چگونه عکاسی را شروع کنیم ؟ شروع عکاسی برای تازه کاران
هر عکاس قبل از اینکه وارد این حرفه بشه، از خودش این سوال رو پرسیده که چگونه عکاسی یاد بگیرم ؟ بعد از یادگیری عکاسی به این فکر کرده که چگونه عکاس شوم ؟ (هر کسی که عکاسی بلده لزوما عکاس حرفه ای نیست). بعد از اینکه شروع به عکاسی کرد و کمی توی این کار جلو رفت ، از خودش سوال میکنه که چگونه عکاس حرفه ای شویم ؟ و همینطور سوال های بهتر و بهتر برای حرفه ای تر شدن در عکاسی … در این مقاله قصد دارم به این سوال جواب دهم؛ یعنی چگونه عکاسی را شروع کنیم ؟
آیا تجهیزات یا دوربین حرفه ای بخریم یا نه ؟
اگر پولتان زیاد است مانع این کار نمی شوم ولی اگر فردی هستید که پول خود را با برنامه خرج میکنید اجازه بدید بهتون بگم در اول کار از خرید دوربین دست نگه دارید چون خرید تجهیزات گران و حرفه ای میتونه فرایند یادگیری شما رو پیچیده کنه و روند آموزشی شما رو کند کنه. یادمون باشه که سوال شما این بود : چگونه عکاسی را شروع کنیم . خرید لوازم گرون قیمت برای شروع عکاسی نیست.
مثل این میمونه شمایی که تازه گواهینامه گرفتی با ماشین های مسابقه ای رانندگی کنی. درسته که عکاسان حرفه ای میتونن عکاس های بسیار تاثیر گذاری با دوربین های کوچک و آماتور بگیرند ولی برای افرادی که تازه عکاسی رو شروع کردن ، این امکانات زیاد فقط باعث گیج شدن اونها خواهد شد.
ولی اگر تصمیم شما برای عکاس شدن جدی هست و قصد خرید دوربین دارید،اولین قدم تحقیق است. پیشنهاد میشه فروم های عکاسی و پیج های اینستاگرام عکاسی رو بگردید تا با نظرات کاربران آنها آشنا بشید و ببینید دیگران چه دوربین و وسایلی رو با چه برندی پیشنهاد میکنند و تجربه خودشون رو به اشتراک میذارن. اون وقت با توجه به بودجه خودتون و نیازتون و صد البته مشورت با کسانی که تجربه خرید دوربین های عکاسی دارن و یا مشورت با مدرس های عکاسی، دوربین خودتون رو انتخاب کنید.
البته رضاصاد همیشه تاکید کرده که لنز از خود دوربین مهم تر هست . به این دلیل که با یک دوربین خوب و یک لنز بد ، نمیشه عکس های عالی گرفت در صورتی که با یک لنز عالی و یک دوربین معمولی یا حتی بد ، میشه گاها شاهکارهای هنری خلق کرد.
همین امر برای خرید تجهیزات جانبی(مثل نورپردازی) هم صدق میکنه. باز هم تاکید میکنم که در اول کار به هیچ عنوان نیازی به خرید تجهیزات گرون قیمت ندارید و این تجهیزات فقط ترمز های راه شما خواهند بود (چون که شما رو گیج میکنن). بعد از مدتی اگه احساس کردین که به این تجهیزات نیاز دارید ، بهتون توصیه میکنم که خودتون اونها رو درست کنید ! بله درست کردن تجهیزات یکی از کارهای بسیار متداولی هست که در تمام دنیا انجام میدن و بهش DIY گفته میشه . اتفاقا در مقاله که در مورد رینگ لایت در سایت وجود داره ؛ در انتهای مقاله به شما آموزش ساختن رینگ لایت هم داده شده.
نکته کوچک این بخش اینه : اگر شما مهارت خودتون رو بالا ببرید حتی با گوشی های هوشمند هم میتونید عکس های فوق العاده بگیرید. اگر از علاقه تان مطمئن نیستید پیشنهاد میشه از خرید دوربین فعلا منصرف بشید و با گوشی های هوشمند عکاسی را امتحان کنید. چون اگر از خیلی از عکاس های حرفه ای سوال کنید که از کجا عکاسی رو شروع کردن ؛ احتمالا به شما جواب میدن : از عکاسی با گوشی
برای شروع عکاسی تا میتوانید عکس بگیرید !
“ده هزار عکس اول شما بدترین عکاس های شما هستند”
– هنری کارتیه برسون
شما همینطور که دارید در عکاسی خود پیشرفت می کنید و عکس های متعددی از آموخته ها و خلاقیت خود می گیرید میبینید که به عنوان یک عکاس چقدر در مهارت های خود بهبود داشتید. کافیست نگاهی به عکس هایی که در اوایل کارتان انداختید نگاه بیندازید تا ببینید حق با آقای هنری کارتیه برسون بوده است. شما باید آموخته هایتان رو به کار بگیرید. سعی کنید آنها را در عکسبرداری دخیل کنید و تجربه کنید هر چه بیشتر عکس بگیرید بیشتر و سریع تر یاد میگیرید.
نکته قابل توجه اینجاست که شما میخواهید بدونید چگونه عکاسی را شروع کنیم . شروع عکاسی یعنی وارد شدن بر یک حرفهی منظم و دقیق. شما باید از عکاسیِ بدون برنامه و همینجوری، خودداری کنید. شما به عنوان کسی که وارد حرفهی عکاس شده باید بدانید برای چه هدفی عکس برداری می کنید. مثلا اینکه تصمیم دارید مهارت های نورپردازی خود را تقویت کنید یا میخواهید در ترکیب بندی کمی تمرین کنید؟
کتابچه های راهنمای خسته کننده دوربین ها را بخوانید!
یکی از خسته کننده ترین کار ها خواندن کتابچه های راهنمای وسایل خریداری شده می باشند. کتابچه های راهنمای کار با دوربین های عکاسی هم از این قاعده مستثنی نیستند.
خوبه که بدونیم خواندن این کتابچه ها خیلی مفید هستند؛ هم برای تازه کار ها و هم برای کسانی که دنبال رفع اشکال و بهبود دانسته هاشون هستن که با طرز کار این موجود دوست داشتنی شون (دوربین های عکاسی ) آشنا بشن. شاید مثل همیشه اون کتابچه ها رو نادیده بگیرید ولی سعی کنید اونها رو بخونید با اطمینان بهتون بگم خیلی چیز های مفیدی یاد میگیرید.
و خیلی جالبه که بدونید در بازار ایران ، دفترچه راهنمای دوربین های مختلف رو به فارسی ترجمه کردند و به فروش میرسانند . بنابراین این نکته یعنی این دفترچه ها همچین هم بی استفاده نیستن و به درد میخورند.
با این حال از دشواری و سختی خواندن این کتاب های کسل کننده چیزی کم نمیشه. بنابراین بهتره این کتابچه ها رو جلوی چشمتون بذارید تا اونا رو در وقت های خالی و مردهی خودتون مطالعه کنید. مثلا در اتوبوس یا مترو موقع رفتن به محل کار، زمان انتظار برای پختن غذا یا مثل این خارجی ها در سرویس بهداشتی ?. این به شما بر میگرده تا بتونید جا و زمان مناسب رو پیدا کنید و از زمان خود هرچه بهتره استفاده کنید.
البته الان که با شما صحبت میکنم ، تمام دفترچه راهنما ها ، با فرمت PDF و به صورت رایگان در اینترنت وجود داره. خیلی جالب میشه دقیقا در زمانی که دیگران وقت ارزشمند خودشون رو در اینستاگرام و تلگرام تلف میکنن ، شما با همون گوشی موبایل در حال یاد گرفتن مهارت های جدید هستید.
کارگاه ها و دوره ها
همه ما از مزایای دوره ها و کلاس های حضوری آگاهی داریم و همیشه اشتیاقی برای حضور در کلاس ها داشتیم (حدس میزنم البته!) . از آن سو دوره ها تمرکز خاصی را برای ما در آن موضوع ایجاد میکنند که عکاسی هم از آن ها مستثنی نیست. کلاسی را انتخاب کنید که زیاد گران نباشد که در صورتی که از مدرسش راضی نبودید ناراحت نشوید و باعث نشه که از آموزش عکاسی خاطرهی بدی داشته باشید. کلاسی را انتخاب کنید که جنبه عملی عکاسی نیز به شما تدریس بشه. در ضمن هر دوره ای که می روید مطالب آن را حتما به کار بگیرید
البته آموزش های حضوری به شما این امکان رو میده تا با مدرس ارتباط مستقیم داشته باشید و سوالات خودتون رو بپرسید و با دیگران به بحث و تبادل نظر بپردازید. اما از دوره های مجازی خوب هم غافل نشید. شاید از نظر مکانی و زمانی در موقعیتی نباشید که بتوانید در دوره ها و کلاس های حضوری شرکت کنید. پس به دنبال کلاس های مجازی هم باشید.
البته رضاصاد همیشه این مثال رو برای ما میزنه که : استاد عکاسی مثل کاتالیزور در یک واکنش شیمایی هست . اینکه برای ما این سوال وجود داره که چگونه عکاسی را شروع کنیم ؛ شاید جواب سریع ترش در دست یک استاد عکاسی باشه.
از اتوماتیک به دستی!
هیچ عجله ای نیست، از عکاسی خود با تنظیمات اتوماتیک لذت ببرید و عکاسی کنید. اما فراموش نکنید برای یک عکاس حرفه ای شدن بسیار مهم است که بتوانید با تنظیمات دستی یا manual دوربین عکاسی خود کار کنید. این کار دقیقا مانند یادگیری رانندگی ست. اوایل برای همه چالش برانگیز است که بتوانند هم نگاه به جلو داشته باشند هم بتوانند کلاج را با پا فشار دهند دنده مورد نظر را عوض کرده و خیلی از کار ها .. وقتی نگاه میکنیم میبینیم خیلی دشوار به نظر می رسه ولی با تمرین کم کم میبینیم خیلی از این کار ها رو به طور اتوماتیک انجام میدهیم. مثل اینکه تنظیمات اتوماتیک دوربین به داخل ذهن ما منتقل شده.
البته تونی نورثروپ یکی از مطرح ترین مدرسین عکاسی جهان جمله ای داره که میگه : همیشه هم استفاده از مود دستی دوربین لازم نیست . حتی عکاسهای حرفه ای هم از سایر مود های دوربین استفاده میکنند . دوربین خودتون رو در مود اولویت دیافراگم یا اولویت شاتر قرار بدید
این حرف یعنی دلیل من برای تاکید بر مد دستی در دوربین به این خطر هست که شما در حال یادگیری عکاسی هستید و دارید به خودتون اون سوال مهم یعنی چگونه عکاسی را شروع کنیم رو جواب میدید. پس عمدا در اوایل عکاسی باید کمی خودتون رو محدود تر کنید تا فرآیند یادگیری شما سریع تر اتفاق بیوفته.
نرم افزار ها
به قول انسل آدامز ما عکس را نمیگیریم ؛ بلکه آن را میسازیم. پس چه اشکالی داره این ساختن عکس در دو یا سه مرحله باشه ؟ همیشه تاکید کردیم که سعی نکنید عکسی که در ذهن دارید رو فقط به وسیلهی دوربین خلق کنید. نرم افزار های ویرایش عکس در ادامهی کار به ما کمک میکنن که عکس خام رو بیشتر و بیشتر شبیه به عکسی کنیم که در ذهن مد نظر داشتیم.
رضاصاد همیشه توصیه میکنه حتما حتما با فرمت خام یا RAW عکاسی کنید. چرا که دست شما برای ادیت و ویرایش عکس بسیار باز خواهد بود . عکاس ها معمولا با دو نرم افزار ادوبی لایت روم و ادوبی فتوشاپ عکس های خودشون رو ادیت میکنن. برای ادیت ها اولیه (تصحیحات نور ؛ رنگ و لنز) از لایت روم و برای ادیت های اصلی و سنگین تر از فتوشاپ استفاده میشه. حتما وقت خوبی بذارید و این دو نرم افزار رو یاد بگیرید. چرا که بسیار برای شما مفید خواهند بود.
پس حرف اشتباهی نیست اگر به شما بگیم بعد از جواب دادن به سوال : چگونه عکاسی را شروع کنیم ؟ بهتره به سوال “چگونه ادیت عکس را یاد بگیریم” هم جواب بدیم.
چگونه عکاسی را شروع کنیم ؟ جمع بندی
لذت ببرید، از عکاسی لذت ببرید، هیچی مهمتر از این نیست که از عکاسی لذت ببرید
نگران عکس های معمولی خود نباشید، تلاش کنید و یاد بگیرید. از شکست های خود اصلا ناامید نشید. حتی خودتون رو با عکاسان حرفه ای مقایسه نکنید. همه آنها حرفه ای متولد نشدند. بلکه با تمرین و تلاش به این نقطه رسیدن و این رو بدونید که اونها هم روزی از خودشون سوال کردن که چگونه عکاسی را شروع کنیم ؟! شک نکید با همین تمرین و تلاش، شما هم یکی از آنها خواهید شد.
درباره محمدامین ورقایی
من محمد امین ورقایی هستم . تحصیلاتم در رشتهی کارآفرینی از دانشگاه تهران هست . تا الان با چندین غول اقتصادی و تجاری کشور همکاری کردم و تجربیات خودم که مرتبط با این سایت هست رو دراختیار شما میذارم.
نوشتههای بیشتر از محمدامین ورقایی10 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام وقت بخیر اقای شاد …ممنون میشم راجب عکاسی منظره و شروعش یکم توضیح بدین …
میخواهم عکاس حرفه ای شوم چقدرطول میکشد
سلام
کاملا بستگی به زمانی که خودتون میذارید داره. یادمه خود من وقتی که احساس نیاز به یادگیری عکاسی کردم ، برای 2 تا 3 ماه روزی 5-6 ساعت آموزش میدیدم و عکاسی رو در حد توانایی در تدریس یاد گرفتم.
سلام آقای صادقی.برای من که هیچی بلد نیستم و میخواهم واقا تا حرفه ای شدن برم از کجا شروع کنم چه کتاب هایی بخوانم که یک عکاس همه فن حریف شوم و این که به اون نظر جواب دادین گفتین روزی ۵ ۶ ساعت مطالعه میکردم برای یادگیری.اگه ما هم مشتاق یادگیری باشیم و وقت هم داشته باشیم چه کتاب هایی بخوانیم و چ کار کنیم ممنون میشم جواب بدین
سلام
پیشنهاد من اینه که تا میتونید از سایت یوتیوب فیلم آموزش نگاه کنید.
سایت لیندا هم خیلی خوبه . اگر تونستید آموزش های اون رو هم تماشا کنید
مرسی از مطالب مفیدتون و این که علم و دانش اتون رو در اختیار دیگران قرار میدین .ممنون میشم اگه مباحث روانشناسی و خودباوری نسبت به شروع عکاسی هم بیان کنید . من بخش بزرگی از مشکل در یادگیری ام بخش خجالتی بودن و کمبود اعتماد به نفس من در خلال یادگیری هستش.
مرسی
سلام خسته نباشید من خیلی دوست دارم در آینده عکاس بشم. و این آرزوی منه اما چجوری من تو یه شهر کوچیکی از استان اصفهان زندگی میکنم که استاد عکاسی نداره و من خیلی ناراحتم ??امیدوارم یه استاد خوب پیدا بشه که من بتونم پیش ایشون آموزش ببینم و به آرزو ام برسم
سلام من سال بعد باید انتخاب رشته کنم چه رشته ای مناسبه؟
سلام من سال بعد باید انتخاب رشته کنم چه رشته ای مناسبه؟