استودیو 7 برای مدرسه تلویزیونی ایران با حضور رضاصاد
دنبال آموزش عکاسی با موبایل هستید ؟ به عکاسی با گوشی علاقه دارید ؟ توی برنامه استودیو 7 که از شبکه آموزش و از مدرسه تلویزیونی ایران پخش شد من به شما ترفندهایی رو برای عکاسی با موبایل آموزش دادم که میتونید با کمترین امکانات عکس های خیلی خیلی بهتری رو با گوشی خودتون بگیرید.
استودیو 7 چیست ؟
استودیو 7 نام یک آیتم عکاسی هست که از شبکه ۷ سیما پخش شده. این آیتم بخشی از مدرسه تلویزیونی ایران هست و در هر قسمت من یعنی رضاصاد به شما آموزش عکاسی با موبایل میدم ؛ یعنی این که بتونید با کمترین امکانات که همون موبایل تو دستتون هست بهترین عکس رو ثبت کنید. البته منظور من از بهترین عکس ، بهترین عکس ممکن با توجه به امکانات شما هست؛ وگرنه برنامه استودیو ۷ فقط یک شروع برای ورود به دنیای زیبا و جذاب عکاسی هست. شما میتونید توی این صفحه آرشیو فیلم های این آیتم رو به صورت کامل مشاهده کنید.
مشاهده تمام قسمت های برنامه
در ادامه شما میتونید تک تک قسمت های آیتم استودیو هفت رو از همین صفحه مشاهده کنید. پیشاپیش بابت کیفیت کم فیلم ها عذر خواهی می کنم؛ متاسفانه نسخه بهتری توی اینترنت برای دانلود وجود نداشت.
مفهوم CRI در عکاسی و نورپردازی چیست ؟
یکی از مهمترین فاکتور هایی که برای خریداری و استفاده از منابع نور در دنیای عکاسی و فیلمبرداری باید مورد توجه ما قرار بگیره بحث شاخص نمود رنگ یا همون CRI هست. CRI در زبان انگلیسی مخفف Color Rendering Index هست. اجازه بدید کمی بیشتر براتون توضیح بدم. یک سیب قرمز رو در نظر بگیرید ؛ خب رنگ این سیب همون توا که گفتم قرمز هست. حالا بیایید با هم بررسی کنیم که این سیب چطوری توست چشم ما دیده میشه.
برای این که ما بتونیم تصویر این سیب رو ببینیم نیاز هست که نوری در محیط وجود داشته باشه. این نور باید به سطح سیب برخورد بکنه و بازتاب این نور به سمت چشم ما بتابه. در این صورت ما میتونیم تصویر سیب رو ببینیم. در دنیای عکاسی و فیلمبرداری هم دقیقاً اوضاع به همین منوال هست. نوری باید وجود داشته باشه که به جسم برخورد کنه و پرتوهایی که از اون جسم به لنز دوربین تابیده میشن توسط سنسور ثبت میشن و ادامه داستان …
کل ماجرای CRI درمورد همون نوری هست که توی محیط وجود داره و قراره بعد از برخورد با جسم به سطح سنسور دوربین برسه. اینکه اون نور در بازسازی رنگ های اجسام چقدر قدرت داشته باشه این کل مفهوم CRI هست. اگر با این موضوع آشنایی نداشتید احتمالاً تعجب کردید که مگه نورهای مختلف توی بازسازی رنگ ها با هم تفاوت دارن؟ بله ؛ جواب مثبته ! ما نورهایی رو داریم که بعد از تابیدن به اجسام توانایی این رو دارند که رنگ اون جسم رو تمام و کمال بازسازی کنن ؛ در مقابل نور های هم وجود دارند که نمیتونن عیناً رنگ واقعی اجسام رو به ما نشون بدن.
برای همین معمولاً توصیه میشه از منابع نوری استفاده کنید که توانایی بازسازی رنگ بالایی داشته باشن ؛ یا اگه قرار باشه علمی تر صحبت کنیم ؛ باید از نور های استفاده کنیم که CRI بالاتری داشته باشن.
با اینکه توی این قسمت از برنامه استودیو 7 به صورت نسبتاً کامل در مورد این موضوع صحبت کردم اما اینجا هم باید این رو بگم که شاخص نمود رنگ یا همون CRI یک بازه عددی بین 0 تا 100 هست. هر چقدر به عدد 100 نزدیک تر بشیم به این معنی هست که اون منبع نور توانایی بیشتری برای بازسازی رنگ ها داره. مثلا CRI نور خورشید 100 هست ؛ به این معنی که در نور خورشید ، رنگ ها رو عینا مطابق اون چیزی که هست میبنیم.
باید و نباید ادیت عکس
به عنوان یک عکاس یکی از سوالاتی که احتمالاً برای همه ما به وجود اومده این هست که حکم ادیت عکس توی عکاسی حرفه ای چیه ؟ منظورم اینه که آیا به عنوان یک عکاس حرفهای باید عکس های خودمون رو ویرایش بکنیم یا نه ؟ اگه بخوام یک توضیح کلی به شما بدم توی دنیای عکاسی دو مدل نظر و ایده وجود داره : دسته اول معتقدن که یک عکس باید در طبیعی ترین حالت خودش باشه و تحت هیچ شرایطی ما نباید عکس های خودمون رو ادیت کنیم. دسته دوم اما باور دارن که وظیفه اصلی یک عکاس نشون دادن بهترین و کاملترین ورژن یک عکس هست ؛ بنابراین اونا میگن که باید حتماً عکس های خودتون رو ادیت کنید.
حالا اجازه بدهید در مورد نظر خودم صحبت کنم. من گاهی جزو دسته اول هستم و گاهی دقیقا برعکس جزوه دسته دوم ؛ به نظر من تو عکاسی سبکها و ژانرهای وجود دارن که واقعی بودن عکس حرف اول رو میزنه ، مثلاً تو عکاسی خبری یا فتوژورنالیسم وظیفه اصلی یک عکاس نشان دادن یک رویداد به صورت خبری هست. خب اگر توی همچین ژانری قرار باشه توی عکس دست ببریم ، عملا دیگه چیزی به نام عکاسی خبری وجود نداره. چون اون رویداد رو به چیزی غیر از چیزی که هست تبدیل کردیم.
اما فرض کنید که داریم از کسی عکاسی پرتره انجام میدیم. در این صورت خیلی اهمیتی نداره که چقدر این عکس س واقع گرایانه باشه. شما اینجا کاملا مجاز هستید که هرچقدر لازمه روی عکس ادیت و تغییرات انجام بدید تا بهترین نسخه ممکن از اون عکس رو درست کنید. البته اینجا هم هستند کسانی که باز هم اعتقاد دارند ما باید توی عکاسی پرتره یک تصویر طبیعی رو به مخاطب نشون بدیم. اما خوب من از این دسته نیستم.
معرفی بهترین نرم افزارهای ویرایش ویدیو برای موبایل و برای کامپیوتر
توی این قسمت از برنامه استودیو 7 به شما بهترین نرم افزارهای ادیت تدوین ویدیو رو معرفی کردم. از اونجایی که میدونم خیلی از شما با گوشی موبایل خودتون ویدیو تدوین می کنید ، هم برای موبایل و هم برای کامپیوتر بهترین نرم افزارهای موجود رو لیست کردم. برای تولید محتوا یکی از اساسی ترین موضوعاتی که باید بلد باشید بحث ادیت و ویرایش فیلم هست. به طوری که لااقل از پس ادیت ویدیو های آموزشی خودتون یا ویدیوهای معرفی محصولات خودتون بربیاید.
اگه از خود من بپرسید به شما خواهم گفت که ادیت ویدیو فقط و فقط روی کامپیوتر باید انجام بشه ؛ چون که ابزارهای حرفهای این کار فقط برای سیستم عامل های ویندوز و مک توسعه داده شده. با موبایل هم میشه به ویدیو تدوین کرد ؛ اما اصلاً انتظار یک کار حرفه ای رو نداشته باشید. شما می تونید یک نرم افزار حرفه ای ویرایش ویدیو را با چند هفته آموزش دیدن و تمرین یاد بگیرید. این پیشنهاد خود من هست. اما اگر مایل هستید میتونید با ابزار هایی که روی موبایل هم توسعه داده شده کار کنید. به همین دلیل توی این قسمت از برنامه استودیو هفت بهترین نرم افزارهای موجود رو به شما معرفی کردم.
یک نکته شاید بی اهمیت در مورد تلفظ اسم یکی از نرم افزارها : یکی از نرم افزارهای تدوین ویدیو روی موبایل “کینه مستر” هست ؛ توی ایران بیشتر با نام کاین مستر شناخته میشه. شما مجاز هستید هر کدوم از این تلفظ ها رو که دوست داشتید استفاده کنید. حتی می بینید که خود من هم این نرم افزار رو با اسم اشتباه اون استفاده کردم اما خب شرکتسازنده تلفظ دیگه ای رو برای نرم افزار خودش در نظر گرفته.
عکاسی HDR جیست ؟ بهترین راه حل ساده برای افزایش داینامیک رنج
البته من توی دوره عکاسی مقدماتی خودم به صورت کامل و بسیار ساده در مورد مفهوم داینامیک رنج توضیح دادم ؛ اما اگه بخوام یک توضیح خیلی کوتاه در مورد داینامیک رنج به شما بدم اینه که فاصله روشن ترین نقطه عکس و تاریک ترین نقطه عکس که دارای جزئیات قابل تشخیص باشن رو بهش میگن داینامیک رنج. مقیاس داینامیک رنج استاپ یا پله هست. البته درک می کنم شاید برای شما این موضوع نامأنوس باشه. کاملاً طبیعی هست؛ چون توضیح شکمی طولانیه.
اما اگه بخوام براتون مثالی بزنم نمیتونم اینطوری بگم : فرض کنید با دوست خودتون رفتید توی پارک ؛ هوا آفتابی هست و نور زیادی توی محیط وجود داره. حالا دوربین موبایل تون رو در میارید و شروع میکنید از دوستتون عکاسی می کنید؛ منتها یک مشکلی وجود داره : عکس هایی که از دوستتون گرفتید خوبه ها ، ولی آسمون پشت سرش کاملاً سفید هست. به اصطلاح عکاسی over exposed شده. اینبار میاین با انگشتتان روی آسمون ضربه می زنید تا نوردهی روی آسمون انجام بشه. اما با این که این دفعه آسمون کاملا آبی و خوب نشان داده شده ، دوست شما کاملا سیاه شده. این مشکل داینامیک رنج هست.
حالا کاری که ما در عکاسی HDR انجام میدیم این هست که سه تا عکس با نوردهی های مختلف میگیریم. یکی از عکسها نوردهی زیادی داره و اصطلاحاً overexposed هست. عکس دوم نوردهی مناسبی داره و در نهایت عکس سوم نوردهی کمتر از استاندارد داره و اصطلاحاً underexposed هست. حالا اگر ما این سه تا عکس رو با هم ترکیب کنیم در نهایت عکسی خواهیم داشت که هم نقاط روشن صحنه دارای جزئیات هستند ؛ هم نقاط تاریک و هم نقاطی که نوردهی متوسطی دارن. این یک عکس HDR هست.
خوشبختانه توی موبایلها عکاسی HDR به صورت اتوماتیک انجام میشه. فقط کافیه دوربین موبایل خودتون رو ببرید روی مود HDR ؛ خود موبایل سه تا عکس پشت سر هم با نوردهی های مختلف میگیره و بلافاصله اونها رو با هم ترکیب میکنه و در نهایت خروجی کار رو به شما نشون میده.
پنج روش افزایش عمر باتری دوربین
منظور من از افزایش عمر باتری دوربین این هست که فاصله بین دو بار شارژ شدن اون رو طولانی تر کنیم. گاهی شرایط عکاسی ما جوری هست که دسترسی به باتری اضافه یا شارژر نداریم. مثلاً برای عکاسی آسمان شب از شهر خارج شدیم و باطری اضافی هم همراهمون نیست. اینجا باید با ترفندهایی کاری کنیم که عمر باتری دوربین ما به بیشترین حالت خودش برسه. من توی این قسمت از برنامه استودیو 7 به شما ۵ روش معرفی کردم که میتونید بیشترین شارژدهی رو از باتری دوربین خودتون بگیرید.
تکرار الگوها : یک روش بسیار جذاب برای ترکیب بندی
اگر پست های سایت من رو دنبال کرده باشید حتماً با موضوع ترکیب بندی آشنا هستید. اگر هم نه، پیشنهاد می کنم مقاله ای که در مورد قانون یک سوم در عکاسی نوشتن رو مطالعه کنید. اگر بخوام خیلی ساده یک تعریف شاید حتی غیر علمی در مورد ترکیب بندی به شما بگم ، اینطوری خواهم گفت که ترکیب بندی یعنی اینکه ما چه چیزهایی در کادر عکس خودمون داشته باشیم و این چیزها به چه صورت توی کادر قرار گرفته باشن. حالا ما ده ها قانون ترکیب بندی توی عکاسی داریم و من توی این قسمت از مدرسه تلویزیونی ایران یکی از این قوانین رو به شما آموزش دادم. و قانون همونطور که میدونید چیزی نیست جز تکرار الگوها و تکسچر ها در عکس.
بعضی وقت ها توی دنیای واقعی یکسری الگوهای وجود دارن که تکرار شدنشون و پشت سر هم قرار گرفتنشون جذابیت ایجاد میکنه. مثلاً صندلی های خالی یک ورزشگاه که به صورت زیبایی تشکیل یک بافت و تکستچر رو از دور میدن. این دقیقاً منظور من از تکرار الگوها در ترکیب بندی عکس هست. برای اینکه بتونید توی این مدل ترکیب بندی خبر بشید یک تمرین دو مرحله ای وجود داره:
مرحله اول این هست که هر جا و به هر صورتی یک الگوی تکرار شونده رو مشاهده کردید ازش عکاسی کنید. توی این مرحله هیچ لزومی نداره که عکس شما حرفی برای گفتن داشته باشه. چون در دنیای عکاسی حرفه ای عکس ها بعد از اینکه از نظر فنی نقد میشن، تازه میریم سراغ اینکه اون عکس چه مفهومی رو میخواد منتقل کنه. همونطور که گفتم توی این مرحله هیچ نیازی به این نیست که عکس شما حرفی برای گفتن داشته باشه.
و مرحله دوم این هست که زمانی که شما توی پیدا کردن بافت ها و الگو های تکرار شونده و عکاسی از اونها مهارت پیدا کردید، حالا نوبت به این میرسه که بتونید با عکس خودتون صحبت کنید. یعنی همون داشتن معنی و مفهوم توی عکس. بعد از انجام این دو مرحله شما میتونید با کیفیت قابل قبولی این نوع ترکیب بندی و رو توی عکسهای خودتون به کار ببرید و عکس های خیلی زیبایی رو خلق کنید. و انصافاً قانون بسیار زیبایی هم هست !
تمرین سیب در عکاسی برای افزایش خلاقیت
قبل از هر چیز بد نیست این رو بدونید که من یک پست کامل و مفصل در مورد تمرین سیب توی سایت دارم ؛ اما با توجه به اینکه توی برنامه استودیو 7 هم در مورد تمرین سیب صحبت کردم ، اینجا هم چند خط در مورد این تمرین جالب و جذاب براتون می نویسم. توی عکاسی گاهی شما هر چقدر تلاش می کنید هیچ ایده ای برای گرفتن عکس به ذهن شما خطور نمی کنه. خیلی ساده اگه بخوام بگم گاهی خلاقیت شما ته میکشه ! اینجا دقیقا جایی هست که ما دست به دامن تمرین سیب میشیم تا خلاقیت خودمون رو توی عکاسی افزایش بدیم.
تمرین سیب مکانیزم خیلی ساده ای داره : شما یک سیب یا هر چیز دیگه ای رو ور می دارید و سعی می کنید از اون عکاسی کنید. منتها این وسط یک نکته خیلی مهم وجود داره : این که باید فرض کنید کل دنیای شما فقط همین یک سیب هست. فرض کنید هیچ چیز دیگه ای توی این دنیا وجود نداره. انگار شما در یک زندان هستید و تنها زمانی به شما اجازه خلاصی و رهایی از این زندان رو میدن که با همین سیبی که در اختیار دارید عکس های خوب و خلاقانه ای رو بگیرید. عکس خوب کلید رهایی از زندان !
حالا باید سعی کنید روش های مختلف رو برای عکاسی از این سیب به کار ببرید. با فواصل کانونی مختلف ، با عمق میدان های مختلف ، زوایا و ترکیب بندی های مختلف ، نورپردازی های مختلف ، و هر چیزی که در دنیای عکاسی بلد هستید رو روی این سیب پیاده کنید. به صورت شگفت آوری خواهید دید که خلاقیت شما بعد از انجام این تمرین افزایش پیدا میکنه؛ و این کل ماجرای تمرین سیب در عکاسی هست.
اما شاید برای شما سوال به وجود بیاید که چرا عکاسی از یک سیب میتونه اینقدر روی خلاقیت ما تاثیر بزاره ؟! جواب رو باید توی علم نوروساینس و مکانیزم عملکرد مغز به شما بگم. مغز ما انسان ها جوری طراحی شده که در شرایط محدودیت ، توان و خلاقیت خودش رو افزایش میده. به خاطر اینکه بتونه از اون شرایط خلاص بشه. حالا ما هم دقیقاً از همین عملکرد مغز استفاده می کنیم تا خلاقیت خودمون در عکاسی ها رو افزایش بدیم.
یعنی وقتی ما کل دنیای خودمان را با یک سیب تصور می کنیم و با خودمون قرار میزاریم که تنها راه خلاصی از این شرایط گرفتن عکس های خلاقانه و قابل قبول هست ، مغز خودش رو در شرایط محدودیت میبینه و با توجه به مکانیزم و عملکرد ای که داره خلاقیت خودش رو افزایش میده؛ و همین موضوع باعث میشه ما بتونیم عکس های بهتری رو بگیریم.
جدا کردن تارهای مو در فتوشاپ فقط با یک کلیک
خیلی خوش اومدید به یکی از چالش های بزرگ عکاس ها در فتوشاپ : جدا کردن تارهای مو از بک گراند!
تا دنیای گرافیک و فتوشاپ بوده جدا کردن مو از پس زمینه هم یکی از بزرگترین و چالشی ترین کارهایی بوده که عکاس ها باهاش سر و کار داشتن. البته حرف من به این معنی نیست که این کار، کار خیلی سخت و نشدنی ای هست. فتوشاپ کارهای حرفه ای به راحتی این کار رو انجام می دادن و هیچ مشکلی هم بابت این موضوع نبود. اما از اونجایی که جدا کردن تارهای مو از بکگراند یک کار نیازمند حوصله و توان فنی بود خیلی ها سعی می کردن کلاً سراغش نرن.
اما توی ورژن های جدید فتوشاپ این قابلیت برای ما قرار داده شده که فقط با یک کلیک موهای سر و صورت رو به صورت کاملا طبیعی و حیرت انگیز از پس زمینه جدا کنیم. از اونجایی که باید توی خود فتوشاپ این موضوع رو به شما بگم بیشتر از این توضیح نمیدم و ازتون دعوت می کنم که این قسمت از برنامه استودیو 7 رو در مدرسه تلویزیونی ایران نگاه کنید.
چشم غالب چیست ؟ چپ چشم هستید یا راست چشم ؟
قبل از اینکه شروع به توضیح دادن کنم باید این رو بگم که در مورد موضوع چشم غالب هم من یک مقاله جامع و مفصل توی سایت دارم. از آنجایی که توی مدرسه تلویزیونی ایران هم در مورد این موضوع صحبت کردم ، باز هم یک توضیح کوتاهی براتون میدم تا بدونید پدیده چشم برتری چیه و چرا ما عکاس ها باید در مورد چشم غالب اطلاع داشته باشیم.
دقیقا مثل چپ دستی یا راست دستی برای نوشتن یا چپ پایی و راست پایی برای فوتبال بازی کردن ما پدیده چپ چشمی یا راست چشمی هم داریم ! یعنی یکی از چشم های ما نسبت به چشم دیگه برتر و غالب هست. حالا سوال اینه که چطوری میتونیم متوجه بشیم چشم غالب ما کدوم هست ؟ یک آزمایش ساده وجود داره به نام آزمایش مثلث ؛ توی فیلم این آزمایش رو براتون کامل توضیح دادم. حتما انجام بدید تا متوجه بشید چشم غالب شما کدوم هست.
حالا اینکه دونستن چشم غالب برای ما چه اهمیتی داره همین بس که از اونجایی که دوربین های عکاسی برای افراد راست دست راست چشم طراحی شده ، فقط کافیه که شما چپ چشم یا چپ دست باشید تا به مشکل بخورید ! البته منظور من از به مشکل خوردن این نیست که نتونید عکاسی کنید. خود من هم چپ دست هستم و هم چپ چشم ؛ با این حال دارم به راحتی کار خودم رو می کنم. این موضوع رو به این دلیل گفتم که ممکنه بعضی از اساتید عکاسی از موضوع چشم غالب اطلاع نداشته باشن و به خاطر اینکه بعضی از هنرجوهای خودشون با چشم چپ توی viewfinder دوربین نگاه می کنن ، اونها رو ماخذه کنن. چیزی که من بارها بارها از هنر جو های مختلف شنیدم که متاسفانه اساتید قبلی اونها به خاطر همین موضوع مسخرشون میکردن.
رنگی کردن عکس سیاه و سفید در فتوشاپ فقط با یک کلیک
فقط کافیه توی دوستاتون و فامیل هاتون این رو بدونن که با فتوشاپ کار میکنید ؛ حتماً و قطعاً از این رو خواهید شنید که ” ما یه عکس قدیمی داریم که سیاه و سفیده ؛ میتونی این رو برامون رنگی کنی؟” خب توی فتوشاپ میشد با انجام یک سری مراحل و کمی حوصله و گذاشتن زمان عکس های سیاه و سفید رو رنگی کرد. اما کافی بود که شما حوصله کافی برای انجام این کار رو نداشته باشید ؛ به هر ترفندی که شده از زیر انجام این کار در می رفتید!
اما توی ورژن های جدید فتوشاپ این قابلیت اضافه شده که شما فقط با یک کلیک عکس های سیاه و سفید خودتون رو رنگی کنید. بله فقط با یک کلیک ! من توی این قسمت از برنامه استودیو 7 دقیقا همین روش رو به شما آموزش دادم. بنابراین از این به بعد اگر کسی از شما درخواست رنگی کردن عکس سیاه و سفید رو داشت میتونید با لبخند و گشاده رویی درخواستش رو انجام بدید و این کار فقط از شما چند ثانیه زمان بیشتر نمیبره 🙂
فتوشاپ این توانایی رو داره که با هوش مصنوعی عکس سیاه و سفید شما رو رنگی کنه. یعنی حدس میزنه که کجای عکس چه رنگی داره. و اگر نگران این هستید که حدس فتوشاپ اشتباه باشه باز هم برای شما راه حلی وجود داره: شما میتونید فتوشاپ رو راهنمایی کنید و بهشت به صورت دستی بگید که هر قسمت از عکس چه رنگی باشه. بیشتر از این به صورت تئوری در مورد این موضوع صحبت نکنم بهتره. فیلم رو ببینید تا کامل در مورد این موضوع مسلط بشید.
دیدگاهتان را بنویسید