چگونه طراحی کنیم ؟ بهترین تمرین ها برای بهبود مهارت طراحی
طراحی پایه و اساس نقاشی است. اگر کسی طراحیش خوب نباشد شک نکنید که در نقاشی موفق نخواهد بود. هیچ راه میانبری برای پیشرفت در طراحی وجود ندارد و تنها راه تمرین طراحی است. اگر تمرین نباشد هر چقدر هم که اصول و مبانی را بدانید و اطلاعات زیادی در این زمینه داشته باشید ولی کار و تمرین عملی نکنید هیچ پیشرفتی در طراحی شما صورت نمی گیرد. پس کلید پیشرفت در طراحی ؛ تمرین است. ما دراین مقاله به شما خواهیم گفت که چگونه طراحی کنیم .
تمام کسانی که میخواهند طراحی و نقاشی را به صورت حرفه ای دنبال کنند باید بدانند که بدون شناخت اولیه از “خط” و “ارزش خطی” و همچنین تقویت دست در کشیدن خط این کار غیرممکن است به طوری که بدون آن در مراحل بعدی طراحی و نقاشی به مشکل برخواهیم خورد. در چند تمرین به راحتی می توانیم این کار را انجام دهیم به شرطی که بسیار تمرین کنیم.
چگونه طراحی کنیم ؟ تمرین هایی برای قوی کردن درست در طراحی
تمرین های زیر رو انجام بدید. به شما قول میدیم اگه با جدیت این کار رو بکنید و چندین بار هر کدوم از این تمرین های طراحی رو تکرار کنید ، کاملا یاد میگیرید که چگونه طراحی کنیم .
تمرین 1:
در کاغذ A3 شروع کنید به کشیدن خط. چجوری؟ بدون اینکه مچ و انگشتانتون حرکت کنند از بالای صفحه تا پایین خط های صاف بکشید بعد از چپ به راست و سپس از راست به چپ بعد شروع کنید از پایین به بالا این خطوط را رسم کنید . تا جایی که می توانید سعی کنید خطوط راست رسم کنید و با فاصله های میلیمتری. یادتون نره که فقط آرنج و کتف هستند که در این تمرین حرکت می کنند و تنها مغز هست که فرمان میده.
تمرین 2:
نقاطی در مکان های مختلف کاغذ رسم می کنیم و نقاط را با خط راست به هم وصل می کنیم. نقطه گذاری ها هیچ ترتیب خاصی نباید داشته باشد. برای کشیدن خط از یک نقطه به نقطه ی دیگر چشم باید به نقطه ای که خط می خواهد به آن برسد نگاه کند. هدف از تمرین آن است که خط بدون خطا به نقطه ی دوم برسد.
تمرین 3:
یک خط افقی می کشیم و در وسط آن یک نقطه می گذاریم سپس خطوط راستی می کشیم که بدون خطا از نقطه عبور کنند.
تمرین 4:
روی کاغذ سه و چهار نقطه می گذاریم و با خط راست به هم وصل می کنیم. دست نباید از روی کاغذ برداشته شود. اشکال نباید مشخصاً مثلث و مربع شوند. هر شکل جدیدی که دلتون می خواد خلق کنید.
تمرین 5:
روی کاغذ پنج یا شش نقطه میذاریم و با خط راست به هم وصل می کنیم. دست نباید از روی کاغذ برداشته شود.چند ضلعی ها را از هر سمتی که به هم وصل می کنیم بار دیگر برعکس می کشیم.
تمرین 6: (رسم دایره)
اول دستتون رو روی کاغذ طوری حرکت بدید که انگار میخوایید دایره رسم کنید طوری که صدای سائیده شدن انگشت ها بروی کاغذ شنیده شود انگار که داریم دایره ای نامرئی رسم می کنیم، بعد دایره را می کشیم. چرخش دست برای رسم دایره می تواند در جهت دلخواه باشد. در جهت های مخلتف دایره را رسم کنید.
تمرین 7:
حالا همون کاری رو که برای کشیدن دایره انجام دادیم برای رسم بیضی هم انجام میدیم. بیضی ها را در جهات عمودی، افقی و اریب می کشیم .مهارت در رسم بیضی بسیار مهم است.
تمرین 8:
رسم بیضی های متحدالمرکز. دست را روی کاغذ بگذارید و بیضی هایی عمودی، افقی و اریب به سمت راست و چپ بکشید به طوری که این بیضی ها همگی دارای یک مرکز باشند. تا زمانی که کشیدن بیضی ها را تمام نکرده این دست را از روی کاغذ برندارید. این یکی از مهم ترین تمرین هایی ست که برای تقویت دست و شناختن ارزش خط در طراحی باید انجام دهیم.
تمرین 9: (تمرین ترمز دست)
یک مربع را به صورت پیوسته رسم می کنیم. هدف تمرین آن است که خط را آنجا که می خواهیم نگه داریم.
تمرین 10: (مربع های متحدالمرکز)
گوشه های مربع ها همگی باید در راستای هم بوده و از اتصال آنها به هم خط اریب صافی رسم شود. در واقع در این تمرین می توانیم مشاهده کنیم که اشکال به وجود آمده مکعب هستند.
تمرین 11 :(ارزش خطی)
1 یک خط پررنگ روی کاغذ می کشیم (فشار مداد روی کاغذ باید تا حدی باشد که کاغذ نزدیک به پاره شدن باشد اما پاره نشود) با مقداری فاصله از خط پررنگ و در زیر آن یک خط با فشار متوسط (به اندازه ی فشاری که هنگام نوشتن به مداد می دهیم) رسم می کنیم و در آخر در زیر خط متوسط با فاصله، خطی بسیار کم رنگ (نزدیک به محو شدن) می کشیم.
در بین این سه خط باید شش خط با ارزش خطی متغیر رسم کنیم (از بالا به پائین خطوط کم رنگ تر می شود. باید سعی کنیم فشار مداد را به روی کاغذ تنظیم کنیم.). این تمرین به ما کمک می کند تا پلان های رنگی را به خوبی بشناسیم. ما ده پلان رنگی داریم که از ده به یک آنها را تقسیم می کنیم. در طراحی باید قادر باشیم این ده پلان رنگی را به روی کاغذ آورده و طرح هایی با پلان های رنگی بیشتری خلق کنیم.
تمرین 12 :(قرینه سازی)
یک خط به شکل دلخواه می کشیم و یک خط عمودی در کنار آن می کشیم و در طرف دیگر قرینه ی آن را می کشیم. خطی که می خواهیم قرینه ی آن را رسم کنیم باید با تامل انتخاب شود و شکل مشخصی داشته باشد. قرینه را باید نسبت به خط دلخواه سریع تر رسم کنیم. در این تمرین به دو مورد باید دقت شود: دقت و سرعت!
13-تمرین های هاشور زدن
تمرین های هاشور زدن یکی از مهم ترین تمرین ها برای این است که یاد بگیریم چگونه طراحی کنیم. حتما این تمرین ها رو انجام بدید.
تمرین 13-1
دو خط عمودی موازی می کشیم و آن را به سه قسمت تقسیم می کنیم، در قسمت اول باید 30 خط در قسمت دوم 10 خط و در قسمت سوم 25 خط افقی موازی باهم رسم کنیم که با تمرین بیشتر باید سرعت افزایش یابد و سعی شود خطوط از دو خط عمودی بیرون نزند.
تمرین 13-2
دو خط موازی منحنی می کشیم و در بین آنها خطوط مایل می کشیم. هاشور زدن احجام: در هاشور زدن احجام باید دقت شود هاشور زدن متناسب با فرم و ساختار حجم مور نظر باشد.
همچنین در تمرین های هاشور زدن باید منبع نور را در جهت های مختلف در نظر گرفت. مسیر حرکت هاشور نیز مهم است.
تمرین 13-3
هاشور زدن استوانه: برای هاشور زدن استوانه خطوط هاشور باید عمودی باشد، هر چه از طرفین استوانه دور می شویم فاصله ی خطوط بیشتر می شود.
تمرین 13-4: (هاشور زدن کره)
کره را از هر زاویه ای که نگاه کنیم دایره است. در نتیجه ابتدا یک دایره رسم می کنیم. هاشور زدن کره دارای سایه و نیم سایه است. ابتدا مسیر حرکت هاشور را مشخص می کنیم سپس سایه و نیم سایه را در دو جهت متفاوت هاشور می زنیم.
تمرین 13-5: (هاشور زدن مخروط)
هاشور زدن مخروط دو مسیر دارد؛ یکی مسیر عمودی(شبیه استوانه) دیگری مسیر منحنی (شبیه کره). تذکر: برای رسم مخروط ابتدا یک بیضی رسم کرده و یک خط عمود بر مرکز بیضی رسم می کنیم و از نوک خط عمود دو خط به طرفین بیضی رسم می کنیم. (دیگه کم کم داریم یاد میگیریم چگونه طراحی کنیم )
تمرین 13-6: (هاشور زدن گنبد)
هاشور زدن گنبد یک مسیر دارد اما شکل مسیر ترکیبی از فرم مخروط و دایره است. خطوط هاشور همچون مخروط از نوک بالا به پائین است (همچون مخروط) اما شکل خطوط منحنی است. در واقع شکل خطوط هاشور گنبد شبیه مسیر هاشور دایره و مخروط است.
تمرین 13-7:(هاشور زدن مکعب)
برای هاشور زدن مکعب جهت مایل خطوط هاشور مناسب است.در واقع باید جهتی را انتخاب کنیم که طول خطوط هاشور کوتاه تر باشد. در هاشور زدن مکعب باید هر سه وجه به شکلی متفاوت هاشور زده شود (جهت هاشور زدن تغییر کند) تا تفاوت وجه ها مشخص شود. سعی شود در هاشور زدن مکعب تراکم خطوط هاشور تغییر کند.
حالا با هم تمرین کنیم. تمرین، تمرین، تمرین؛ تا بتونیم بهتر و اصولی تر طراحی کردن و در مراحل بالاتر نقاشی کردن را یاد بگیریم.
سوالات متداول در مورد طراحی
[accordions]
[accordion title=”دلیل اهمیت تمرین در طراحی چیست ؟” load=”hide”]طراحی پایه و اساس نقاشی است. اگر طراحی شما خوب نباشد شک نکنید که در نقاشی موفق نخواهید بود. هیچ راه میانبری برای پیشرفت در طراحی وجود ندارد و تنها راه تمرین کردن است.[/accordion]
[accordion title=”در کل چند تمرین برای یادگیری طراحی داریم؟” load=”hide”]تمرین های طراحی بسیار زیاد هستند؛ اما 13 تمرین وجود دارد که در صورت مداومت در انجام ، سطح شما بسیار بهبود خواهد یافت.[/accordion]
[accordion title=”تمرین هاشور زدن مخروط چیست ؟” load=”hide”]هاشور زدن مخروط دو مسیر دارد؛ یکی مسیر عمودی(شبیه استوانه) دیگری مسیر منحنی (شبیه کره).
تذکر: برای رسم مخروط ابتدا یک بیضی رسم کرده و یک خط عمود بر مرکز بیضی رسم می کنیم و از نوک خط عمود دو خط به طرفین بیضی رسم می کنیم.
[/accordion]
[accordion title=”چگونه دایره رسم کنیم؟” load=”hide”]اول دستتون رو روی کاغذ طوری حرکت بدید که انگار میخوایید دایره رسم کنید طوری که صدای سائیده شدن انگشت ها بروی کاغذ شنیده شود
انگار که داریم دایره ای نامرئی رسم می کنیم، بعد دایره را می کشیم. چرخش دست برای رسم دایره می تواند در جهت دلخواه باشد. در جهت های مختلف دایره را رسم کنید.
[/accordion]
[/accordions]
جمع بندی و رمز موفقیت برای اینکه چگونه طراحی کنیم
حتما این نکته رو متوجه شدیم که طلایی ترین کلید برای اینکه بدونیم و بتونیم که چگونه طراحی کنیم اینه که تمرین کنیم و تمرین کنیم و باز هم تمرین کنیم. شاید بعضی ها فکر کنن که نقاشی و طراحی نیازمند استعداد ذاتی است ؛ اما من این رو قبول ندارم و اعتقاد دارم با تمرین کردن زیاد خواهیم فهمید که چگونه طراحی کنیم .
درباره مینا رمضانی
من مینا رمضانی هستم . یک مترجم حرفهای ، نقاش حرفهای و شاعر . اخیرا کتاب شعری با عنوان "تنهاییام از شلوغترین ایستگاه مترو آغاز شد" چاپ کردم.
نوشتههای بیشتر از مینا رمضانی30 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی ممنون از نویسنده این مقاله خانم رمضانی. نکته های خوبی بود بعضی هاش خودم یادم رفته بود.
خیلی ممنون از نویسنده مقاله خانم رمضانی نکته های خوبی گفته بودن.بعضی هاش خودم یادم رفته بود..
فقط همراه باعکس باشن بهتر میشه
بسیار عالییی بوودفقط اگه همرا با عکس بود بهتر میشد
ممنون.خیلی خوب بود
سلام،هنوز سعی نکردم توضیحاتتونو اجرایی کنم ولی مطمئنم عدم وجود تصویر در کنار اونها کاراییشونو خیلی پایین میاره
سپاس. عالی بود?
سلام.وقت شما بخیر.من تازه نقاشی کشیدن رو شروع کردم.امکان داره راهنمایی بگیرم از تجربیات شما?
ایمیل بنده
mostafa.mohammadi360@gmail.com
واقعا عالی بود ، و مطمینم این مطلب به درد خیلی از تازه کار ها و حتی حرفه ای ها می خوره تا کارشون رو بهتر و اصولی تر کنن ، سپاس گزار.
سلام شماکه گرافیست هستیدمیشه بگیدآینده شغلیش چیه ودرچه جاهایی میشه مشغول به کارشدچون منم رشته ی گرافیکو دارم به اجبارمیخونم وعلاقه ای ندارم میخواستم بدونم واقعاارزش وقت گذاشتن داره البته من دارم کاردانی این رشته رومیگیرم
سلام وقت بخیر
خیییییلی ممنونم که این مطالب رو با ما به استراک گذاشتید واقعا نیاز داشتم به این راهنمایی ها .
در مورد تمرین شماره ۲ سوال دارم . اگر موقع وصل کردن نقاط به هم ، کاغذ رو بچرخونیم ایراد داره ؟ یا اصلا نباید کاغذ رو تکون بدیم و باید فقط زاویه قرارگیری دستمون تغییر کنه ؟
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید .
باسلام خانم رمضانی من هم فامیلی ام رمضانی است من 13 سالمه وعشق طراحی ام وکاملا به طراحی مسلط هستم
ممنون از آموزش کامل و دقیقتون، گاهی میدونی باید چگونه عمل کنی اما در بیان مساله داری، ولی شما بسیار روان نوشتین.
لطفا جوابم سوالمو اگه کسی میدونه بده
کشیدن هر طرحی نیاز به رسم صحیح خطوط و اشکال داره.تازمانی که شما نتونی خطوط و اشکال و به درسی بکشی نمیتونی طراح خوبی بشی.اینها تمارینی هستن که توی رشته معماری هم حتی انجام میدن دانشجوها
لطفا اگه کسی میدونه جواب سوالمو بدع!
این خط کشیدنا چ ربطی ب طراحی داره اخه؟؟؟؟
این خطوط در واقع تمرین تسلط ما هست بر روی خطوط طرح و چشم… اولا تمرین برای دستتونه که نلرزه و بتونید خطوط پر قدرت بکشید یا فشار دستتون روکنترل کنین و در هر جهتی دستتون عادت کنه به طراحی … دوما به شما کمک میکنه فواصل رو با کمک دیدن و هماهنگی بین چشم و مغز درک کنید … یه نمرین کلی برای هماهنگی دستتون و مغز و وشم هست … یکی از بهترین تمرین هاست شک نداشته باشید
باعث هماهنگی دست و مغز و تمرکز اونا میشه
ببین احمق این خط کشیدن دست مونا برا طراحی آماده می کنه
سلام من در۹و۱۰ سالگی تقریبا در کلاس این تمرین هارو کردم و اشیا بی جانم خیلی کشیدم ولی دیگه کلاس نرفتم و الان خیلی چهره کشیدن برام سخته چیکار باید بکنم؟
۲۰
سلام من الناز هستم مرسی از مطالب قشنگتون
سلام من تازه شروع کردم به نقاشی کشیدن و این تمرین هارو انجام میدم اما میترسم و اینکه موقع کشیدن خطوط دستم میلرزه میشه بگید چیکار باید بکنم
سلام مینا جان
مطالب بسیار خوبی هستند
منبع شما چی هست ؟
سلام ممنون از این مطالب خوبتون
من میخوام پیشتر با نقاشی دیجیتالی اشناشم باید چیکار کنم ؟
و اینکه چیکار کنم که نقاشیم توی هر زمینه ای بهتر بشه ؟
هرکی میدونه جواب بده ممنون
سلام ممنون از این مطالب خوبتون
من میخوام پیشتر با نقاشی دیجیتالی اشناشم باید چیکار کنم ؟
و اینکه چیکار کنم که نقاشیم توی هر زمینه ای بهتر بشه ؟
هرکی میدونه جواب بده ممنون
سلام مینا جان
ممنونم برای اینکه وقت گذاشتید و این نکات رو برای ما مطرح کردید واقعاا شپاس گزارم
سلام، اگر توضیحات همراه با تصویر بود خیلی بهتر می شد.
ممنون از مطالب خوبتون
ممنون از نکات آموزنده تون?