.
ضمن اینکه این رو همیشه در نظر بگیرید که اگر به هر دلیلی اون سلبریتی بخواهد از شما شکایت کنه، احتمال خیلی زیاد این شمایید که توی دادگاه محکوم میشوید. چون هیچ قانونی برای حمایت از یک عکاس وجود نداره توی ایران .
مقایسه بین قوانین عکاسی ایران و آمریکا
و من میخواهم یک مقایسه خیلی جالبی بکنم بین قوانین که در آمریکا برای عکاسی وجود داره و قوانینی که اینجا اصلا وجود نداره !
توی آمریکا اگر شما از شخصی ، حالا فرقی نمیکنه این سلبریتی باشه ، نباشه ، هر شخصی در محیط عمومی عکاسی بکنید اون شخص نمیتونه از شما شکایت بکنه تا زمانی که شما از طریق اون عکس کسب درآمد نکرده باشید.
یعنی مثلا من از شخصی عکاسی میکنم و این عکس رو میرم به یک مجله میفروشم. اون مجله چاپ میکنه اون عکس رو و من پولی دریافت میکنم بابت اون عکس.
حالا اون شخص میتونه بره ادعای غرامت بکنه که با عکس من این آقا کسب درآمد کرده و من سهم خودم رو میخواهم.
و اینجا قانون حق رو به اون میده و من رو مجبور میکنه که بهش غرامت بدم.
اما نکته خیلی جالب اینه که موضوع عکاسی به هیچ عنوان توی آمریکا جنبه کیفری نداره. یعنی به شما هیچ وقت به عنوان یک مجرم نگاه نمیکنند. و شما اگر غیر قانونی ترین کارها رو هم کرده باشید توی عکاسی فقط و فقط تنها کاری که میکنن بهتون جریمه میبندن و شما باید یک مبلغی رو پرداخت کنید.
تازه اون هم موضوع اقتصادی هست یعنی شما از کسی عکس گرفته باشید و از اون عکس کسب درآمد کرده باشید.
اما خب متاسفانه اینجا تا همین چند سال پیش شما وقتی در خیابان عکاسی میکردید، مردم حداقل به دید یک جاسوس بهتون نگاه میکردن. حالا اوضاع خیلی بهتر شده نسبت به قبل.
ولی خب این طرز تفکری بود که وجود داشت و الان توی بعضی از شهرهای ما حتی بعضی نقاط تهران وجود داره و قانون هم هیچ حمایتی از شما نمیکنه.
و ممکنه به خاطر عکاسی موضوع شما جنبه کیفری پیدا بکنه. برای همین موضوع عکاسی پاپاراتزی رو من به هیچ عنوان توصیه نمیکنم که توی ایران بخواهید انجامش بدید.
و اگر انجامش بدید و به هر دلیلی توی دردسر بیفتید ، قانون از شما حمایتی نخواهد کرد.
پس این هم پنجمین روشی بود که توی ایران نمیتونیم ازش به عنوان یک عکاس کسب درآمد کنیم.
راه های دنبال کردن صادکست در شبکه های اجتماعی
بسیار خب صادکست 5 همینجا تموم میشه. مرسی از اینکه گوش کردید و فراموش نکنید که صادکست رایگان هست و همیشه هم رایگان خواهد ماند ، منتهی اگر محتوای این پادکست رو مفید دیدید لطفا اون رو حداقل با یک نفر از دوستانتان به اشتراک بگذارید .
برای دسترسی به تمامی قسمت های صادکست میتونید به وبسایت من به نشانی rezasadeghi.net مراجعه بکنید یا در کانال تلگرام من با آیدی @rezasaad جوین بشید. و با حتی اکانت اینستاگرام من که همین آیدی رو داره یعنی @rezasaad اون رو هم فالو بکنید.
مرسی از اینکه وقت گذاشتید و توی صادکست های بعدی حتما با هم صحبت میکنیم . پیروز ، موفقت و یک پله حرفه ای تر باشید. خداحافظ
صادکست 5 در اینستاگرام من
بعد از انتشار هر قسمت از صادکست ، توی اکانت اینستاگرام خودم ، اون رو به دوستام خبر میدم . اگه دوست دارید کلی نکته و ترفند خیلی عالی یاد بگیرید که فقط توی اینستاگرام اونا رو منتشر میکنم ، منو فالو کنید .
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مرسی از مقالات خوبی که منتشر میکنید
ممنونم از اینکه به یادگیری خودتون اهمیت میدین
سلام ممنون از مطالب خوبتون ، میشه لطفا در مورد ثبت نام در سایت شاتراستوک راهنمایی کنید . من یک بار ثبت نام کردم ولی سایت اجازه تکمیل روند ثبت نام رو نمیده و ایمیل رو غیر فعال میکنه .